RECENZE

 

Comicsová recenze: Pod dekou

Craig Thompson se rozkreslil o svém životě a je z toho jeden z nejoceňovanějších comicsů. Žádné super trikoty, ale obyčejné dětství a první láska. Perfektně vyvedená kniha vychází péčí BB/artu i u nás.

 

Craig: "…roje elektronů přeletovali mezi našimi těly tam a zase zpátky, jako kdyby uvízly v jedné kleci…"

Craig je normální kluk z trochu chudé rodiny. Spolu s mladším bráchou a přísnými rodiči bydlí kdesi v americkém Wisconsinu. Hodně kreslí, ještě víc věří v katolickou církev. Kdyby nevěřil, rodiče by ho už nějak přinutili. Craigův bráška se jmenuje Phill a Craig na něj má málo času. Později v dospělosti si spíš vyčítá, že „ho nedokázal ochránit“.

Obrazový román pod dekou je zajímavým příkladem zdařilé kamufláže. I když stále zůstává comicsem, forma je  na hony vzdálená pestrobarevným akčním opusům plných výjimečných osobností s důležitým posláním. Na pohled vcelku banální příběh by v románové podobě zaujal nejspíš jen málokoho. S obrázky, to je jiná!

Přitom to není úplně nekomplikované ilustrované počteníčko. Kresba sice hned od první stránky navozuje atmosféru veselé dětské pohádkové fantazie. Ale už vzápětí se objevuje náznak něčeho temnějšího, dokonce tragičtějšího. Něčeho, co poznamenalo životy obou bratří navždy a s čím se současná společnost snaží ze všech sil bojovat.

Na Craigovi se navíc podepsala přísná puritánská výchova, s níž byl konfrontován nejvíce v období puberty. S akné se dostavila první láska v podobě éterické Rainy a, jak už to u prvních lásek bývá i první pochybnosti, které postavily celé jeho dosavadní přesvědčení na hlavu. Craig Thompson se zpovídá z vlastních, i méně příjemných zážitků.

S láskou i výčitkou vzpomíná na rodiče a vzdává hold první ženě svého srdce. Současně zvládá jedním dechem kritizovat dogmatické prostředí amerického maloměsta a okrajově popsat skvělé šílenství, jež na počátku 90. let vypuklo pod jménem grunge. Nic z toho nedělá okatě, ale o to poetičtěji. Pod dekou je správná volba pro dospělé comicsové čtenáře.

Hodnocení: 90%

Pod dekou
BB/art Komiks 2005, formát B5, pevná vazba, černobílý, 592 stran
Vyšlo jako Blankets.
scénář a kresba: Craig Thompson
překlad: Richard Podaný
www.bbart.cz

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016