RECENZE

 

Rubrika: Breakdown – all kindz of breakz

Přivítejme miláčka davů Andyho C v Ostravě! Ils si připisuje už třetí čárku do kolonky "album", němečtí Duo Infernale vyráží dobýt UK (a svět), legenda ragga junglu Rebel MC bude mít retrospektivní album a Breakzine aktualizuje web… Chystá se na nás armáda zajímavých jmen!

 

Přivítejme miláčka davů

Po úspěšném, ale zvukově trochu ošizeném, vystoupení před pár měsíci v tehdy ještě úplně fungujícím pražském klubu Roxy se čeští drum & bassoví fanoušci můžou zase těšit. Miláček davů a řečený nejlepší drum & bassový DJ a bavič na světě Andrew Clark známý spíše jako Andy C má opět namířeno do České republiky. Třikrát hurá, protože tentokrát jeho jméno figuruje na line-upu proslulé noci SSD (Slim Slam Drum).

Musím říct, že tuhle návštěvu vnímám jako dost velkou událost, protože Andy C se poprvé podívá do Ostravy, která v minulosti několikrát dokázala, že je pro podobné návštěvy jako dělaná (za všechny vzpomeňme historicky první návštěvu Ed Rushe, jejíž atmosféra připomínala vydařený heavy metalový festival).

Andy C bude mít navíc možnost po Shimonovi a Subfocusovi na vlastní oči vidět logo svého labelu Ram Records na zádech naší oblíbené Ramkéty. Nepůjde o žádnou velkou neznámou, protože Andy už tyhle záda viděl v MMSce od Jeffa z Moving Fusion. A jak sám říká v cover interview připraveného do časopisu Breakzine  na začátek června, tyhle věci ho dokáží vždycky pořádně nakopnout.

andy cSSD tentokrát kvůli předpokládané vysoké návštěvnosti neproběhne v klubu Fabric ale v garážích na ostravském výstavišti. Připravený bude impozantní 30 kw quadrosound doplněný o 10 kw světel, fotbálky a video projekce od Cubevision. Chybět samozřejmě nebudou bary a odpočívat budeme všichni moct (?) na breakovém flooru.

V sobotu 25. června se na SSD v ostravských garážích kromě Andyho C uvidíte i s partou podporujících DJs ve složení InspiralX62, Philip TBC, C.phone aka Cash, Elvis, Pinie, Yadel, Wenia, Therapist, Kmin, Lautek a Protest. Mediálním partnerem je časopis Breakzine. Bring it on!

Více info a flyer najdete tady.


Co dál

Ambiciózní záležitost Get Punked v olomoucké Envelopa Dance Hall láká na 3. června hlavně Grooveriderem a DJ Freshem. Zahraje na ní, mimo řady dalších, ale i DJ XO. To není nikdo jiný než editor webové diskuze Dogs On Acid. I díky tomu je Get Punked první a na dlouho asi i poslední akce u nás, která se dočkala mediální podpory nejsledovanějšího drum & bassového webu v tomhle vesmíru. A pak, že to u nás nešlape, he he. ils

Tento měsíc vydává známý breakbeatový harcovník Ils album s názvem Bohemia. Už třetí dlouhohrající záležitost ovlivnily jeho návštěvy východní Evropy! Nicméně s Českou republikou, navzdory zajímavému názvu, neměl Ils zatím nic společného. Inspirovalo ho především Bulharsko. Na albu proto čekejte i hostujícího bulharského zpěváka Plavka. A pozor, není to čistě jen breakbeat (ale i downtempo), takže se to bude nejspíš dobře poslouchat i doma. Vychází u Distinctive Records.

Němcům, těm je hej. Aspoň to tak v poslední době vypadá. Do UK se prosadil Syncopix a dvojice Duo Infernale je na dobré cestě. Jejich skladbu podpořenou remixem se chystají vydat nedávno založení Horizons Music (mají v katalogu i našeho Brooklyna). Podobně jsou na tom Duo Infernale i co se týče labelu Under Construction, za kterým stojí (a zase ti!) Dogs On Acid. Tam vychází jejich tracky Positive Vibes a Pipe-Dreams. rebel mc

Rebel MC, legenda nejenom mezi všemi lidmi s přívlastkem MC a jeden z otců – zakladatelů ragga jungle, se letos v červnu dočká retrospektivní kolekce tracků. Album Born Again vyjde u jeho vlastního slavného labelu Congo Natty a bude shrnovat jednu vydařenou kariéru, která dnes čítá kolem dvaceti let! Bonusem bude DVD s devíti exkluzivními videi. Celkem nutnost pro fanoušky nejen ragga junglového žánru.


Co Breakzine

Časopis Breakzine se z provozních důvodů na chvíli odmlčel (měl by se objevit začátkem června na 60 stranách za nezměněnou cenu 39 Kč!), jeho webová podoba ale žije! Aktuálně si můžete přečíst podrobnosti o návštěvě Nightbreed a především exkluzivní článek o manželském svazku Dylana a Robyn Chaos.  K dispozici je i neobvyklý report a umělecky ambiciózní fotky z Venom s Shimonem, Future Prophecies live a Subfocusem. subfocus a shimon s breakzinem

Dylan & Robyn Chaos: Kalhotky a podvazky dost pomáhají.  

Drum & bassoví, potažmo breakoví producenti jsou přece sakra taky jen lidi. Znamená to, že když mají na kontě hromadu úspěšných singlů, nemůžou mít rodinu? Ne. Žení a vdávají se minimálně stejně často jako řezníci či prodavačky. Sem tam si ale vezmou někoho od fochu, což vzbuzuje zhruba stejné emoce jako komiksové svatby superhrdinů (bude mít děcko podobně báječné schopnosti?). Není to tak dávno, co si Cyantific z Hospital vzal za ženu Merly B. Mnohem známější je ale posvátný manželský svazek Dylana a Robyn Chaos.


Kdo má namířeno

Nejprve rekapitulujeme z minula! Po Shimonovi a Subfocusovi se do Ostravy, respektive do Ostravy a jejího okolí, podívá další jméno z katalogu slavných Ram Records. Nightbreed je headlinerem crossoverové akce Futurebreakz vs. Venom, která proběhne v pátek 13. května v ostravském Fabricu.

A ještě na pátek 13. května je připravena i velkolepá akce Ultraviolet, která proběhne zároveň v Praze, Brně i Ostravě. Z interpretů, kteří by mohli a měli Breakdown zajímat jmenujme Freestylers live band (Praha) a Krafty Kuttse (Brno).dom

Pátek poté, přesně 20. května, se v brněnské Flédě odehraje další pokračování úspěšné série s názvem Break4Beats. Roztočí to především Dom z dua (resp. sólového projektu) Dom & Roland, který je stálou akvizicí labelu Moving Shadow, kde před časem vydal už třetí dlouhohrající album s názvem Chronology. Doma doprovodí mimo jiné brazilský DJ Ban Ban a anglický MC Kraft.

Na stejný den, tedy pátek 20. května, je naplánována i ambiciózní "skoro Therapy Session" party s názvem Red Box do olomouckého AMC (bývalý S-klub). Line-up je drsný, mírně sexy i značně zvrhlý a vévodí mu Dylan, Technical Itch, Robyn Chaos a MC Jakes.

I poslední květnový víkend bude nabitý, především pro "eastern brothaz"! V pátek (27. května) ve staré Cementárně u Bánské Bystrice můžete narazit na Sebu. Švédský talent známý z labelů Secret Operations, Paradox Music, ale i Hospital a Metalheadz bude hlavním lákadlem festivalové noci Factory.

Načež bych radil v sobotu 28. května přesunout se do klubu Reset v Partyzánském a oslavit třetí narozeniny slovenského e-zinu DNB.sk. Slavit budou i Counterstrike, zástupci JAR na celosvětové drum & bassové scéně populární díky labelům Outbreak, Moving Shadow a vlastnímu Algorythm Records.

May the Force B with U!

připravil Radim Bartík (www.breakzine.cz)  

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016