CLANEK

 

Nové album Floexe je už možné objednat!

Datum vydání Floexova nového alba Zorya se blíží, a vy již nyní máte možnost si předobjednat CD, či LP na webu vydavatele, Minority Records. Zatímco CD verze vychází s úžasným designem digipacku od Jirky Libánského, dvěmi kartami se sítotiskem ilustrací Veroniky Vlkové a 1" plackou s designem Zoryi (pouze pro předobjednávky a objednávky přes online shop Minority Records), vinylová edice o počtu 300 kusů na čirém vinylu obsahuje kromě dvou listů s ilustracemi Veroniky Vlkové také download kupón pro stažení alba ve formátech MP3 a FLAC. Formáty CD a LP je možné předobjednat nyní v online shopu Minority Records. Digitální formáty MP3 a FLAC budou v prodeji od 26.9. přes web Minority Records a Floex.cz. Zorya vychází ve spolupráci se studiem Amanita Design...

 

Floskule "netrpělivě očekávané album" je jednou z nejvíce nadužívaných. V případě Floexe se netrpělivé vyhlížení postupně proměnilo v trpělivé a posléze se už jen doufalo, že ne v marné. Jenomže, i když si někdy Tomáš Dvořák dává pořádně načas, výsledek nakonec vždycky stojí za to. Po deseti letech vychází jeho druhé studiové album "Zorya" a zdá se,  že se stane neméně zásadním počinem na české scéně, jako tomu bylo v případě první desky Pocustone.

Akustické instrumenty - klarinety, saxofony a tlustostěnné "severské piáno" - stojí v kontrastu k digitální magii odehrávající se v Tomášově zvukové laboratoři. Výslednicí je jedenáct hudebních příběhů zaostřujících pohled do stylově těžko zařaditelného Floexího universa. Vystopovat se dá inspirace "klasickým minimalismem", stejně jako soundtrackový opar alba, přesto Zorya není ambientní deskou - pečlivě opracovávané beaty charakteristické svou netradiční tektonikou,  jsou zde důležitým elementem. Co víc, jedná se bezesporu o nejenergetičtější a nejextatičtější počin ve Floexí diskografii. Ovšem Tomáš práci s energií velice pečlivě dávkuje a nechává ji naplno projevit jen ve vrcholných okamžicích alba.

Floex

Co by byla deska bez hostů, kteří se sešli napříč geografickým hranicím a s kterými se povětšinou autor propojil skrze svou soundtrackovou tvorbu. Stěží by byl Casanova bez trumpety Oskara Töröka, Precious Creature bez vokálu Jamese Ronea z Minneapolis, Veronika´s Dream, bez violoncella berlínského filharmonika Tomáše Jamníka či Nel Blu bez empatického zpěvu Marinelly Mastrosimone z italského projektu Musetta.

Oproti předchozím titulům Zorya, jejíž název je inspirován slovanskou bohyní noci "Zoryou Polunochnayou", zkoumá hlubší a podvědomější vrstvy emocí v hudbě. Stejně jako Měsíc září vypůjčeným světlem Slunce, tak i album Zorya nepřímo ale silně odráží to, co se v Tomášovi za posledních deset let nastřádalo. Skladby jsou charakteristické svou proměnlivostí, dobrodružností a organičností. Znějí tak současně a zároveň evokují jiný čas a prostor. Musica nocturna dnešních dní a hlavně nocí!

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016