RECENZE

 

Hudební recenze: Ils – Bohemia

Jeden z nejšikovnějších producentů současnosti dal dohromady album nejen pro Čechy, jistý fotbalový fanklub a příznivce tradičních brambůrků. Bohemia je velkou oslavou breakbeatu.

 

(Cherish): "I know trouble is with me. It’s the thing to cherish most."

 
Intro mě znejistilo. V krátké hříčce s podtitulem Reprise hřmotně zní notoricky známý kytarový motiv hitu Music. Ils tady přímo odkazuje ne na svůj originál (!) ale na úspěšnější remix od "rock’n’rollové" dvojky Evil Nine. Co to sakra je? Jenom úhybný manévr. Naštěstí!

Zbytek alba zní současně, čerstvě a neposlouchaně. Žádné zbytečně chytlavé "cheesy" motivy a narovnané "straight" breaky. Co track, to pořádná, zlověstně hřmící basová linka. I když se zpívá téměř v polovině z deseti písniček, nikde (skoro) žádná popina.

Angels je jako stvořená k vymýtání ďábla. Nekompromisní rytmika a hluboce posazený ženský vokál rovná se velký hit. Stejně potěší i Cherish nebo podobně laděná Razorblade, která se navíc pyšní exotickými samply indického tradičního nástroje sitáru. Ils si asi chystá copyright na temné zpívánky a temně zpívající femme fatales – osudové ženy.

Hodně dobře působí i nekompromisní nářezy Storm From the East, The World Is Yours, Tiny Toy a Feed the Addiction. První jmenovaná zní orientálně, poslední zase kvůli chlapsky odsekávanému textu hard rockově. A ještě zbývá místo na takřka minimalistické "matrixovské" hrátky (Ill Logic) i nefalšované balady (Precious, závěrečná popíkovka Loving You).    

Je jen otázkou času, než po některém z těchto tracků sáhne všímavý hollywoodský producent a použije ho na soundtrack ztřeštěného cyberpunkového sci-fi nebo klidně romantické komedie. Pro oba žánry je na Bohemii materiálu dost. Co víc, díky takhle dobrému albu, se už Ils nemusí schovávat za úspěch cizího remixu.

Hodnocení: 100%

Ils: Bohemia
Distinctive Records 2005
www.distinctiverecords.com

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016