CLANEK

 

Brněnské halovky II.

A je tu druhé pokračování vašeho oblíbeného seriálu o brněnské scéně. V Brně se konalo nespočet parties, některé sice zanikly, ale Orion Hall a Citadela se vrací, Apokalypsa je již legendou. Většina akcí se koná ve známém Boby centru. Jednou z prvních párty, která se tu konaly, byla Formula Night Party na Výstavišti v Brně, a to dne 1.5.1999. Vystoupili rakouský DJ Marcello a domácí Pietro, Katcha… My se ale podíváme na Brno pěkně podrobně.

 

Citadela

Opravdu vyhlášená párty, která měla 28 dílů. Byla to právě Citadela, která po Supersonic Garage zahltila Brno pořádnými parties. Akce navázala na ukončené Underplanet na Boby a akce na Dominiku, které dělal Eda Plch. Podíváme se do hloubky historie, tentokrát na Citadelu, která na příští rok chystá návrat. Citadela často nabídla originální show, alternativní performance a exklusivní vystoupení. Pořádala agentura Lunar, a Nikola Sochatzi. První akci udělal Nikola v roce 1997, párty Technoinvasion proběhla v garážích Boby.

Citadela číslo jedna se konala 5.6.1998 v kulturním domě Semilasso. Zahráli rakouští Adelic, Ralf a čeští DJové Benko, Aiffel… V půlce večera vypadla jedna strana beden, proto většina lidí pařila jen u levé bedny. Do Semilasso se dostavilo kolem 400 lidí. Taneční scéna se teprve rozjížděla a tak tempo pařmanům udávali gogo tanečníci. V brzkém ránu přišel starosta městské časti Řečkovice, který ukončil párty vypnutím proudu. Vstupné na techno v Semilassu bylo 150,- KČ. Už o dva měsíce později se konala další Citadela, tentokrát v kulturním domě Dominik. Až do čísla pět se na akci spolupodílela 2002promotion. Na třech floorech si zapařilo 1600 lidí. Na techno stage vystoupili DJové Jora a Marcello z Rakouska a domácí Leo Lycra, Ginger a Daho. Druhá a třetí stage byla nezvykle ve stylu tekno a psytrance, kde se předvedli také systémáci od Hypnogongu a Mayapur soundsytem. Třetí díl se konal 31.10.1998, opět v KD Dominik. Hlavními hosty večera byli opět rakouští djové: Brain corporation live act, Felipe, Gregor Huhsovitz , které doplnil domácí Pietro. Specialitkou večera byla velkoplošná projekce, simulátory virtuální reality Esmedia (Doom), módní přehlídka D-pool, Diesel, Baťa a Haloween deco.

Prvotřídní hvězdy se dočkali clubbeři o díl později, dorazila italská legenda. Marco Carola ze tří gramofonů v klubu Babylon udal směr moravského techna, které nabíralo tehdy na síle. Právě v tu dobu začalo techno moravskou metropoli dobývat skutečně ve velkém - vznikla Apokalypsa a Bassblaster, stále slavnější jména přijížděla na Orion Hall nebo Supersonic Garage. Na druhé stagi Citadeli zahráli: (DNB) Sayko, Matsuwa, Bear a ráno DJ team Orbith, Jerry techno! Další Citadela měla být v Babyloně na poslední chvíli byla přesunuta do Stadionu na Kounicově. Pravdou je, že prostor Stadionu na Kounicově se opravdu špatně zvučí a hlavní hvězda, Andreas Kraemer, nezahrál zrovna nejlíp. Veliký propad díky minulé Citadele rozpoutal bouřlivé debaty i tom, že sedmý díl bude poslední. Tuto diskuzi se podařilo vyřešit, protože na další akci dorazilo 1500 tanečníků. Nový klub Jadran byl pěkně nacpaný, což způsobil zřejmě španělský dj Oscar Mulero a slovenský Dalo. Chvílemi sice vypadával zvuk, ale Oscar Mulero, dekorace a laser vrátily Citadelu do hry. Dokonalost podpořily vychytávky jako 3D laser show by Igor Pataky, Kadeřnictví Medůza, Deko Alien, výstava obrazů v chillout. Osmý díl znamenal velký návrat do Boby centra. Zahrál americký dj Jay Denham, Mike Vinyl(A), Ladida, Ginger… Na devátý díl Citadely dorazilo do Boby Centra Show Hall 1700 lidí. Zahráli djové Inigo Kennedy (UK), Felipe (A), Daho, Sidecar a na závěr Toby Izui (Jap), který poté pokračoval na after party.

Jubilejní desátý díl 17.2.2001 v Boby centrum v Show hall navštívilo přes 3500 tanečníků. Ze Citadely se stala opravdová taneční párty. Veliký úspěch měli Ade Fenton (UK), Valentino Kanzyani (Slovenia), Balthazar (Bulgary), Mike T (Ger). Díky bohaté návštěvě a úspěchu lineupu byla další Citadela rozšířena o další dvě stage. Tentokrát se tedy párty konala v celém prostoru Boby centra: Show hall, La Grotta a Cafe de Paris. Na hlavní stage v půl jedné přicupital mistr Ben Sims, jehož sety považuji za mimořádně zdařilé. Následoval neočekávaně Felipe, který zaskočil za Dejana Miličeviče, ten prý nestihnul letadlo. Citadela poprvé zaujala i "hvězdným" druhým floorem s djem Corvinem Dalekem. V září roku 2002 se udál teroristický útok na dvojčata a z tohoto důvodu nedorazila na Citadelu Sentinel hlavní hvězda dj Titonton Duvanté (USA). Ovšem zbytek djů zajistilo špičkovou techno jízdu: Makaton-live (UK), Per Mikael (Swe)… Velký úspěchem bylo 5300 platících lidí. Do Boby centra se vměstnalo patrně nejvíc lidí v historii, proto pro následující díl omezili pořadatelé vstup pouze na starší 18 let. Citadela Monolit se uskutečnila tradičně v Boby Centru. Dospělé publikum způsobilo pokles návštěvnosti o polovinu. Anglický dj User-live je geniální producent a jeho album User 13 bylo hymnou Citadely. Dobrou hudbu podpořil španěl Eulogio, resident světově proslulého klub LaReal. Na párty zahráli i Jihoafrický Rob O'K, resident německého klubu Achtermai. Pozván na další Citadelu byl DJ Ogi, chlapík, který způsobil vlnu parties v Chorvatsku. Hluboce zde změnil místní kluby a rozpoutal fenomén techna. Své techno sety odehráli Mhonolink (Swe) a Jel Ford (UK). Afterparty byla v Clubu Perpetuum, zahrál rakouský Observer.

Během roku 2002 nepřilákala párty tak obrovský počet lidí. Konkurenční boj s Apokalypsou pomohl k tomu, že Citadela hlásila veliký pokles publika. Nepřidal tomu ani dj Surgeon a Hi-Fi Princess. Naštěstí se Citadelu podařilo vzkřísit v září 2002, dorazilo přes 4 tisíce tanečníků. Hvězdou večera byl Mark EG, který je často kritizovaný za šílené chování, přesto však výtečný. DJ Mark EG je jedním z těch unikátních umělců a techniků, kteří dovedou naprosto dokonale pobavit publikum. Veliký úspěch sklidili i Christian Wunsch Live, Max Duley a Plus. Na začátku roku 2003 se rozpoutala vášnivá diskuze o konání parties v Boby centru. Ještě v únoru v Boby vystoupily: 65D Mavericks live, Paul Mac, Dylan Drazen, Marco Nastic. V dubnu 2003 hlásí Boby centrum velký problém s nákladným a drahým kobercem, jehož cenu měli pořadatelé hradit, jednalo se o necelý milión. Proto se Citadela přesunula do Benešova do KC Karlov. Českou premiérou bylo vystoupení japonského mistra Fumiya Tanaka. Další live vystoupení obstaral rakouský projekt Titanium, který tvoří DJ Felipe spolu s Nikolasem Bacherem. A nechyběl dj Steve Bicknell, organizátor slavné britské techno party Lost. Citadela slavila jubileum a byla nachystána speciální show ke 20. výročí, vrátila se do Boby centra. A také se vrátil Ben Sims, zahrál i jeho anglický kolega Mark Williams. Trošku zkrátím výčet vystupujících djů, ale snad mi odpustíte alspoň pár: Mark E.G, Preach , Ogi, Nito a Teddy B. Následující díl se konal v klubu Miš Maš na veletržní ulici v Praze. V tomto klubu se kdysi odehrály jedny z vůbec prvních párty v ČR a Citadela potřebovala oživit. Pokusil se o to Kanadský dj Preach a Luis Paris, ale Citadela v Praze neuspěla. Další půl roku měla pauzu a šlo to s ní pěkně z kopečka.

Citadela se potýkala s finančními problémy, nicméně se opět vrátila do Boby centra. Na dalším díle vystoupili Technasia aka Charles Siegling (FR), Southsoniks live (FR), Corvin Dalek (DE)… Citadela team se musel vzpamatovat a s podporou Michala Poliaka coby Dje BB Mika a Saši Jakovleviće, se akci podařilo vzkřísit, ale jen na pár dílů. Změna byla i ve stylu hudby, techno už nebylo hlavní oporou. Protože souboj s Apokalypsou nebyl účinný, novou image bylo elektro a progressive. Návštěvnost se pohybovalo kolem 3000lidí a ještě klesala. Vzrůstající finanční problémy se nedaly přehlédnout a Citadele nepomohly ani dvě české premiéry: slavní Filterheadz a brazilský techno dj Renato Cohen, pozvána byla i půvabná italská dj Misstress Barbara. Pak byla rok pauza, další Citadela na sebe nechala dlouho čekat, vystoupily: Tomcraft (de), Way out West (uk), Jonty Scruff (uk). Odstoupení velkého sponzora Vodafone, způsobilo krach.

A konečně letos, druhá firma organizačního teamu Apokalypsy, přesněji Michaela Salačová production s.r.o. koupila licenci a ochrannou známku pro pořádání taneční akce Citadela. Koncepčně půjde o jiný druh akce, než je Apokalypsa, zaměřený spíše na nové taneční proudy a show. Legendární party se po letech vrací, tentokrát s podtitulem FlashBack. Hlavní stage bude ve znamení electro-houseu, minimal techna a progressive tranceu. Druhé pódium bude tentokrát ve stylu ryzího techna. 23.ledna se opět v Brně rozpoutá bouře, příští rok to v Brně bude pořádně rachotit. Čeká nás velký souboj třech nejvyhlášenějších halovek.

http://www.citadela.info/


Cybertronic

Tato akce je celkem mladá, ale je to právě ona, která navázala na Citadelu. Jedná se totiž o akci, která neměla hlavním tématem techno. Dokonce jeden díl měl název Citadela Cybertronic a organizátor se podílel na posledních dílech Citadely. Pár měsíců nato - 22.12.2006 - v brněnském Boby centru proběhl první díl Cybertronic. Vystoupili zde dva přední italští djové Benny Benassi, který složil každému známý hit Satisfaction a Mauro Picotto, doprovázeli je Angelo Mike a Afrika Islam. Druhý díl se měl konat v hale Rondo, ale nakonec se akce odehrála v prostoru bývalého Bauhausu v Brně. Největší očekávaná hvězda Eric Przydz bohužel nedorazil, zato kanadský dj Preach a belgičtí Filterheadz a Fred Baker se ukázali v plné kráse. K dispozici byla i VIP vstupenka za pouhých 690kč.

Na konci roku 2007 se Cybertronic vrátil do Boby centra a předvedl se v plné kráse a to doslova. Na místě byla kvalitní světelná laserová show, kromě skvělé tradiční výbavy Boby centra zde bylo navíc 26 kusů otočných hlavic. Ale to není vše. Poprvé v Čechách byla na párty tzv. cryogenická show, která je známá z klubů na Ibize a slouží k zamezení dusna a nedýchatelna na párty! Jedná se o ohromné mrazivé exploze hluboce podchlazeného kyslíku, které zajišťovala 4 velká děla, rozestavěná rovnoměrně kolem tanečního prostoru. Ta v průběhu párty vháněla mrazivou mlhu pod tlakem téměř 200 barů, jejíž teplota dosahovala až -75°C! Na této mrazivé show zahráli holandští djové Sander van Doorn a San a další star Mauro Picotto, Laydee Jane, která vystupovala v klubu BCM a Rio Palace na Mallorce a na druhém pódium zazářil Felipe. Čtvrtý a poslední Cybertronic se konal letos v dubnu. Muzika přitvrdila a tak mimo trancu byly slyšet techno rytmy. Pozváni byli: Steve Angello (swe), Darren Emerson (uk), Angelo Mike (pl), Lucca, Agent, Luke Sun, Shimek + Breeth… Návštěvnost nebyla veliká a odstoupil hlavní sponzor. Proto se další díl párty Cybertronic již neuskuteční.


Imperium

Megapárty, která do Boby centra pozvala ty nejvlivnější světové dje. Imperium začalo v roce 2005, během jediné noci vystoupili anglický DJ Dave Clarke, který hraje téměř 20let, americký Jay Denham- hardtechno dj, brazilský dj Marcelo K2 aka The Pusher, chorvatský scratchující dj Ogi a užasný Van Bass... Díky velkému úspěchu se párty za pouhé dva měsíce opakovala, což je opravdu krátká doba, pro objednání nejznámějších světových djů. Tou největší hvězdou byl anglický dj Ben Sims, který hrál snad všude, kde se hraje techno, za zmínku stojí turné po Austrálii, ale hrál i v Japonsku. Na brněnské Boby centrum dále dostali pozvánku: švédské trio Headroom, anglický Jel Ford, Bohužel byla zrušena druhá stage, ale to nebylo velkou vadou, protože jinak se akcička opravdu povedla!

Začátkem roku 2006 se konalo poslední Imperium v Boby centru. Vystoupil skvělý španělský dj Christian Varela, zahrál svižné techno a to se líbilo tanečníkům. Předvedl se i jeho španělský kolega Oscar Mulero, který zahrál euforický set. Aby toho nebylo málo tak Dylan Drazen zahrál energetickou smršť a poté vystoupili Amok a Boss… Po této úspěšné párty byla zakopána válečná sekyra, dál už nemělo smysl vést konkurenční boj s věhlasnou Apokalypsou. Proto se tyto úspěšné týmy spojili a vytvořili silnější tým pro Apokalypsu!


Apokalypsa

Párty, která probíhá celých devět let, je to opravdový fenomén. Jako jediná halová párty se koná bez větší pauzy. Pořadatelé Apokalypsy jsou týmem schopných lidí. Hlavní roli má Dalin Vajčner, převzal ji po Radkovy Gehringerovi (dj Jerry), ten je residentem, ale i teď patří mezi organizační tým. Do týmu se později připojila i Míša Salačová, která se stala časem i manželkou Dalina. Velmi rychle se zapojila do djingu a stala se residentkou Apokalypsy. Míša koupila licenci a ochrannou známku pro pořádání taneční akce Citadela. Ale teď už se vraťme zpátky na Apokalypsu. Čeká nás jubilejní 30. díl a proto se podíváme do její historie.

V roce 1999 nastal v Brně velký zlom. 21.srpna se uskutečnila Apocalyps ’99 s podtitulem Last Contact, samozřejmě v Boby centru. Na plakátech byl Dj Thomas Schumacher, ale ten nebyl ani pozvaný. Největší star byl tedy vídeňský dj Christopher Just, doprovázeli ho Felipe, Orbith, Daho, Jerry… Brno nabíralo hodně na obrátkách a tak se Apocalyps zařadila mezi úspěšné halovky, na světě už byl Bassblaster, Citadela, Orion Hall. Další rok v dubnu se konalo druhé pokračování, ale tentokrát s pořádnými mistry s Marcem Carolou a Chrisem Liebingem. Třetí díl se přejmenoval na český výraz: Apokalypsa, hlavním hostem byl Oscar Mulero. A v roce 2001 vystoupili: Marco Bailey, Oliver Ho, Marko Nastic, Luke Sun, Hardcell a Ian Void.

V roce 2002 si párty people začali vybírat na jakou párty půjdou a nebylo to lehké, protože výběr byl velký. Nastala válka promotérů, navzájem se pomlouvali a přelepovali plakáty. Apokalypsa oslavila výročí v podobě desátého dílu. Vystoupil dj z Ameriky Roberto Quantez Ingram aka DJ Mixmaster Bee, ten začínal jako profesionálního tanečník a choreograf. Na Apokalypse Desirable ho doprovodili djové Inigo Kennedy a nejlepší bulharský dj Steven. Na oslavě desátého výročí mimo techna byla dekorace, vizuální efekty, lasershow a fire show. Na další noci pojmenované Apokalypsa Brisk, byla sněhová show a vystoupil nejlepší chorvatský dj Ogi, který organizoval hodně parties na území Chorvatska. A koncem roku 2002 na Apokalypse zahráli: James Ruskin, Deckster, Adelic, Dave Navarro, Leo Lycra.

Začátkem roku 2003 se již 13tý díl odehrál opět v Boby centru a byl to rekord v návštěvnosti - 5500lidí, byla překročená kapacita a přetížena klimatizace. Prostor Boby byl až moc nacpaný a tak tanečníci neměli dostatečný prostor pro vychutnání Dj Ade Fentona, Todda Sharpa a ze slavného dua Space DJ dorazil Ben Long. Boby centru prošlo nákladnou rekonstrukcí a na dalším pokračování byla singapurská taneční show s exotickou Djkou Gayle San. Apokalypsa se na Brněnské technoscéně stala nejoblíbenějším mejdanem, už se nemusela bát Citadely a ostatních. Díky své atmosféře, dekoraci a skvělému prostředí se na párty clubeři rádi vrací. Mezi kvality Apokalypsy patří i jedinečné show v podobě laserů a tanečníků. Například na Apokalypse Dynamic byla Electric Boogie show který je v podobě "Breakingu" a "Uprocku". Zatímco "Breaking" je akrobatický taneční styl, "Uprock" je bojový tanec, velmi rychlý a vypadá jako souboj v kung fu. Historie tohoto tanečního stylu sahá až do 60.let a v tomto spojení předvedli mistři na Apokalypse jedinečnou taneční show. Hvězdou večera byl legendární dj Dave Clarke a Live projekt dje Tokyho- Rumenige. Na druhé stagi zahráli: Jeano (Arménie), Dima (Rusko) a řecký Michaeil Dimitriadis, který byl u počátků řecké scény.

Apokalypsa si během roku 2004 udržuje vysoký standard a určuje směr brněnské scény. Na každém „Áčku“ se předváděli světoví djové: Luke Slater, Rush, Sonique, Green Velvet, Thomas Schumacher … Boj mezi promotéry pokračoval a proto se v březnu 2005 konala „čistící“ párty Deratizace, na které vystoupily: Kaisersoze, Daho a Ginger, Hyde nebo Nika 77, kteří varovali před pochybnými praktikami promotérů. V červnu Apokalypsa oslavila 20.výročí a přesunula se na prostornější brněnské výstaviště do pavilonu G1 a to zřejmě proto, že byly pozváni mistři z agentury Knee Depp - DJ Rush, s kolegy Svenem Wittekindem a Boldem. Dj Rush totiž zaručil, že publikum bude potřebovat větší prostor. Apokalypsa se začala ubírat jiným směrem, vrátila se do Boby centra. A vzrůstající zájem o schranz na sebe nenechal dlouho čekat a koncem roku 2005 se konala Apokalypsa Schranz Machine. Hosté večera byli opravdovým skvostem: brazilští manželé Pet Duo, Robert Natus a srbský Marco Nastic. Začátkem roku 2006 se konalo "Áčko" Shleha Energy. Energický výkon předvedli: Umek, Frank Kvitta, Sven Wittekind. Imperium párty skončila, ale z pořadatelského týmu se Saša Jakovlević spojil s teamem Apokalypsy.

Apokalypsa neměla v roce 2006 rovnocenného konkurenta, v podstatě vyhrála bitvu a díky hardtechnu se stala jedinečnou! Pro lidi, kteří chodili na Apokalypsy, se stal každý díl svátkem a pokaždé nechybělo moc do počtu 5000 tanečníků. Schranzmania pokračuje, v červnu 2006 vystoupil známý německý hardtechno producent Arkus P. Live a nechyběl Dave Clarke. Poprvé do Čech přijel diktátor O.B.I., který podle mě zahrál vynikající set! Apokalypsa si udržuje největší standart, kvalitní muzika, ale i vizuálního prostředí. Obrovský úspěch sklidla vodní stěna. Přestavte si obrovský vodopád, který padá před djem, na konci „vodního závoje“ je stejně dlouhý bazén. Do vodní brány míří jeden z nejsilnějších plnobarevných laserů ve střední Evropě. Voda slouží jako podklad k videoprojekci a výkonný laser vytváří obrazce v trojrozměrným pohledu. Vzniká tak velmi dokonalý barevný efekt, například točící se zeměkoule nebo tančící clubber. Bylo to fantastické, když do těchto efektů hrálo hardtechno v podobě světoznámých djů: Marco Bailey, Eric Sneo, Felix Kröcher, Viper XXL… Byla to skvělá Apokalypsa, způsobila šílenství pro všechny fanoušky.

Ale to není vše - v únoru 2007 měla Apokalypsa 25. výročí a zahráli Live: Christian Wünsch, Carlos Rios a DJs: Cari Lekebusch, Mark E.G. a O.B.I.. Vodní stěna podruhé, tentokrát 12 metrů velká. Vystoupili Monster Battle ve společném setu Christian Fisher+Murphy, ale také Monika Kruse, Ian Void, Mario Rannieri. Novinkou se na Apokalypse stala jungle/dnb stage na níž vystoupil John B! A Během dalších večerů vystoupil Brian Sanhaji(live), Boris S.(live), Chris Liebing, Joris Voorn, Kevin Saunderson, The Advent (live), Cave & Ortin Cam (live), Candy Cox, Axel Karakasis…No a pak tu byla akce Recapitulation, letní díl Apokalypsy. Na hlavní stagi bohužel nebylo plno ale zahrádka byla skoro po celou noc zaplněná k prasknutí. Vystoupily ti umělci, co měli v Boby největší úspěch: Luke Slater, Marco Bailey, Gayle Sun, Cari Lekebusch, Mark E.G… A teď jsme jistě všichni plní očekávání jak dopadne 30.díl. Bude to prostě další skvělá Apokalypsa a navíc poprvé v Čechách bude speciální pojízdnou LED stěnou (40m2) a krystalovým pozadím!

http://www.apokalypsa.eu

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016