CLANEK

 

HW-News: Veletrh BPM/PRO

Co nového nám přinesl letošní ročník veletrhu BPM/PRO? Které technologie budou udávat trendy v následujících měsících a letech? A co si budou DJs přát letos pod stromeček? Odpovědět se pokusíme v následujícím souhrnu.

 

Pioneer

Pioneer si na letošek připravil řadu novinek, které ale polahodí spíše rekreačním DJům, nebo těm, kteří s hraním teprve začínají. Narážím tím na jeden z trendů letošního BPM a to je hraní z mobilních zařízení (tablety a telefony).

I Pioneer nechtěl zůstat pozadu a spolu s novou aplikací WeDJ pro iPad uvádí na trh i novou konzoli DDJ-WeGO4. Co se vybavenosti a množství kontrolních prvků týče, konzole je doopravdy zaměřena primárně na DJ začátečníky. Zkušeným DJům asi nemá takové zařízení moc co nabídnout, ale oni také nejsou cílová skupina. Jak už název napovídá, tak konzole je primárně zamýšlená pro ovládání výše zmíněné aplikace, proto mne zaráží menší drobnost - a to, že v ceně je zahrnuta pouze licence Rekordbox DJ pro PC - aplikaci pro iPad si musíte zakoupit extra. Pokud vám iOS nevoní, tak je zde také možnost využít konzoli i s verzí Algoriddim djay Pro pro Android.

DDJ-WeGO4

Další novinkou, tentokrát vhodnou spíše na takové to domácí hraní (a i scratchování), je nový dvoukanálový mix DJM-450. Aby tento “pultík” nepůsobil vedle svých větších bratříčků jako chudý příbuzný, tak si od nich propůjčuje řadu prvků a má i něco navíc. Zejména jde o integrovanou zvukovou kartu a licenci na Rekordbox DVS, která umožňuje využít mixák na hraní z PC s pomocí gramofonů a kontrolních vinylů a díky integrovanému kvalitnímu crossfaderu se tak hodí i na scratchování. Třešničkou na dortu jsou ještě přidané efektové jednotky a filtry, vzaté přímo z top modelu DJM-900NXS2. Naopak ostudou je chybějící extra výstup pro odposlechové reproduktory (booth).

djm-450-angle

Allen & Heath

Tento tradiční výrobce vysoce kvalitních a spolehlivých mixážních pultů z Anglie, na rozdíl od jiných, neuvádí na trh jednu novinku za druhou, ale když už přijde s něčím novým, většinou to stojí za to. Jeho letošní zářez na pažbě se jmenuje Xone:PX5 a jedná se o 4+1 kanálový pult s 20ti kanálovou zvukovou kartou. Díky výbavě, která zahrnuje známý Xone filter a dedikovanou efektovou jednotku, zapadá tento mixpult někam mezi Xone:43C a DB4, čímž nejspíše má asi nahradit řadu DB2 a konečně vytlačit všudypřítomné Xone:92 z DJ budek. Samozřejmostí je dnes proprietární X:Link, který umožňuje k mixu připojit Xone:K1 nebo 2. Extra třešničkou na dortu je nově MIDI výstup, který umožňuje synchronizaci externích zařízení s mixem.

Softwarová kompatibilita nového mixáku zatím ještě nebyla oznámena, ale lze předpokládat že přijde ve formě DVS balíčku pro Serato DJ, tak jako to bylo u jeho předchůdců.

Xone-PX5-Upright_2800

Mixars

BPM/PRO 2016 se mimo hromady nového "železa" od tradičních výrobců stal také příležitostí pro novou společnost Mixars, jak se představit světu. Tato nově vniklá odnož firmy dbTechnologies se sídlem v Itálii vzala trh frontálním útokem a představila linii produktů, která dokáže uspokojit základní potřeby většiny DJů. Hlavním cílem do začátku se zdají býti vinyl a DVS scratch DJs a to hlavně díky battle mixážnímu pultu Mixars Duo s integrovanou podporou pro Serato DJ. Mimo zmíněné Dua doplňuje řadu ještě celá plejáda dalších mixáků, gramofony s přímým náhonem, sluchátka a odposlechové reproduktory. Všechny produkty se vyznačují střízlivým designem, ale co se týče spolehlivosti a kvality konstrukce, to prokáže teprve až čas.

serato-mixars-duo
Reloop

Reloop je jedním z tradičních průkopníků DJování z iOS a Android zařízení a letos rozšiřuje svoji nabídku o další kousek. Na rozdíl od předchozích produktů se jeho nejnovější Mixon 4 více přibližuje sféře profesionálních kontrolerů. Důkazem je toho rozšíření mixážní sekce na 4 kanály, přepracované jog-wheels, vylepšené RGB pady a řada dalších změn. Čím se Mixon 4 může pochlubit, to je bezkonkurenční konektivita - zařízení je "plug-and-play" použitelné se Serato DJ a Algoriddim djay PRO, čímž pokrývá všechny současné platformy použitelné pro DJování (kromě Linuxu).

Reloop-Mixon-4_6_4

Roland

Na závěr ještě jednou Roland. Mimo již zmíněného nového kontroleru DJ-808 zahájil svůj vstup na DJ scénu Roland ještě uvedením nového gramofonu a mixážního pultu. DJ-TT, jak se gramofon označuje, svým designem nejvíce připomíná osvědčený Technics SL-1200. Jediným, čím se od svého vzoru odlišuje, je barevné provedení ve stylu TR-909 a zabudovaný phono předzesilovač, čímž naznačuje účel svého primárního použití - DVS.

Mixážní pult, nazvaný DJ-99, přichází v dvoukanálovém provedení a přináší pouze to nejzákladnější, co byste od takového mixáku očekávali. Jedinou zajímavostí je zde DVS send/return smyčka, která přijde vhod v případě užití externí zvukové karty.

roland-909-day-770-1

Mixážní pult dosti nápadně připomíná produkt jiného výrobce - DJ-Tech DIF 2S a vůbec bych se nedivil, pokud by se jednalo o licenční výrobu. V případě gramofonu je patrné, že se jedná o tzv. SuperOEM - čili gramofon vyráběný v nechvalně známé taiwanské fabrice Hanpin, kde jediným příspěvkem je logo Rolandu a barevné schéma ála TR-909. V tomto směru se nelze na Roland ani zlobit, protože takhle to dnes dělá většina výrobců (Pioneer, Reloop, Stanton a nově i Mixars).

Co ale rozhodně není dalším šrotem jen do počtu, to jsou nové verze legendárních hudebních krabiček TR-909 ,TB-303 a VP-330, tentokráte v "kapesním" provedení pod označením TR-09, TB-03 a VP-03. Že se i s malými kašpárky dá zahrát velké divadlo, dokazuje toto parádní video:

Shrnutí

Pokud by se dal letošní ročník BPM/PRO shrnout do tří slov, taky by to byly tyto: iOS/Android, MIDI a Roland.

Vstup Pioneeru na trh iOS/Android konzolí rozhodně znamená velký posun v tomto segmentu. Ač DDJ-WeGO4 vypadá spíš jako dětská hračka, neznamená to, že by Pioneer nemohl příště přijít s něčím více sofistikovaným a posunout tak tento segment na vyšší úroveň. Doposud se o to pokoušel hlavně Reloop, ale ten není v pro-lize příliš uznávanou značkou.

Dalším znakem letošního BPM byl rozšiřující se trend integrovaného MIDI. Je vidět, že výrobci začínají brát hybridní DJ/producent hraní čím dál tím vážněji a přidávají možnosti jak synchronizovat své produkty s jinými zařízeními skrze MIDI protokol. Průkopníky jsou letos Roland se svou novou konzolí DJ-808 a Allen & Heath se svým mixážním pultem Xone:PX5.

Ve skutečně ale letošní ročník ovládla firma Roland. Ta rozjela vlastní show ve velkém ještě před samotným veletrhem. Mluvím teď o 9. září, tzv 909 dni, během kterého firma představila více než 30 nových produktů pro všechny myslitelné obory hudební tvorby. Roland využil šikovně celé této 909 "mytologie" a řada jeho novinek cílí na první signální každého správného techno-nostalgika. Konzole DJ-808 určitě přináší nový svěží vítr na trh, což se bohužel nedá říct o gramofonech DJ-TT a mixáku DJ-99. Pro mě osobně jsou asi největší srdcovkou produkční mašinky TB-03 a TR-09, takže já už vím, co si budu přát pod stromeček. :)

rudy

foto: archiv

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016