CLANEK

 

Technoservis Nula2 08/06

Říjnový díl Dahovy rubriky přináší dva nové a zajímavé releasy od slavných Underworld, oprášené album Classics od Aphex Twina a nový techno-singl španělského labelu Education Upgrade.

 

Underworld - Vanilla Monkey
Underworld Live Records 009
www.underworldlive.com

Po skutečně dlouhé, několikaleté odmlce se opět na scéně hlásí vlajková loď Underworld! Od posledního vinylového releasu uplynulo hodně vody avšak Underworld jdou s dobou a nic nenechávají náhodě. Změmilo se téměř všechno, label i celkový zvuk tohoto legendárního a nesmrtelného seskupení. Underworld opustili Junior Boys Own a založili vlastní label nazvaný Underworld Live Records. Po řadě digitálních releasů (ve formátu MP3), přichází první deska, klasická vinylová deska ze zcela novým minimalistickým zvukem. I Underworld tedy usoudili, že je čas k vyklidnění a zaujali naprosto novou podobu. Všechny tři obsažené tracky mají spíše zasněnou houseovou náladu a stojí na minimalistických rytmech, pomalu ubíhajících vpřed. Opravdový fanda však Underworld bez problému během několika chvil rozpozná. Kompozicím totiž zůstal původní "underworldovský" feeling a také nepostradatelné vokály. Parádní posun!


Underworld - Jal To Tokyo
Underworld Live Records 008
www.underworldlive.com

Stejně jako u předešlého singlu jde o totální reinkarnaci projektu Underworld! Přicházejí v absolutně nepoznané formě. Na kost obroušené elektronické samply na sebe jen jakoby náhodou nabalují další prvky a utvářejí velice příjemné taneční kompozice. Celková skladba se nedá označit jinak, než minimalistická. Opět však nechybí prvky, které Vas utvrdí při váhání zda se jedná či nejedná o Underworld. Uslyšíte zasněné mužské vokály, temná, až démonická pozadí a to vše je zahaleno do taneční a současné podoby. Milovníci hitovek asi budou kroutit hlavou, ale ti, kdo vždy milovali Underworld je budou milovat i nadále! Osobně velice kladně hodnotím tak rázný krok, k jakému se Underworld odhodlali a skládám poklonu jak elegantním a mistrným způsobem se jim to podařilo. Haleluja, Underworld are still alive!


Aphex Twin - Classics LP
R+S Records 035
www.rsrecords.com

V dlouhé řadě represovaných titulů legendárního labelu R+S nemůžeme přehléhnout počin Aphex Twina nazvaný jednoduše Classics, který se za léta svojí existence stal jakjinak, než klenotem sbírek mnoha jeho fanoušků. Rovněž byl dodnes dávno nesehnatelným kouskem a mnozí za něj draze platili v internetových aukcích. Dnes je tedy Classics opět tu. V celé své kráse i obsahu. Najdete na něm takové vzácnosti jako Digeridoo, Xylen Tube, či Phloam nebo brutalitu Metapharistic. Za zmínku stojí dva aphexovy remixy pro Mescallinum United nebo živá verze klasiky Digeridoo nahrané na festivalu Cornwall v roce 1990. Kromě těchto zmiňovaných vyjímečností tu najdete i několik dalších příjemných, ne až tak známých věcí, jež Vám rozhodně také sednou do noty. Aphex Twinovo Classics je nejen velká sběratelská nutnost, ale i kultovní deska, která nezůstane nikdy zapomenuta a jednou se za ni opět bude platit zlatem!



Reeko / Oscar Croma - Large Knife / Suicida Esperanza

Education Upgrade 001
www.oscarcroma.com

Zbrusu nový španělský label Education Upgrade přináší novou krev do světa všední techno-hudby. Dobře známý Španěl Reeko dodal velice povedenou záležitost nazvanou Large Knife. Ta vychází z předešlých konstrukčních prvků tohoto umělce, tedy ze zlomených beatů a řady temných a depresivních ploch. Tracku nechybí energie a je rozhodně jedním z těch lepších, jaké kdy Reeko vyprodukoval. Druhou stranu obsadil docela neznámý Oscar Croma. Suicida Esperanza je vynikající produkt, kvalitativně srovnatelný s British Murder Boys a rovněž po zvukové stránce hodně podobný. Zlomený rytmus se nikam zbytečně nehrne a udržuje track při životě. Po efektním stop-timeu se track opět energicky rozjede a pokračuje do finále. Opět po dlouhé době kvalitní a hudebně povedená deska ze Španělska! Nenechte si určitě ujít!

Všechny uvedené tituly zakoupíte v prodejně Nula2.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016