RECENZE

 

Komiks Trollí války 1 – 4

Války můžou být různého druhu. Kina po celém světě ovládají už druhý týden ty nejslavnější, hvězdné, ve kterých je chlupatý jen Chewbacca s partou rodinných příslušníků. Co se ale stane, když na řadu přijdou Trollí války? Bude snad chlupatý i Darth Vader?

 

Trollové se po střechách domů vkradli do města. Poté, co Profig nekompromisně praštil chlápka, který náhodou otevřel okno, když šli kolem.
Tetra: "Říkal jsem nenápadně!"
Profig: "No však toho teď nenapadne dlouho nic."

Ale kdež! Tohle je trochu o něčem jiném. Nenacházíme se kdysi dávno v jedné galaxii, ale ve fantastickém prostředí světa Troy. Lidé, z nichž každý vládne nějakou tou užitečnou magickou vlastností (zabíjení much, ježení chlupů…), jsou po tuctech terorizováni bodrými Trolly. Ti sice nemají žádné magické schopnosti, zato vládnou silou. Doslova.

Zvlášť šikovnými Trolly jsou Tetram a jeho dcera Waha, která vypadá jako úplně normální lidská dívka oblečená v kůži. Tetram se kdysi přecpal jejími rodiči, a když přišla na řadu ona, neměl už hlad. Nechal si ji proto na později, oblíbil si ji a přijal za vlastní.

Teď mají oba plné ruce, ehm… tlapy, práce. Skupina obávaných trollobíjců napadla jejich vesnici a koho nezabila, nechala očarovat. Celý kmen musí proti své vůli otročit lidem a Tetram s Wahou zůstali jejich jedinou nadějí. První úkol, tedy získat skalp plešatého, nevypadá zrovna jako procházka sadem voňavých růží. Trollové si ale lámat hlavu nehodlají, možná proto že sami dost smrdí.

Čtyřdílná série Trollí války není ničím jiným než francouzskou humornou fantasy, v zemi galského kohouta navíc poměrně dost oblíbenou. Scénář je založený na radostném mlácení (většinou mlátí Trollové do lidí) a hlavně situační komice. Některé vtipy vypadají ve výsledku vyloženě infantilně, ale najednou se i vyložené perly schopné bez problémů vyvolat lavinu smíchu.

V souladu se situační komikou je kresba až dětsky jednoduchá a stylizovaná, což nádherně pasuje k trollí filozofii "co kdybychom pozabíjeli a pojedli trochu lidí". Zkušenější čtenář komiksů si přijde na své v samotném závěru (čtvrtého alba), kdy tvůrci vkusně naráží na jiný, legendární, francouzský humorný komiks. Osobně mi poměrně dost vadí, že v brzké době se žádných dalších příběhů ze světa Troy nedočkáme. Čistá nekomplikovaná zábava je totiž někdy nedostatkovým zbožím.

Radim Bartík

Hodnocení: 70%

Trollí války 1 – 4
(Zatrolená historie, Skalp plešatce, Čas létajících petaurů, Okultní oheň)
BB / Art Komiks & CREW, pevná vazba, formát A4, barevný, 48 str. (1 album), 249,- Kč (1 album)
scénář: Scotch Arleston
kresba: Jean Louis Mourier
coloring: Yves Lencot
překlad: Richard Podaný
www.bbart.cz, www.crew.cz

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016