PARTYINFO

 

MUSIC INFINITY: WILLIAM BASINSKI + TOMASZ BEDNARCZYK AKA NEW ROME

Datum konání:
25.10.2018 - čtvrtek
Místo konání:
Praha - Akropolis
Live:
William Basinski (2062 / Temporary Residence, USA) + Tomasz Bednarczyk aka New Rome (Room40 / Instant Classic, PL)
Info:
http://www.palacakropolis.cz
Popis:

start: 19:30, vstup: předprodej: www.palacakropolis.cz, kavárna Paláce Akropolis, GoOut

 
 
William Basinski přiveze ve čtvrtek svůj ambient rozpadu

Skladatel William Basinski, který vystoupí 25. října v Paláci Akropolis, patří mezi největší hvězdy ambientní minimalistické hudby. Ve svých melancholických kompozicích využívá manipulací s páskami či staré rozbité syntezátory a ve své hudbě zachycuje ulpívání času či rozpadání vzpomínek. Proslavil se kolekcí The Disintegration Loops, v Praze Basinski nabídne svůj zcela nový program On Time Out of Time, který využívá záznamy vesmírných signálů. Na večírku v rámci série Music Infinity se představí i polský ambientní hudebník Tomasz Bednarczyk vystupující pod jménem New Rome.

 

Zvuky rozpadajících se pásek, špatně fungujících přehrávačů, rozbitých syntezátorů, smyčky šumů a chyb, to jsou hlavní "nástroje" amerického skladatele a hudebníka Williama Basinského. Ve své hudbě objevuje kouzlo analogových záznamů plných nedokonalostí, jež ve světě digitálního chladu evokují dynamiku života i jeho melancholii. Hudbu tvoří od osmdesátých let, kdy se pohybuje na newyorské scéně, proslavil se nicméně až na začátku našeho tisíciletí nahrávkou "The Disintegration Loops", která zachytila úzkost Ameriky po teroristických útocích z roku 2001. V Praze se jedna ze zásadních postav současného ambientu objeví 25. října vůbec poprvé. Na začátku byla krabice starých pásek, kterou William Basinski našel ve sklepě svého domu. Pocházely ze začátku osmdesátých let, z doby, kdy komponoval svoji první desku "Shortwave", která vyšla ale až v roce 1998 u Raster-Noton. Když se pásky pokusil digitalizovat, začaly se mu doslova rozpadat před očima a záznam mizel s každým dalším přehráním. Basinski se rozhodl tento proces zachytit ve skladbách, v nichž se motivy ze smyček pomalu noří do šumu. Když výsledek poprvé pouštěl svým přátelům na balkoně svého bytu v Brooklynu 11. září 2001, naskytla se jim hrůzná podívaná kouřové apokalypsy padajících Dvojčat, jež je vyfocená na obalu nahrávky. "The Disintegration Loops" popsali novináři jako "nejsmutnější hudbu na světě" a po svém vydání v roce 2002 se okamžitě zařadily mezi klasické nahrávky ambientní hudby.

William Basinski

Basinski má za sebou přes dvacet alb, nespočet uměleckých instalací či soundtracků k avantgardním filmům. Napsal například také hudbu k opeře The Life and Death of Marina Abramovic. Do Prahy přijíždí s aktuálním albem "On Time Out of Time", na němž využil záznamy zbytkových gravitačních vln, které dorazily k naší planetě po více než miliardu let dlouhém putování. Výsledkem jsou mohutné sonické kaskády vtažené do improvizací, v nichž Basinski využívá syntezátory a smyčky. Dronové vzkazy z kosmických dálav zapadají do jeho uměleckého tématu rozpadu a mizení času.

Tomasz Bednarczyk

Druhým hostem Music Infinity bude polský skladatel Tomasz Bednarczyk známý poslední roky jako New Rome. Na polské ambientní scéně se pohybuje od poloviny minulé dekády, kdy na albech "Let's Make Better Mistakes Tomorrow" nebo "Painting Sky Together" míchal pastorální melodie s field recordings. Jeho kompozice připomínají žánrové dekonstrukce Tima Heckera, zároveň jsou zasazené do zvukové tradice východní Evropy. Výrazný úspěch zaznamenal také projekt Venter, v němž tvořil jednu polovinu a poslední roky vydává pod jménem New Rome. Jeho desky najdeme v katalozích značek 12k, Room40 a Instant Classic a 25. října si v Paláci Akropolis po boku Williama Basinského odbude Tomasz Bednarczyk alias New Rome svou českou premiéru.

Více informací:

www.palacakropolis.cz
www.mmlxii.com
https://soundcloud.com/somewhere_nowhere

 

Flyer

 
flyer
 

Fotoreporty

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016