PARTYINFO

 

FREE MONDAYS

Datum konání:
02.12.2002 - pondělí
Místo konání:
Praha - Roxy
DJs:
Raidem, Trnqua (Vinyl.cz, Lighthouse)
Live:
D.I.J. Dryer
Popis:
vstup zdarma!
 
 
DJ Raidem

Jak jsme se již před nedávném zmínili, vítězem letošního ročníku LIVC DJ Champ se stal v kategorii houseových směrů DJ Raidem. Krátký rozhovor před jeho vystoupením na prvních pozáplavových Free Mondays v klubu Roxy si nyní můžete v rychlosti přečíst. Radimovi v každém případě držíme palce.

 

 Dj Raidem Zdravím tě Radime, jak se ti od našeho posledního setkání daří? Nějaké převratné změny? :)

Čau.

Jsi vítězem republikového kola LIVC DJ Champ i nižší klubové soutěže LIVC/BASSLINE CUP občanského sdružení Pro Futurum. Jak na tebe podobné soutěže působí? Jsi jako začínající DJ přesvědčen o jejich přínosu? Mají podle tebe smysl?

Díky DJ Champu budu hrát v Roxy, takže to asi smysl má.

Jak vnímáš fenomén parties a chod české taneční scény? Prožíváš smíšené pocity jako mnoho jiných, nebo si myslíš že změna, zmasovění a posun do težkého mainstreamu je jeho přirozenou součástí?

Je to přirozenej vývoj.

Máš za sebou hraní v menších pražských klubech, účastnil jsi se presentací DJs, nemalý počet kluberů tedy o tvé aktivitě již ví. Nyní tě čeká vystoupení v takřka legendárním klubu Roxy. Jaký vztah k tomuto místu chováš?

???
Ohledně toho klubu je to asi tak, že jsem nikdy nepřestal doufat, že si tam jednou zahraju. Lepší prostor neznám. A vybojoval jsem si to úplně sám, to je pro mě důležitý.

Preferuješ spíše malé klubovky nebo jsi našel zalíbení ve velkých masových akcích?

Klub.

Pokládat otázky typu jak a kdy jsi začal hrát je myslím zbytečné. Proto se zeptám trochu atypicky: proč? Ostatní samozřejmě zanedbávat nemusíš...

Po nějakým čase, co jsem byl poprvé na party, jsem objevil hudební program ReBirth. Vydržel jsem si s tím hrát třeba 5 hodin. Pak jsem začal mixovat ReBirth s cédéčkem. Tenkrát jsem zjistil, že ty gramofony fakt potřebuju. Trvalo hodně dlouho, než to všechno bylo. Hraju od prosince 2000.

K hudbě. Věnuješ se převážně tvrdšímu houseovému stylu. Jak by si ho sám nejlépe charakterizoval?

House music s prvky techna. Taky mám rád breakbeat, hodně.

Co tvůj hudební vývoj? Elektronickou hudbu jistě neposloucháš od narození...

Odjakživa jsem poslouchal hip hop, ale pak jsem zjistil, že je tu i jiná hudba.

Myslím, že mnoho čtenárů by zajímalo, který producent a hudba je ti v současnosti nejbližší. Prozradíš?

Nejvíc obdivuju hudbu, kterou dělá Terry Francis.

Existuje nějaké vydavatelství, které podle tvých zkušeností vydává ve větší míře jen kvalitní - tobě blízkou hudbu?

Eye 4 Sound, Groove Pleasure, Eukahouse.

Vnímáš se jako DJ, který prezentuje svůj set jako umění a tedy i vnitřní výpověď a rozpoložení nebo inklinuješ spíše ke kategorii "bavič"?

Řidič.

Který aspekt je podle tebe v roli a úspěchu DJe nejdůležitější? Kvalita mixů, dobrý výběr desek, charisma či schopný manažer? Nebo snad úplně jinak?

Důležitej je hlavně přístup a vztah k tomu DJingu jako samotnému.
Od toho se pak odvíjej ty další věci.

Máš nějaké zkušenosti s vlastní tvorbou? Dostupnost rozličných softwareových utilit je již poměrně velká...

Mám doma Reason. Je to stejně zábavná věc jako DJing. Někdy mě sere, že nemůžu dělat obě dvě věci najednou.

Nějaký čas se již známe a vím, že nejsi podobným rozhovorům a mediálnímu zviditelňování příliš nakloněn. Co tě k tomuto odporu vede?

Když jsem si koupil gramofony, tak jsem o tom všem nevěděl vůbec nic.
A říkal jsem si, že jestli mi někdy někdo nabídne hraní, tak jedině z toho důvodu, že to hraní má nějakou úroveň. Postupem času zjišťuju, že o tu úroveň toho hraní někomu ani moc nejde. Je spousta začínajích kluků jako já, dělaj si svoje webový stránky, zakládaj si fóra na svojí prezentaci, usmívaj se do objektivů a zarývaj se do podvědomí lidí a maj hraní. Jo, to je super. Jasně, pomáhá jim to. Pomohlo by to i mně, já vim. Ale já jsem to s tímhle nezačal dělat. Nechci, aby bylo moje jméno provařený médii. Tenhle rozhovor je toho názorným příkladem. Dozví se o mně spousta lidí, přitom mně ani nikdy neslyšeli hrát a přesně takhle to nechci. Takže vzhledem k tomu, kolik času jsem tomu věnoval, čehož samozřejmě nelituju, nemůžu a ani nechci získávat hraní touto cestou, ale jedině skrz tu hudbu. Je to určitě mnohem pomalejší cesta, ale mně to za to stojí. A jestli si někdo myslí, že se v tom případě na to všechno můžu vysrat, tak já se na to nevyseru. Pro sebe si budu hrát vždycky.

 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016