PARTYINFO

 

SYNAPSE KNOWLEDGE 11*22: FIELD RECORDING (FYIELD, SARA PINHEIRO, TOMÁŠ ŠENKYŘÍK, PAN THORARENSEN)

Datum konání:
01.11.2022 - 02.11.2022
Místo konání:
Praha - Meet Factory
Live:
fyield, Sara Pinheiro, Tomáš Šenkyřík, Pan Thorarensen
Info:
http://www.facebook.com...
Popis:

start: 14:00, vstup: předprodej: www.meetfactory.cz 

 
 
Synapse Knowledge se v listopadu zaměří na field recording

Program letošní edice hudebně-vzdělávacího projektu Synapse Knowledge pokračuje blokem zaměřeným na fenomén field recordingu, zachycování zvuků a ruchů světa okolo nás a následné využití terénních nahrávek (nejen) v kontextu hudební tvorby.

 

První listopadové odpoledne bude ve smíchovské MeetFactory věnováno přednáškám právě o field recordingu; Sara Pinheiro účastníky uvede do jeho kultury a historie a promluví o problematice zvukového znečištění a s ním související péče o zvukové zdraví, Tomáš Šenkyřík bude hovořit o naslouchání krajině a environmentálních změnách, které ovlivňují sonický svět okolo nás a Pan Thorarensen povypráví svůj osobní příběh o tom, jaké je být hudebníkem a promotérem na Islandu, kde pořádá experimentální elektronický festival Extreme Chill.

Synapse Knowledge

Synapse Knowledge

Následující den bude dedikovaný debutové desce "Future Landscapes" čerstvého česko-islandského hudebního uskupení fyield, jehož tvorba v sobě snoubí právě terénní nahrávky s jemnou elektronikou, beaty a hudebními nástroji, a zároveň ve své tvorbě hledá odpověď na otázku Jak zní klimatická změna? Album pokřtí během živého koncertu, před nímž zahraje také Sara Pinheiro a jenž uvede projekce krátkého hudebně-dokumentárního snímku Neviditelné krajiny.

Registrace probíhá na webu MeetFactory. Registrační poplatek 390,- Kč garantuje vstup na přednášky i koncert. Na ten je však možné zakoupit vstupenku také zvlášť.

Harmonogram: Synapse Knowledge 11*22, 1. & 2. 11. 2022

1. 11. 17:00

Sara Pinheiro

Masterclass: Kultura a historie field recordingu, zvukové znečištění & zvukové zdraví

Sara Pinheiro

1. 11. 18:00

Tomáš Šenkyřík

Masterclass: O naslouchání zvukovým krajinám a environmentálních změnách, které ovlivňují sonický svět okolo nás

Krajina, která nás obklopuje, zanechává za sebou často fascinující zvuková svědectví. Každý živý organismus má svůj unikátní zvukový podpis, každé místo na zemi zní jedinečně. Tomáš pohovoří o soustředěném naslouchání zvukovým krajinám na jižní Moravě, poukáže na environmentální změny, které ovlivňují sonický svět, který nás obklopuje. Divočina a zvuková dobrodružství začínají za prahy našich domovů, například naše zahrada dokáže být fascinující zvukovou laboratoří. Tohle vše bude demonstrovat na vlastních zvukových ukázkách.

1. 11. 19:00

Pan Thorarensen

Masterclass: Být hudebníkem a promotérem na Islandu

Hudebník, skladatel, organizátor akcí a festivalů. Je autorem hudby ke krátkým a dokumentárním filmům, vydal také řadu alb. Pod hlavičkou elektronicko-ambientního tria Stereo Hypnosis spolupracuje se svým otcem Óskarem Thorarensenem a skladatelem Þorkellem Atlasonem. V roce 2010 založil festival elektronické hudby Extreme Chill, který každoročně láká místní i zahraniční milovníky elektronické hudby a islandské přírody.

Pan Thoransen

2. 11. 20:00

Koncert: Sara Pinheiro

Sara Pinheiro tvoří zvuk pro film a video art. Její tvorba zahrnuje akustické skladby, většinou pro vícekanálové provedení, rozhlasové přenosy či instalace v galeriích. Pracuje také na výzkumném projektu věnovaném zvukové performativitě. Základem je snaha začlenit teorii zvukového prostředí (soundscape) a konkrétní hudby do zvuku pro film, konkrétně brunclíku (foley art).

2. 11. 20:45

Projekce krátkého snímku Neviditelné krajiny, který vychází z výzkumné metody field-recordingu, dává prostor zaznít fyzickým místům, kde se odehrávají významné energetické, přírodní, ale i politické procesy

Fyield

2. 11. 21:00

Koncert: křest desky "Future Landscapes" česko-islandského hudebního projektu fyield

Jak zní klimatická změna? Čerstvý hudební projekt fyield (čti fíld) složený z českých a islandských hudebníků, bere posluchače*ky na průmyslová místa klíčová pro chod civilizace a nechává přírodu a technologie, aby se staly rovnocennými spoluhráči v kapele. V unikátním hudebním uskupení fyield se setkávají přední osobnosti české a islandské nezávislé hudební scény. Na české straně to je Václav Havelka a Kryštof Kříček z kapely Please The Trees, které doplňuje Islanďan Pan Thorarensen, jenž jinak působí především v ambientním triu Stereo Hypnosis a je zakladatelem festivalu experimentální hudby a sonických umění Extreme Chill, který od roku 2010 pořádá v Reykjavíku. V rámci letošního ročníku festivalu skupina fyield odehrála svoje první koncertní vystoupení na Islandu.

Debutové album projektu, které je zásadní součástí interdisciplinárního projektu Krajiny budoucnosti / Future Landscapes, vychází digitálně 31.10. Jeho vydání předznamenávají singly "Candy" a aktuální "We Hear The Call". Hudba na desce je složená ze zvuků vybraných přírodních a průmyslových lokalit v české a islandské krajině a míchá se s elektronikou, beaty a hudebními nástroji. Při poslechu skladeb se ocitáme v útrobách geotermální, úložiště CO2, vodní nebo tepelné elektrárny, aquaponické farmy, jezera vzniklého táním ledovce, sopky, či na místě těžby ropy.

FB event

www.meetfactory.cz

 

foto: Anna Baštýřová

 

Flyer

 
flyer
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016