RECENZE

 

Buzzin Fly Volume 2 mixed by Ben Watt

Je to ale pašák ten Ben Watt! Pokud zrovna neúřaduje společně s Tracey Thorn v rámci projektu Everything But The Girl, vyhrává po klubech jako DJ, remixuje, povídá si se zvídavými redaktory všech možných tanečních plátků anebo se věnuje své tvůrčí schíze Lazy Dog. Právě teď však na svém labelu Buzzin Fly vydává luxusní mixovanou kompilaci Buzzin Fly Volume 2. Její recenzi pro vás připravil FlyBoyEda.

 

buzzinflyJe to ale pašák ten Ben Watt! Pokud zrovna neúřaduje společně s vokalistkou Tracey Thorn v rámci projektu Everything But The Girl, vyhrává po klubech jako DJ, remixuje, povídá si se zvídavými redaktory všech možných tanečních plátků anebo se věnuje své tvůrčí schíze Lazy Dog. Také s láskou pečuje o svůj (díky ocenění na House Music Awards 2004 v kategorii objev roku již značně prestižní) label Buzzin Fly, kde kromě svých vlastních kousků vydává placky i svým potencionálním konkurentům.

Nebudu vůbec zapírat, Bena Watta jsem měl odjakživa moc rád! Po mnohonásobném poslechu jeho novinky Buzzin Fly Volume 2 reprezentující tvorbu stejnojmenného vydavatelství jej však jako DJe a producenta začínám doslova zbožňovat. Čím že je tato kompilace tak výjimečná? Tak především zajímavým a nesmírně rozmanitým zvukem zúčastněných desek, příjemnou atmosférou, zábavností a v neposlední řadě velmi plynulým a harmonickým mixem. Co skladba, to potencionální klubová bomba, což u mixovaných kompilací nebývá zrovna samozřejmostí.

ben wattBen Watt pojal tento mix jako 75 minut dlouhou expedici do nejrůznějších koutů světa a s nimi spjatými odrůdami moderní house music. Prostor tak dostal například New York (Jerkhouse Connection - 'New York Style') či Londýn (v tomto případě především díky účasti londýnské MC Estelle a jejím výkonu v Benově aktuálním klubovém hitu 'Pop A Cap In Yo' Ass'), kdy jako výrazný prostředek k vytvoření té správné atmosféry posloužilo mluvené slovo. Ben však nezapomněl ani na přínos Detroitu, ranného Chicaga, v současnosti čím dál více expandujícího electro-disca a nevynechal ani afro & latino prvky. Nezvykle oduševnělé skladby umocněné krásnými avšak nikterak podbízivými vokály vás kromě Afriky (Alex S and D'Jazzy feat. Fubu - 'Senti Sabi') zanesou také do arabské pouště (Sofian Rouge - 'El Wahrania') anebo do slunné Brazílie (Hanna Hais - 'Rosa Nova'). Kromě exoticky znějících pasáží se tato kompilace může pochlubit také nádhernými deep klubovkami jako Unity - 'I Love You' či Manoo and Francois A - 'Five Seasons'. Zaujme i Benův objev Justin Martin se skladbou 'Le Boom' či Benova vlastní pecka 'Lone Cat (Holding On)' v remixu právě Justina Martina. Co ale potěší všechny české fanoušky lahodného deep houseu, je přítomnost Lumiérovy zasněné nádhery 'Goodbye Illusions' v povedeném 'Seriously Deluded Mixu' Charlese Webstera (aka Presence) v samotném závěru setu. Gratuluji!
Dalším podstatným faktorem přispívajícím k vynikajícím kvalitám tohoto počinu je jeho lyrický náboj. Jak Ben Watt prozradil britskému magazínu DJ, šlo mu o vytvoření jakéhosi příběhu s patřičným vývojem a emocionálním obsahem. Nejedná se však o koncepční album jako třeba v případě The Streets - A Grand Don't Come For Free. Spíše se maestro chtěl vyvarovat sacharidově-extázových hippie popěvků a naopak se pojetím a hloubkou přiblížit setům legendárního Larryho Levana.

Poslech druhého dílu kompilace Buzzin Fly Volume 2 je opravdovou hudební lahůdkou. Pokud se vám líbila “jednička“, “dvojka“ vás rozhodně nezklame. Ben Watt totiž opět dostál své pověsti a kvalitativní laťku ještě o kousek pozdvihl. Máte-li poslední dobou pocit, že současná house music tak nějak zabředla v mělkých vodách hudebního stereotypu a kalkulu, Ben Watt je tím správným věrozvěstem, jenž vás z tohoto mírně skeptického názoru ochotně vyvede.

Hodnocení: 99%

Buzzin Fly Volume 2 mixed by Ben Watt
Buzzin Fly 2005
http://www.buzzinfly.com


 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016