CLANEK

 

Zajímavé novinky firmy Vestax

Dnes se podíváme na zajímavé novinky od firmy Vestax. Nejprve potěším všechny Abletonisty, protože vám představím zajímavý MIDI kontroler určený především pro Live Acty. V druhé části článku se podíváme na další MIDI kontroler, který je však již určen pro DJs. Jedná se o VCI-300, což je nástupce DJ kontroleru VCI-100.

 

VCM-600

Firma Vestax se chystá uvést na trh nový typ MIDI kontroleru. Tentokrát nepůjde o klasický DJ kontrolér s jogy, ale o kontroler určený především pro Live Act a studiovou práci. Jak můžete vidět na obrázku, tak VCM-600 vypadá jako bohatě vybavený šestikanálový zvukařský pult. Najde si tedy uplatnění všude tam, kde potřebujete ovládat najednou větší množství parametrů. VCM-600 dispunuje následujícimi mapovatelnými prvky:

- otočné potenciometry – 62 kusů
- svislé tahové fadery – 10 kusů
- vodorovné tahove fadery (crossfader) – 1 kus
- tlačítka – 86 kusů
- směrový přepínač – 1 kus

Použité fadery jsou identické jako u špičkového digitálního pultu Vestax PMC-580Pro a MIDI kontroléru VCI-100. Kontrolér má nejen podsvícená tlačítka, ale také vlastní osvětlení celého panelu pomocí LED integrovaných v bočních lištách. Není těžké předpovědět, že VCM-600 se stane oblíbenou hračkou umělců používající software Ableton LIVE 6 & 7. Nic však nebrání tomu, aby VCM-600 také plnil funkci mixážního pultu ve standardních DJ programech. VCM-600 se k PC připojuje pomoci rozhraní USB a spolupracuje s operačnímy systémy Windows a Mac. Cena tohoto kontroleru zatím není známa.

VCI-300

VCI-300 je nástupcem světově úspěšného USB MIDI kontroleru pro DJs VCI-100. VCI-300 nabízí oproti svému předchůdci spoustu novinek. Nejpříznivější novinkou je přidání kvalitní USB2 zvukové karty. Tato karta disponuje 24-bitovými AD/DA převodníky, 2 stereo výstupy, line-in vstupem a vstupem pro mikrofon. Dále došlo k přepracování designu a rozložení ovládacích prvků. VCI-300 nabízí tyto ovládací prvky:

- otočné potenciometry - 11 kusů
- svislé tahové fadery - 2 kusy
- vodorovné tahové fadery (crossfader) - 1 kus
- tlačítka - 34 kusů
- velké tlačítko CUE - 2 kusy
- velké tlačítko PLAY - 2 kusy
- směrovy přepínač - 1 kus (joystick pro snadné listování a výběr tracků z audiobanky)
- jogy - 2 kusy

Použité fadery jsou identické jako u špičkového digitálního mixážního pultu Vestax PMC-08Pro a lze u nich nastavovat průběhy křivek faderů. Za zmínku by také stála možnost nastavit citlivost dotykových senzorů jogů. VCI-300 disponuje také 12-ti segmentovými LED indikátory úrovně signálu.
Změny se nevyhnuly ani softwaru. VCI-300 spolupracuje čistě s novým DJ softwarem Serato ITCH, který je součástí balení. Serato ITCH umožňuje DJům plnou kontrolu a řízení parametrů audiotracků (procesing, optimalizaci a nastavení vstupních úrovní signálu, kompletní ekvalizaci, mixáž, analýzu tempa (BPM), automatickou synchronizaci tracků podle BPM, nastavení a uložení pozic CUE, vytváření, ukládání a editaci smyček, pohodlnou a rychlou správu knihovny tracklistů, podporu audio formátů AIFF, WAV, MP3 a AAC. Serato ITCH umožňuje také stahování muziky přes iTunes. Cena tohoto kontroleru se pohybuje kolem 17000 Kč.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016