RECENZE

 

Filmová recenze: Noční hlídka

Světlo a Tma mezi sebou uzavřeli dohodu. Jenže teď má přijít Vyvolený. V Moskvě se bude hrát o osud lidstva. Fantasy sága a popkulturní filmový maglajz jak ho vidí Rusové.

 

Anton: "Noční hlídka! Všichni vystupte ze Soumraku!"

Už po staletí je mezi silami Světla a Tmy křehká rovnováha. Zástupci obou odnepaměti znepřátelených stran ho uzavřeli, když během pořádně epické (a Pána prstenů připomínající) bitvy zjistili, že jestli to nestopnou, svět bude mít pokoj od všeho špatného i dobrého. Jenže podle pověsti má přijít Vyvolený, který remízu změní v triumf jedné strany (něco jako ruská verze Matrixu). Sám si přitom vybere, jestli dá přednost Světlu nebo Tmě.

Pro síly Světla je to víceméně hodně blbá vyhlídka, protože je těžší odolat Tmě, než šířit Světlo. Své o tom ví Anton (Konstantin Chabenskij), který to při lovu upírů sám schytal (holt neovládá bojová umění tak jako Snipes v Bladeovi). Anton je členem Noční hlídky. Ta dbá na to, aby "ti temní" dodržovali pravidla. Kromě toho je tu ještě Denní hlídka s jinými pracovními hodinami a jinými, i když podobnými, zájmy.

Děj je vlastně poměrně hodně komplikovaný. Kromě Antona se v dalších a dalších scénách objevují nové postavy, jsou načaty nové dějové linie a všechno se to pořádně komplikuje. Pořád. Film totiž vznikl na základě rozsáhlého ruského fantasy románu a navíc je jen úvodní částí trilogie (knižní i filmové). Proto ten okatě otevřený konec.

I když režisér Timur Bekmambetov míchá všechny své oblíbence i profesní vzory rychle a zběsile jako Vin Diesel protáčí gumy na asfaltu, Noční hlídka zářivou patinu hollywoodské produkce postrádá. Ulice jsou "skutečně" špinavé, paneláky hnusné, některé scény mají stylizaci až depresivního psychologického hororu. Ani hrdinové nejsou nablýskaní. Hlavní roli by klidně mohla hrát vaše sousedka (a nemyslím tím tu zelenookou blondýnu ale šedivou prodavačku z obchodu naproti).

Díky tomu všemu působí Noční hlídka opravdově a asi proto se v ruských kinech stala hitem číslo jedna. Další díly budou brzy následovat, takže se i mimo ruští diváci budou moct přesvědčit, jestli je Noční hlídka poutavá jen svou moskevskou exotikou, nebo je za tou vší velkolepou neokázalostí i nějaký velký Příběh.

P.S.: Američané už chystají remake. I když bude temný, určitě nebude "temný jako z Ruska". Budou v něm hrát dobře vypadající borci a krásné baby. A bude zajímavé zjišťovat, jestli mě tahle teoreticky svalnatější a prsatější verze pobaví víc.

Hodnocení: 80%

Recenze vznikla díky Village Cinemas.

Nočnoj dozor / Nightwatch
Rusko 2004, 115 minut
režie: Timur Bekmambetov
scénář: Timur Bekmambetov, Sergej Lukjaněnko (podle stejnojmenného románu)
hudba: Jurij Potějenko
hrají: Konstantin Chabenskij, Vladimir Meňšov, Maria Porošinová, Viktor Verzhbitsky
www.dozorfilm.ru

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016