REPORT

 

Report z vystoupení Watcha Clan od Sody

Živá gnawa music s drum´n´bassem a se skvělým hlasem zpěvačky Sisty K, to jsou francouzští Watcha Clan. Okouzlující hudba, která 1. dubna přivedla celou Retro Music Hall do úplného tranzu. U nás vystoupili v rámci turné k novému albu Radio Babel, během něhož se zastaví hned v několika velkých městech naší planety...

 

Tady se nekouří!

Watcha Clan byli pro většinu lidí včetně mě ještě donedávna neznámou kapelou, která ovšem svou kvalitní a různorodou hudbou může směle konkurovat velkým světovým kapelám. První dubnový den vystoupili v Retro Music Hall, kam jsme dorazili před osmou hodinou. To zde posedávala jenom hrstka návštěvníků, což mě docela překvapilo. Jdeme na drink a zakouřit si ven, protože uvnitř se kouřit nesmí. Že by přání kapely, nebo k nám přišel trend zákazu kouření ze západu? Spíše asi ta první varianta, protože pochybuji, že by se u nás v klubu nekouřilo. Mezitím už slyšíme první beaty od DJe Suprema Clema a první hrábnutí do strun kontrabasu Matta Labesseho. Začali pomalejším tempem, posléze se přidal zpěvák a kytarista Nassim, který začal hrát na gumbri - typický nástroj gnawa music. Jako poslední na pódium přišla zpěvačka s berberskými kořeny Sista K. Od první chvíle, kdy otevřela svá ústa, bylo jasné, že dnešní koncert bude něčím výjimečným.

Zpátky ke kořenům, zpátky k hudbě, která nemá hranice...

Parket se celkem zaplnil, ale přesto zde moc návštěvníků není... Škoda, že koncert neměl větší propagaci - věřím tomu, že když by o něm lidi věděli, tak je dnešní koncert vyprodán. Hlavní tempo teď udává Suprem, který ve svých samplech skrývá několik dalších nástrojů jako trumpety, saxofony a různé elektronické beaty a to jak ty rovné, tak i ty zlomené. Kromě samplů a efektorů ovládá také klávesy a v několika skladbách hraje na harmoniku. Nejenom Suprem, ale i zbytek kapely střídá nástroje jako na běžícím páse. Nassim střídá gumbri s elektrickou a klasickou kytarou, Matt zase el. kytaru s kontrabasem a společně doplňují zpěvem skvělou Sistu K. Všichni jsou bezesporu výbornými hudebníky s různými hudebními vlivy... Každou chvílí slyšíme trochu jiný styl - drum´n´bass, balkánské rytmy, pak zase trochu kytar, ale v každé skladbě je slyšet ten orientální zvuk gnawa nebo world music. Pro mě, jakožto fanouška elektronické a zároveň orientální hudby, která nás vrací zpátky ke kořenům muziky, to byl neopakovatelný zážitek. Spojení hned několika různých stylů podtržené úžasným zpěvem Sisty K se dá jen těžko popsat. Své texty zpívají ve francouzštině, berberštině a angličtině. “Zpěv v různých jazycích je prvním krokem v procesu kulturní integrace, naše poselství netkví jen v hudbě, ale také ve slovech. Hudba má schopnost přestupovat jakékoli hranice...“ říká Sista K.

Chcete přídavek? Tak na chodbě!

Živý koncert plný energie, kterou nám Watcha Clan posílají, nenechává nikoho v klidu. Celé Retro je v úplném tranzu! Všichni tancují jako zběsilí, jako smyslu zbavení a přesně tak si připadám i já. Několikrát jsem se přistihl se zavřenýma očima a mé ruce i nohy mě přestaly poslouchat. Už si ani nevzpomínám, kdy se mi něco podobného stalo. Tolik energie, tolik pocitů... To se dá opravdu jen těžko vyjádřit! Přestože poslouchám hudbu napříč různými žánry, ten správný tranz se dá zažít pouze při gnawa music. Bohužel, jak už tomu tak bývá, i tento úžasný stav jednou musel skončit. S tím jsem se, stejně jako zbytek publika, však za žádnou cenu nechtěl smířit. Po odchodu kapely z pódia následoval velký aplaus a netrvalo dlouho a Watcha Clan byli zpět. Všem pěkně v češtině poděkovali a přidali poslední skladbu. Ovšem ani poté jsme se nechtěli smířit s tím, že by byl konec. :) Opět následoval snad ještě větší aplaus, který kapelu příjemně překvapil a nejspíš i naladil, protože vzali bubínky, tarbuky a vyrazili mezi publikum a zde rozjeli spontánní jam. Kolikrát se vám stalo, že po koncertu kapela přišla mezi publikum? Mně nikdy. Kapela jamuje a celý klub se přidává s tleskáním. Skvělý zážitek! Koncert pokračuje na chodbě, všichni rychle tam! Pro mě to byl neopakovatelný zážitek a jeden z nejlepších koncertů za poslední dobu.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016