RECENZE

 

Hudební recenze: kompilace Beach House 04.05

Na kompilaci Beach House 04.05 najdete příjemné houseové kousky s příchutí funku, soulu a latina. Album vyšlo na labelu Hed Kandi a jak se líbilo FlyBoyEdovi se dočtete v následující recenzi.

 

Občas se může zdát, jakoby léto oficiálně začínalo v okamžiku, kdy labely typu Hed Kandi začnou vydávat podobně zaměřené kolekce. Vydavatelství, jehož domovem je slunná Ibiza, se však překvapivě specializuje na trochu odlišný a méně předvídatelný zvuk, než bychom na základě jeho lokace očekávali a který tento ostrov proslavil. Ve svém katalogu má label Hed Kandi hned celou řadu úspěšných kompilačních sérií jako Winter Chill, Disco Kandi, Back To Love, Disco Heaven anebo Deeper, my se však zaměříme na tu zcela aktuální - Beach House 04.05.

V případě, že se rozhodnete své těžce vydělané korunky investovat právě do této kolekce, obdržíte dva disky plné euforií léta nešetřících skladeb, jež se nesou především a hlavně v rytmech house music. Jenže, jak asi víte, není house music jako house music. Ta na kompilaci Beach House je ve znamení poklidného tempa a nutno poznamenat, že pláž, písek a kočičky v bikinách z ní doslova sálají. Hodí se k ní zejména přívlastky jako deep, soulful & funky, to vše navíc s decentní příchutí latina. Texty, jak už to tak bývá, rozebírají věčná témata jako láska a přátelství. Přestože v těchto oblastech už bylo pravděpodobně řečeno úplně vše, žádný z textů nepůsobí vysloveně hloupě, některé z nich si naopak oblíbíte. První disk zní až chill-outově vyklidněně a vůbec bych se nedivil, kdybyste u těch překrásně náladových zvukových ploch a zasněných vokálů upadli do sladkého kómatu. To druhý disk je o poznání rozjetější a k tanci přímo vybízí. Ubylo vrstvení zvuků a namísto toho se jde přímo k tancechtivé podstatě house music. Na tracklistu této kompilace figurují více i méně známá jména, některá z nich jsou však stoprocentní zárukou prvotřídní kvality. Za zmínku rozhodně stojí skladby jako Malena - Suavemente, Afterlife - Never Before, Bonnie Bailey - Rise, Lisa Shaw - Let It Ride, Latrice - Hold The Light, Aquanote - Nowhere, StoneBridge Feat. Julie Morris - Show You How, Late Night Alumni - Nothing Left To Say, Kaskade - Everything a v neposlední řadě i hvězda žhavé současnosti Mylo se skladbou In My Arms. Málokterá skladba zůstala v originální verzi, a tak jsme svědky všech možných remixů a editů, což samozřejmě zvyšuje už tak vysokou atraktivitu tohoto dílka.

Kolekce Beach House 04.05 je složena ze samých moc moc moc příjemných desek, z nichž žádná svojí kvalitou ani zvukem vysloveně nevyčnívá, na druhou stranu bychom na této kompilaci stěží našli jediné slabší místo. Výsledkem citlivé selekce je kompaktní, vyrovnaná, místy možná trochu monotónní, přesto na poslech úžasná kompilace. Kompilace, která nemá nijak progresivní cíle, přesto se k ní budete rádi vracet. A s vámi možná vaše maminky, sourozenci i babičky, protože zvuk prezentovaný vydavatelstvím Hed Kandi na Beach House 04.05 může potěšit opravdu každého s trochou citu pro harmonii.




Hodnocení: 85%

VA – Hed Kandi – Beach House 04.05
Hed Kandi - 2005
http://www.hedkandi.com/

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016