PARTYINFO

 

MILLION MARIHUANA MARCH

Datum konání:
06.05.2006 - sobota
Místo konání:
Praha - Letenská pláň
DJs:
Babe LN, Kaplick, Saku, Mucho, Balatazar, Dr.Kary, Irie Memba, Lionhead, Taktyk, True, Netdave, Technical
Live:
Daniel Hůlka, Gaiah Mesiah, Apple Juice, Trigger, Roe Deer, Posmrtné zkušenosti a další
Info:
http://www.legalizace.cz
info@legalizace.cz
 
 
David Čermák: "Češi jsou největší huliči."

Když jsem s Davidem Čermákem nastupoval před lety ke studiu, ani v nejmenším mě nenapadlo, že budeme za nějaký čas organizovat demonstrace za legalizaci konopí a jaké rozměry to ve finále nabere. Každopádně letošní Millenium Marihuana March 06 je konečně tady a my jsme si ještě před happeningem sedli na kus řeči a připravili pro Vás o MMM krátký rozhovor. Pochopitelně jsme se nedokázali vyhnout ani tématu Czechtek.

 

Dříve než se pustíme do samotného rozhovoru, rád bych tě našim čtenářům trochu představil. Většina z nich zná tvoji tvář ze sdělovacích prostředků v souvislosti s demonstracemi proti brutálnímu zásahu proti účastníkům loňském Czechteku. Málokdo, ale tuší, že kromě inciativy PolicejníStát.cz se aktivně angažuješ také v projektech zastánců legalizace konopí. Tedy: co jsi vlastně zač, Davide?

Narodil jsem se v roce 82 v Rakovníku, kde jsem ale moc dlouho nezůstal. Do školy už jsem začal chodit v Praze a i přes to letní vedro a zimní smog jsem si Prahu skoro zamiloval. Rychle jsem si oblíbil pestrost, spoustu lidí, možností a taky ten chaos. Už od základky jsem chytnul perfektní spolužáky, i když o našem závěrečném hodně alternativním studiu na gymnáziu bych raději pomlčel. Juki? (smích) A co se týče práce, už tak osm let se živím hraním si. Tedy především vývojem různého software pro multimédia a počítačové sítě. Nejčastěji mě lze potkat na Žižkově a techňáci asi když někde hraju drum'n'bass pod přezdívkou 'netdave'.

Můžeš nám v rychlosti popsat v jakém stadiu se kauza Czechtek v současné chvíli nachází? Hodně lidí z mého okolí bylo z výsledku protestů silně rozladěno.

V současné chvíli vede na branky Policie ČR. Do fáze trestního stíhání a popotahování po soudech se jim podařilo dostat několik účastníků a jeden dostal dvouletou podmínku, proti které se neodvolal. Inspekce ministra vnitra dělá, že vyšetřuje, hrajou si na hodné strýčky, ale výsledek žádný. Připravujeme teď přehled výsledků šetření o Czechteku, takže doufám, že ho na Technu taky otiskneš. Je dost katastrofický a krásně ukazuje, jaké způsoby používá Inspekce na úspěšné zakrývání chyb policistů.
Teď doufám, že aktuální případ zmlácené Kateřiny Jacques lidem otevře oči. Pokud může být její případ vyšetřen během čtyř dnů, pak tu asi Inspekce nefunguje nestranně, ale na základě politické objednávky. A vůbec, je to hnus, jak si Kateřinu zval po té akci do kanceláře premiér, ministr vnitra, šéf policie a kdoví kdo ještě. Kdyby Michal Vlk ten zásah nenatočil, nikdo by jí nikam nezval a mohla by jen naprázdno mávat rukama, že jí policisté "něco udělali".

Slyšel si, že současný ministr kultury chce festival letos navštívit? Prý už chystáte červené koberce, aby si neušpinil lakýrky…

Jasně, doufám, že si s sebou vezme nějaké pořádné desky. Možná by i mohl šáhnout do šrajtofle a koupit si i vlastní vládní zvuk.

Dobrá. To by asi bylo na jiný rozhovor. Rád bych se už věnoval MMM a příbuzným aktivitám. Jaká je historie celého projektu?

Letošní MMM je už devátý ročník demonstrace, i když ta první se tak ještě nejmenovala. Vůbec první demonstrace byla na Staroměstském náměstí a i možná proto se tam letos vracíme. Byla to daleko víc punk akce a ty následující nebyly jiné. Teď už je to každým rokem čím dál kvalitnější hudební happening a stále se nevytrácí myšlenka. Je opravdu silná a legalizace marihuany spojuje spoustu lidí. Je taky docela zajímavé, že na posledních ročnících spolupracují zase všichni ti, kteří u toho byli na začátku.

Kdo konkrétně tedy MMM v České republice organizuje? Sám jsem před nějakým časem spolupracoval s OSLÍKem, Konopou i serverem Legalizace.cz. Nebylo by tedy od věci zevrubně popsat o čem tahle sdružení vlastně jsou, co ty na to?

OSLíK je Občanské sdružení za legální konopí a název asi mluví za vše. Je to banda lidí, kde každý svým způsobem pomáhá myšlence a realizaci legální marihuany. Někdo píše články, zajišťuje propagaci, pomáhá lidem, kteří mají s trávou problém se zákonem nebo třeba jen pečlivě studuje aktuální dění. O co se starají všichni a co OSLíKa provází stále je jeho server Legalizace.cz a právě každoroční demonstrace Million Marihuana March.
Občanské sdružení Konopa (konopa.cz) se zabývá technickým využitím konopí, tedy jeho "nezhulujících" variant, které mají méně než 0,2% THC. Samozřejmě i technickému konopí, které se u nás pěstovat může, částečně stojí v cestě nelegálnost marihuany. Lidé to totiž často nerozlišují a vidí konopí jako konopí. A určitě tomu také neprospívá třeba případ Petra Žáčka, který si pěstoval na poli technické konopí a asi kvůli nevhodné péči mu konopí překročilo, v té době ještě, 0,3% THC. A přesto, že měl konopí na stavbu konopného domu, který už staví několik let, má teď na krku dvouletý podmíněný trest.

Pořádat demonstrace za legalizaci lehkých drog na sebe chtě nechtě váže i silný zájem policie a úřadů. Byly s nimi v uplynulých letech nějaké potíže?

Měli jsme strašné potíže se zábory veřejných prostranství a tak proběhlo i několik akcí, kde jsme se nakonec prostě neptali. Před třemi lety jsme měli naplánovanou obrovskou akci na Letné, kde mělo hrát asi 14 soundsystémů různých stylů a tu nám překazili úplně. Do poslední chvíle jsme doufali a nakonec - po několikaměsíčních tahanicích - nám dva dny před akci povolení odmítli vydat. Policisté si náramně užili schůzku plnou keců typu: "Jestli na zem položíte jediný kabel, akci Vám ukončíme."  Jak se pak divili, když jsme na parkovišti postavili 2 velké náklaďáky a kapely i DJové nakonec hráli.
No a od té akce se to změnilo, magistrát jednoznačně uznal naše požadavky jako regulérní občanskou iniciativu a tak i správci veřejných pozemků s námi museli začít spolupracovat. A policii to nakonec také došlo, takže už dva roky zpátky a letos opět s legálností není problém.

Jak vlastně vnímáš počínání a názory takového pana Komorouse či representantů KDU, kteří k Vám agilně vystupují v opozici?

Tací pánové se neustále odkazují na nějaké podivné studie, které asi jsou vytvořeny speciálně pro jejich účely. V drogové oblasti je patrné, že represe nic neřeší, že spotřebovává čím dál více peněz a poptávka často stoupá. A trh ji samozřejmě chce uspokojit a stát ho není schopen zastavit. Konkrétně pan Komorous by si měl uvědomit, kam chce peníze, které stát Národní protidrogové centrále dává, směřovat. Běžní policisté už často marihuanu u lidí přehlíží, protože ví, že její majitel není zločinec. Komorous se asi za těmito "zločinci" honit chce a tak si vždycky nějaké důvody najde.

Stejně jako ve většině zemí i u nás je jen otázkou času, kdy se změny přístupu ke konopí dočkáme. Máš nějaký vlastní odhad v jakém časovém horizontu se tomu tak stane?

Letošní novela trestního zákoníku, která, bohužel, neprošla Poslaneckou sněmovnou Parlamentu znamenala faktickou dekriminalizaci pěstování marihuany pro vlastní potřebu. Byla to vládní novela, kterou připravovali naši špičkoví odborníci na drogovou problematiku. Promítal se v ní současný stav u nás - totiž, že polovina mladé generace má zkušenost s marihuanou. Češi jsou dle posledních statistik největší huliči trávy v Evropě, takže snad už brzo si budou moci pěstovat doma.

Pojďme na Letnou. Co všechno letos na MMM uvidíme? V tiskové zprávě jsem si všiml několika zajímavých novinek…

Tak největší změnou oproti minulým ročníkům je pochod ze Staroměstského náměstí. Tam se sejdeme v sobotu ve 13:00 a krátce poté vyrazíme Pařížskou ulicí za zvuku hudby na Letenské schody a pak na Letenskou pláň.
Na Letné bude letos připraveno 5 podií, spousta barů, nejen vegetariánské občerstvení, nějaké stánky a další různé zábavy.
Co se hudby týče, je asi nejlepší se podívat na leták, kde je většina kapel a DJů vyjmenována. DJů se tam vystřídá celá řada a z těch známých kapel bych jmenoval třeba Gaia Messiah, Posmrtné zkušenosti, Apple Juice, Uragan Andrew nebo Roe Deer. Speciální návštěvou nás poctí američtí Lords of the Underground. Celé odpoledne bude Tribo Fuego bavit lidi jugglingem a v noci příjde monster ohnivá performance.

Také je letos plánována afterparty v klubu Cross, kde na 3 pódiích po skončení demonstrace zahraje několik dalších kapel, reggae, worldmusic a psytrance djů. O programu v Crossu se dozvíte více až na Letné, předem prozradím jen návštěvu Irie Steppar z Německa či Mini da Minx z Jihoafrické republiky.

Jak to vypadá s umělci, kteří na akci vystoupí? Účtují si obvyklé honoráře? Z čeho se celý  projekt vlastně platí? Vsadím se, že farmaceutický a petrolejářský průmysl to nebude, co?

Kapely a DJové vystupují na akci jen pro dobrý pocit a celou akci platí sponzoři, kteří mají ke trávě blízko. Letos jsme šli trošičku do rizika s větší akcí. Ale pokud přijde dost lidí a nebudou mít všechno pití s sebou, možná zbudou i nějaké drobné na provoz či další akci OSLíKu.

Jdeme do finále. Máš nějaký vzkaz - ať už návštěvníkům MMM, sympatizantům či našim legislativcům?

Přijdťe a použiju vzkaz bývalého předsedy OSLíKu Tibora Stuchlíka: "Neserte se do nás, my se do Vás taky neserem."

Davide, přeji tobě a týmu lidí s nimiž se na podobných aktivitách podílíš hodně zdaru a v létě snad už na klidném Czechteku nashledanou.

 
Million Marihuana March v sobotu na Letné

Flyer

 
flyer
 

Fotoreporty

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016