REPORT

 

Brazil Runner´s Flashback: Beats for Love 2021

Beats for Love je festivalový fenomén, který nemá v Evropě obdoby. V minulosti tančívalo v legendární Dolní oblasti Vítkovic více než padesát tisíc účastníků na jedenácti pódiích, kterým k tanci hrálo přes 400 umělců všech žánrů. Ve stínu událostí posledních let se však festival musel podstatně zredukovat a letos se Beats for Love přihlásil o slovo coby Limited Edition s kapacitou areálu 5.000 osob. Ostrava je v mém srdci stále mým domovem, i když již přes 15 let žiji mimo, od roku 2014 na festivalu pravidelně hrávám a od roku 2018 pomáhám, stejně jako na festivalu Let It Roll, i s řízením pódií. Po managingu hlavní stage v roce 2019 mě tento rok čekala House / Techno stage a hraní v neděli večer. Jak letos celý můj výlet na severní Moravu (včetně tří dnů na festivalu) vypadal, si můžete přečíst v tomto fotoreportu. Tak jdeme na to...

 

Stejně jako poslední rok jsem velmi netrpělivě vyhlížel informace z Ostravy a doufal, že se klukům podaří nějaký způsobem festival zrealizovat i letos. Po loňských dvou sektorech pro 1.000 osob letos přišlo větší rozvolnění a realizační tým naplánoval 3x Limited Edition Beats for Love, každý díl pro 5.000 osob. Když mě brácha Cphone, který je programovým ředitelem festivalu, v dubnu oslovil s tím, že bych se měl spolu s ostravským technokrálem Markem Hankovskim starat o House / Techno stage, byl jsem nadšen. Když jsem navíc dostal na fesťáku opět i hraní, netrpělivě jsem odpočítával dny...

Beats for Love

Čas plyne jako voda a čtvrtek 1. července 2021 je tady. Plán je jasný, večer hraju v Brick Room online rádia Helax v Ostravě, od pátku do neděle řídíme s Markem stage a v neděli večer hraju. Balím si věci na týden, plus věci na hraní, lístky na vlak mám koupené skoro měsíc a už vyrážím na Hlavní nádraží v Praze.

Beats for Love

Těsně před odjezdem mne kontaktuje Marek s tím, že by potřeboval do Ostravy dovézt zbrusu novou Octavii RS... Tak tomu nemůžu odolat! Stornuji lístek na vlak a vyzvedávám v auto paláci tuto krásku.

Beats for Love

Samozřejmě to byl chyták. Kára sice super, né tak dálnice... Ačkoliv jedu ve čtvrtek, neuvědomil jsem si, že silničáři musí letos dokončit veškeré opravy na D1, takže to logicky rozbalili ve velkém stylu na všech úsecích. Šest a půl hodiny cesta, to myslím, mluví samo za sebe.

Beats for Love

Nakonec přijíždím do Ostravy lehce před šestou večer. Jedu pozdravit tátu, předávám RS a Marek mě vyhazuje před rádiem Helax. Volám starému kámošovi, moderátorovi a skvělému DJovi, Martinu Streed Klimánkovi. V rádiu se už sešla bezva partička, je tu Spiridon, Myxin zrovna hraje, pro mě nová tvář techno scény talentovaná DJka Neomi a má tady jako doprovod kámošku Kateřinu.

Beats for Love

Po chvilce odpočinku a drinku jdu pustit do éteru pár písniček i já. Kromě domácího DJingu jsem za tím už docela dlouho nestál a cítím to moc dobře. Za 3 dny vystupuji před velkým publikem na Beats for Love a je jistě super, že jsem si mohl dát v rádiu lehkou "zahřívačku". Po hodince to balím a Martin Streed Klimánek mě veze k tátovi, kde strávím první ostravský večer – jako hodnej kluk – sleduješ to, jo? :)

Beats for Love

Ráno v 9:30 mě nabírá brácha Cphone a jedeme rovnou do areálu festivalu v Dolní oblasti. U vchodu nás zdraví a vítá šéf a ředitel Beats for Love Kamil Rudolf. Rád Tě po roce zase vidím, kámo!

Beats for Love

Přebírám klíče od festivalu (rozuměj od mé kóje, backstage, nebo chcete-li stage kanceláře).

Beats for Love

Od Cphona přebírám ridery vystupujích, fasuji si do backstage alkohol a další věci, vylepuji v backstage line-upy na první večer. Mezitím přijíždí Marek, který se dnes ještě otočil v Praze, aby přivezl další káru.

Beats for Love

Máme vše nachystáno, sedíme a sledujeme techniky, kteří finišují práce na naší stage. Za chvíli půjdeme instalovat techniku pro DJe, ale stále čekáme na pokyn od zvukařů.

Beats for Love

Dnes se festivalové brány otevírají v 18:00, zítra a pozítří to bude už v 16:00. Ono se to nezdá, ale věřte, že řídit stage 3 dny po sobě více než 12 hodin denně, není žádná sranda.

Beats for Love

Přiznám se, že jsem letos nefotil úplně poctivě, takže spoustu kamarádů a DJs zde neuvedu, ale i tak na vás myslím a mám vás rád.

Beats for Love

Technici dávají znamení, že stage je hotová. S Markem přinášíme mixák, CD playery a další techniku pro DJs. Po zapojení provádíme zvukovku a kontrolujeme stage ze všech stran. Podle všech možných radarů už dávno mělo pršet, ale počasí je nakonec úplně v pořádku.

Beats for Love

Vypadá to super, to industriální pozadí mě vždy dostane, za mě nejlepší místo na fesťák v České republice!

Beats for Love

Naše pódium je připraveno na začátek a první beaty pro lásku. Jdeme se s Markem podívat ještě i na drum and bassovou stage, která je již standardně umístěna pod bývalou vysokou pecí.

Beats for Love

Tohle místo taky miluji. Když se to tu naplní lidmi, je to totální masakr. Pokud chcete nasát originál atmosféru tohoto místa, doporučuji poslechnout na YouTube zbrusu nový video set od Forbidden Society z Beats for Love 2021. Jindra Brejcha, můj nejen hotelový snídaňový parťák, to tam neskutečně rozjíždí. Zdravím do Budějic, kámo!

Beats for Love

Test LED systémů a Marek se Cphonem v pozadí.

Beats for Love

Tady za pódiem už mají DJs naskladněné nějaké D’n’B bomby!

Beats for Love

Zde zatím nenainstalované nášlapy. Ty jsou velmi užitečné, jinak by DJs tanečníci ušlapali. :)

Beats for Love

Cphone mne nepřestává překvapovat... Ačkoliv je červenec, zpod pultu vytahuje domácí vanilkové rohlíčky. Respekt, kámo! Takže vše je připraveno a otevíráme. První den může začít...

Beats for Love

Pohled z naší stage, která se začíná příjemně plnit tancechtivými návštěvníky. Zdavím se asi se stovkou lidí, přece jen jsem tady doma. Ve 21:00 nastupují Michael C a Mathias O'zana ve svém tradičním společném setu.

Beats for Love

Zde před setem Davida Penna, hvězdy pátečního večera na naší stage. Nakonec zahrál super house, spousta lidí si přišla pro podpis a trošku jsme i zapařili. Z mejdanu odjížděl kolem druhé ráno a v 6:00 mu už z Krakova letělo letadlo, takže v Ostravě se, jako většina vystupujících, moc nevyspal. Line-up jede dál a svým techno setem ho uzavřel brněnský matador Aleš Gehringer alias DJ Orbith. S tím jsem si mimochodem během večera moc fajn popovídal o historii, o bráchovi Jerrym, kterého jsem hudebně míval moc rád, a o životě vůbec.

Beats for Love

První den mejdanu je za námi a já se přemisťuji do ostravského hotelu Imperial, který je již mou klasickou základnou během festivalu Beats for Love.

Beats for Love

Druhý den startuji snídaní šampionů a ve 14:00 jsme opět v areálu. Nutno podotknout, že oproti včerejšku již mírně znaveni.

Beats for Love

Vítkovice první noc přežily, procházíme zatím prázdný areál, potkáváme a zdravíme známé stánkaře, především Beatku a Marušku z merchandise stánku B4L. Tyhle holky nikdy nepokazí žádnou strandu.

Beats for Love

Ještě jedno panorama Rotschildových Vítkovíc. Potkávám Matyáše Ožanu, který je po včerejším setu plný dojmů... Tenhle kluk je i marketingovým ředitelem festivalu, tedy, je i jeho zásluhou, že vše tak skvěle funguje. Zapovídáváme se tak hlasitě, že nás přichází ztišit člověk z České televize, která právě s Kamilem natáčí živý vstup do ranního vysílání. Omlouváme se...

Beats for Love

Stage přežila první večer, vše zapojujeme a pomalu otevíráme.

Beats for Love

Počasí je opět super, areál se začíná pozvolna plnit. Matyáš hlásí, že i druhý den je vyprodaný – tedy povolených 5.000 osob v areálu.

Beats for Love

Druhý den je plný mých legend z mládí jako DJ Kmín, Ian Blond, Piri, ale také Van Vega, Chris Sadler a další.

Beats for Love

Večer se v půlce láme na techno, jsou tu populární brněnští Thin & Thick, DJ Lucca, jejiž fotky můžete najit v posledním vydání magazínu Playboy. Mě už ale volá zase práce, protože runner přiváží hvězdu druhého večera, Klaudii Gavlas.

Beats for Love

S Klaudií a její přítelkyní děláme kolečko po festivalu. Moc se jí tu líbí. Tato Polka, žijící dlouhodobě v bavorském Pasově, je moc milá holka. Takhle ji Lucca předává otěže na techno stage. Večer uzavírá svým energickým technem Jaqullin.

Beats for Love

Na hotel jdu tentokrát pěšky, nějak na nás s Markem ne a ne vyjít taxi, tak jsme se rozhodli pro procházku. U Domu umění se loučíme, on jde směrem domů a já na hotel.

Beats for Love

Třetí den už je klasicky na sílu a mám z něj nejméně fotek. :( Stage zapínáme opět v 16:00, střídá se nám tu pár známých jako Roman Chmiel, můj bývalý parťák z vojny Junior Jan a jiní umělci. Ve 23:00 nastupuji já a musím říct, že jsem si set mega užil!

Beats for Love

Hrát skoro po roce na takovém mejdánku byla jedna velká euforie. Ten pocit mám v sobě ještě teď.

Beats for Love

Ještě přidám tuhle fotku Honzy s transparentem Callboy. Moc jste mě potěšili, díky!

Beats for Love

Tenhle pocit miluju...

Beats for Love

Každopádně vše jednou končí a mě střídá Vašek alias Broken Robot alias Golpe. Bezchybná techno jízda jako vždy u tohoto kluka... Publikum je ve varu. Blíží se hvězda večera. Dostávám pokyn, že runner přiváží Fatimu Hajji. S Markem ji a jejího tour managera vítáme a dáváme drink v soukromé backstage. Fatima z batohu vytahuje nástroj RMX 1000 a já jí ho instaluji na stage. Fatima vybíhá na pódium, krátce se pozdraví s Golpem, mačká tlačítko Play a začíná, za mě, největší jízda tohoto festivalu. S Jindrou aka Forbidden Society stojíme v publiku s otevřenýma pusama a upřímně nechápeme! Ta holka je blázen – v tom nejlepším slova smyslu. Stage uzavírá místní DJka Denysa, které jsem po Fatimě moc hraní nezáviděl, ale nutno podotknout, že se toho zhostila naprosto na jedničku. Dobře, Deni!

Beats for Love

Je pondělí ráno a já se cítím, jako bych dostal pořádnou nakládačku. S Markem dáváme narychlo před odjezdem mého vlaku obídek.

Beats for Love

Cesta ubíhá překvapivě bez problémů, pivo Bernard mě drží na živu.

Beats for Love

Praha, Hlavní nádraží. Uf, tak je to za mnou. Mega náročné, ale skvělé. Jsem plný dojmů, nejraději bych se vrátil zpět a zažil to znova. Ostrava je můj domov, moje rodina a jako vždy splnila má očekávání. Beats for Love, vždy budu rád Tvou součástí... Mám vás rád. Čau příště!

Brazil Runner

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016