CLANEK

 

Na konci léta za Fuchsem vyroste open air stage

Underground Overtake neboli UGOT míří poprvé do Prahy, kde už v pátek 16. srpna obsadí prostor za Fuchsem. Na konci léta se tak stane realitou to, o čem se už ve F2 dlouho mluví: na Štvanici vyroste open air stage a proběhne minifest. 

 

Koncept UGOT, za nímž stojí Dušan Vlk, vychází z československé alternativní a undergroundové scény, což potvrzuje i line-up první české edice: ArletaBerlin MansonDušan VlkEdúv Syn a RNZ jsou jména tradičně skloňovaná s alternativní a nezávislou scénou, která je prodchnutá multižánrovými a necenzurovanými poselstvími, ať už hlubšího individuálního či společenského charakteru.

Termín "underground overtake" kdysi použil slovenský raper RNZ po jednom z průlomových koncertů party okolo Dušana Vlka. Tomu se sousloví zarylo do paměti natolik, že následně ve spolupráci s Markem Mikičem, dramaturgem F2 a slovenské Tabačky, založil sérii koncertů téhož jména. 

Dusan Vlk

"Underground se dotýká témat, která pracují i s nepříjemými fakty. Jde o odvahu občas zkazit zábavu," vystihuje Vlk atmosféru mladé generace slovenských raperů, kteří jsou hlasitými kritiky poměrů v jejich zemi. Coby spolukurátor a především performer představí Dušan Vlk na konci léta za Fuchsem tematicky
a energií spřízněná jména. 

Večerním programem UGOT ​to přitom neskončí, afterparty bude následovat v přilehlém Fuchsu i Bike Jesus po celou noc. Poprvé – 
a rozhodně ne naposledy.

Interview s Dušanem Vlkem:

Co znamená UGOT?

Je to zkratka pro UnderGround OverTake a jde o nápad, který jsem měl s několika kamarády, včetně Marka Mikiče, dramaturga F2, který mi dodnes pomáhá s konceptem a s procesem, jak to celé uskutečnit. Základem myšlenky bylo a je dát platformu československé undergroundové komunitě, sjednotit ji a přivést na jedno pódium s možností většího publika, než na jaké byli alternativní nebo undergroundoví umělci a umělkyně zvyklí.

Dusan Vlk


Jaký je příběh UGOT?

Můj kamarád RNZ kdysi použil slova "underground overtake" po jednom z našich prvních úspěšnějších koncertů v době, kdy slovenský underground, jehož jsme byli součástí, začal získávat pořádnou pozornost. Byl to zároveň tak trochu vtip, který znamenal "underground is taking over”. Utkvělo mi to v hlavě, chtěl jsem s tím něco udělat, a tak se zrodila tahle série.

Co pro tebe znamená underground?

Nezávislá, alternativní, často tak trochu provokativní scéna, která nezapadá do norem populárního hudebního průmyslu a kolikrát je tak ignorována, je nepochopena nebo dokonce nenáviděna běžným mainstreamovým posluchačem. Underground se také často dostává k tématům (sociálním/politickým/psychickým atd.), o kterých se v mainstreamu příliš nemluví, protože má hlavně bavit a nepředkládat žádná nepříjemná fakta, která kazí zábavu. 

Dusan Vlk


Proč jste UGOT založili zrovna v Tabačce?

Má to vícero důvodů: zaprvé jsem celý život prožil ve východním Slovensku, takže je mi opravdu vlastní a srdci blízké dělat to v Košicích. Zadruhé, "UGOT" zaznělo poprvé na našem koncertě v Tabačce, kde se zároveň odehrál první z našich větších koncertů. Zatřetí, lidé okolo Tabačky jsou pro mě od začátku velcí kamarádi – nebylo lepší místo, kde to uspořádat. Neposledně se mi to místo moc líbí. Vizuálně, ale i tím, co dělá pro kulturu a tamní komunitu.

Je to poprvé, co UGOT míří do Česka, navíc rovnou jako open air. Jaké výzvy to přináší?

UGOT se v Praze uskuteční v opravdu odlišném prostředí – poprvé je venku a v trochu větším městě. Ale line-up je skvělý a já mám na své straně opět opravdu skvělý tým, takže žádnou vskutku velkou výzvu nevidím. Možná vytvořit jméno pro UGOT tak daleko od domova a pracovat na něm a zároveň na dvou svých nových albech. Letošní rok je crazy.

Dusan Vlk


Kromě toho, že jsi kurátorem série, jsi především interpretem. Jak se tyto dvě role vzájemně doplňují?

Vystupovat na mnou kurátorované akci není tak těžké a je fajn, že tyto dvě aktivity mohu propojit. Tvořit hudbu a přitom pořádat akci už je trochu těžší, protože se musím vždy soustředit spíš na jednu část. Ale nakonec to stojí za to. 

Tato edice představí naše oblíbená jména ze slovenské scény a doplní je česká Arleta. Co tě s těmito umělci spojuje na osobní úrovni?

Známe se už dlouho, ale předtím, než začala vznikat hudba, jsme se neznali. Takže nás nejvíc spojuje naše hudba – to znamená i na osobní úrovni, protože se pouštíme do stejných témat, máme velmi podobné myšlenky a názory na svět a jeho nedávnou historii. Od začátku to byla shoda. S klukama máme také společný smysl pro humor. :)

Kdo jsou tví oblíbení slovenští DJs?

Spatra zmíním jména Kristie KardioMurisNina Farrina nebo FairEnough.

Jedná se o do češtiny přeložený F2 Talk, který byl původně veden v angličtině. Originální znění rozhovoru naleznete zde.

Fuchs 2

 

F2’S Program

19.7. TECHNO ALLIANCE: SJ Yellow, Unbekannt, Casus Belli

20.7. F2 presents Regal86, Takadumm, Theya 

2.8. RAPID: AMB, Tasya

3.8. SHITLABEL presents LSDXOXO, Juliana Huxtable, Raven

9.8. Eastblock, Ciosia Czesia Pride: Dogheadsurigeri

16.8. F2 LIVE OPEN AIR – UGOT: Dušan Vlk, Berlin Manson,  Edúv Syn, RZN, Arleta a další

17.8. MILION+ presents Yzomandias, Nik Tendo, Robin Zoot, Hasan, Koky, Sara Rikas a další

13.9. F2 LIVE: Ultra Sunn

21.9. F2 LIVE: Roar 

19.10. Twin Tribes, Soft Vein


foto:  Karina Golisova, kvnsky.gg, Richard Zimmermann, samo brozek 

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016