CLANEK

 

Oliver Torr má venku "Trans Europe Postal Express"

Čtyřstopý kazetový rekordér Tascam Porta 02, několik prázdných pásek, skicák a seznam instrukcí. Putovní case vyslal Oliver Torr před několika měsíci na cestu napříč Evropou a sesbírané zvukové a obrazové fragmenty přetavil v pseudo-kolaborativní nahrávku "Trans Europe Postal Express".

 

Náhlé omezení fyzických setkávání iniciovalo a inspirovalo hledání nových cest a možností vzájemného propojení a kolaborace tvůrců zapojených do šesté edice projektu SHAPE.

TEPE

Tři dny dostali vybraní umělci (Clara de Asís; Elvin Brandhi; Fausto Mercier; Kӣr; Moesha 13; Peter Kutin + Rojin Sharafi; Poly Chain; Širom) na zanechání své stopy - každý z nich po obdržení zásilky na dedikovanou kazetu nahrál koláž zvuků dle stanovených instrukcí, zanechal vzkaz či kresbu a T.E.P.E. case pak následně vyslal na cestu do další destinace.

TEPE

Pro využití principů podmíněně-náhodného přístupu k hudební kompozici Torra inspirovali také pionýři chance music neboli aleatorické hudby, techniky založené na pevně definovaných predispozicích náhodných jevů, mezi něž patřili Pierre Boulez, Morton Feldman, John Cage či Karlheinz Stockhausen.

TEPE

Po několikaměsíční pouti přes Marseille, Vídeň, Kyjev i slovinský venkov nebo Bělehrad se case vrátil zpět do Prahy plný audiovizuálního materiálu, jenž se stal výchozím bodem vzniku kolaborativního releasu "Trans Europe Postal Express". Inspirován obdrženými ruchy a zvuky, kresbami, vzkazy a náčrtky i atmosférou jednotlivých měst a komunikací se zapojenými umělci, Torr vysamploval sesbírané nahrávky, některé zprocesoval do nerozeznání, jiné využil jako základní kámen k nové kompozici. Z jednotlivých střípků poskládal ucelenou mozaiku, release o 8 tracích, jenž vyšel 31. března 2021 v digitální podobě, následovat bude limitovaný kazetový release. Vznik projektu trasuje interaktivní webový portál T-E-P-E.eu a připravovaná doprovodná výstava v MeetFactory.

TEPE

Koncept, hudba, produkce, mix: Oliver Torr
Zapojení umělci: Clara de Asís; Elvin Brandhi; Fausto Mercier; Kӣr; Moesha 13; Peter Kutin + Rojin Sharafi; Poly Chain; Širom
Design: Matěj Moravec
Fotografie: Jonáš Verešpej
Texty: Jonáš Verešpej; Freddie Hudson; Filip Pleskač
Transport: Pavel Kraus
Produkce: Filip Peroutka
Web: Matěj Moravec; Matouš Barnat
SHAPE tým: Michal Brenner; Rihards Endriksons; Viestarts Gailitis; Barbora Hřebíková; Pavel Kraus (alumnus); Lucia Udvardyová

foto: Jonáš Verešpej

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016