PARTYINFO

 

MACHINEDRUM (US) + FVLCRVM (SK)

Datum konání:
31.03.2017 - pátek
Místo konání:
Praha - Meet Factory
Live:
Machinedrum (US) + FVLCRVM (SK)
Popis:
start: 22:00, vstup: 250,- Kč na www.meetfactory.cz, 250,- Kč (+ případné poplatky) Ticketportal, Ticketpro, GoOut.cz, 350,- Kč na místě
 
 
Machinedrum se vrací do MeetFactory s albem "Human Energy"

Travis Stewart hrál naposledy v MeetFactory na narozeninovém večírku Rádia Wave. Tentokrát bude noc jen jeho. Beatový veterán Machinedrum se po pěti letech vrací do továrny, kde představí své přelomové album "Human Energy" vydané během loňského roku. Jako support vystoupí slovenský FVLCRVM.

 

Travis Stewart známý jako Machinedrum se narodil v roce 1982 do domu milovníků hudby, který přetékal všemi možnými hudebními nástroji. Velký vliv na jeho budoucí kroky měl především jeho dědeček, který hrál na pedálovou steel kytaru v country kapele. To on mu dal první kytaru a u něj v domě vznikly první Stewartovy nahrávky. Nutno podotknout, že v době nahrávání bylo Stewartovi zhruba pět let. Myšlenka na samostatný projekt vznikla v posledních ročnících střední školy v letech 1998 a 1999.

Machinedrum
Velmi brzy nato vydal Stewart na Merck Records svou první nahrávku pod jménem Machinedrum a odstěhoval se do New Yorku, což se ukázalo jako zásadní krok v jeho kariéře. Seznámil se tam totiž s lidmi okolo brooklynského labelu Normrex. Do té doby se datuje jeho spolupráce např. s Tiombe Lockhartem, Theophilem Londonem, Jesse Boykins III. nebo Azealiou Banks. Kariérní cesta Travis Stewarta je poměrně typická pro dnešní dobu, kdy se zásadní věci odehrávají v rámci internetu. Jako Machinedrum byl skoro deset let podceňován, balancoval na hranicích glitch-hopu, následovalo období post-dubstepu, kde si vybudoval poměrně velkou a stabilní základnu svých fanoušků. Kritikou byl nicméně oceněn a jméno si vybudoval až ve spolupráci s Praveen Sharmou v rámci projektu Sepalcure.

Stejnojmenné LP tohoto newyorského dua bylo magazínem Pitchfork zařazeno mezi nejlepších 50 alb roku 2011 a song "Pencil Pimp" se pro změnu objevil mezi 100 nejlepšími písněmi. Širší veřejnost si Stewartovy a Sharmovy práce všimla díky filmu Black Swans, kde se objevila píseň "Outside the Lines". V roce 2013 přešel Stewart k labelu Ninja Tune a vydal desku "Vapor City", na které nijak zásadně nevybočuje z osvědčeného konceptu "Sepalcure". Na stejném labelu vyšla i jeho poslední deska "Human Energy" (2016), na které je znát jistý posun od dosavadní tvorby. Na albu, které by se dalo lehce zaškatulkovat jako současné R&B kombinované s taneční hudbou, spolupracovali další umělci jako např. D∆WN, MeLo-X (který mj. spolupracoval s Beyoncé na jejím posledním albu "Lemonade"), Ruckazoid, Jesse Boykins III. a mnozí další.

Ne jistě zanedbatelný vliv mělo na vznik alba i nové konceptuální myšlení Stewarta, který se v soukromém životě zabývá New Age meditací a filosofií. Kombinace tohoto přístupu a spolupráce se skupinou výše zmíněných umělců sebou nese u Machinedruma jistou změnu – předvídatelnost, která byla patrná v jeho předchozích dílech, je nahrazena jistou dávkou flexibility a svěžího vzduchu. Neo-junglist rytmy patrné v písni "Do It 4 You" možná nejsou takovou novinkou, jako byly v roce 2011, ale vibrující hlas D∆WN, který chvílemi klesá, aby se zas vrátil do závratných výšek, dodává písni nový rozměr. Magazín Pitchfork, kterému Machinedrum vyčítal až přílišnou snahu držet se současných trendů, toto album proto považuje za přelomové v kariéře Travise Stewarta. Představu si sami můžete udělat poslední pátek v březnu v MeetFactory.

FVLCRVM

V rámci večera vystoupí slovenský producent Pišta Kralovič alias FVLCRVM. Původně se mělo jednat o vedlejší projekt slovenské math-popové kapely NVMERI, ale po vydání prvního EP, po kterém následovala účast na Red Bull Bass Camp v Bratislavě a v Praze, a remixech např. pro norskou pop star Samsaya, se z FVLCRVM stal projekt hlavní. Zvuk projektu spadá podle Kraloviče mezi žánry Jersey Club, Footwork a Bass, které jsou populární především v USA a Japonsku.

Více:

www.soundcloud.com/fvlcrvm
www.machinedrum.net

 

Flyer

 
flyer
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016