RECENZE

 

Hudební recenze: Carl Cox – That’s The Base

Není příliš obvyklé, aby ještě rok po vydání alba z něho vyšel nějaký singl. Navíc teprve druhý v pořadí. Carl Cox, pro mnohé stále nejlepší DJ světa, nikam moc nepospíchá a teprve druhý singl ze svého dlouhohrajícího CD Second Sign vydává až nyní. Jmenuje se That´s The Base a na pomoc si k němu přizval velmi kvalitního producenta.

 

Tím kvalitním producentem mám na mysli Normana Cooka (Fatboy Slim). Otázkou však zůstává, čí singl to vlastně je. Autorsky samozřejmě patří Carlovi, vždyť pochází z jeho vlastního alba. Ovšem po zvukové stránce se na mě nezlobte, ale kdyby mi tuhle skladbu dal někdo poslechnout a z možností Carl Cox a Norman Cook bych měl zvolit tu správnou, tedy kdo tento track nahrál, neváhal bych zvolit právě righ-here-right-now-mana Cooka. Ostatně sami se o tom můžete přesvědčit na maxisinglu, který právě v těchto dnech vychází. K dispozici máte jak mix Carla Coxe, tak verzi Normana Cooka a k tomu ještě tři remixy od Tima Deluxeho, Touchého a projektu Sequence II aka Sterbinzsky.

První mix nazvaný Cox´s Rock Drums Mix byl vlastně už na Coxově albu a tak ho nejspíš budete znát. I když je to přímo Carlův track, na kterém se jen Norman Cook podílel, přesto mám pocit, že největší práci na něm odvedl právě Norman. Bigbeatový hrubý rytmus, typicky jednoduchý, zasmyčkovaný vokál a spousta dalších menších indicií, které ukazují právě směrem k tvorbě oblíbeného tlustého-tenkého muže. Nejspíše bude tento mix fungovat i jako klasický radio edit a tak se v rádiích nebo doufejme později i v televizích dočkáte prima funky taneční muziky.

Jako druhý se vám představí Touché Remix známého DJe a producenta, který stojí například za projektem The Wiseguys. Po zvukové stránce ale nejde o žádný originální počin. Jestli vám něco říká tvorba Bennyho Benassiho a zvuk, se kterým prorazil a který teď kopíruje kdekdo, tak si hravě představíte i hrubé acidové basové zvuky v tomto remixu. Naštěstí se do Coxova singlu docela dobře hodí, a tak pokud se vám z tohoto notně opotřebovaného zvuku ještě nedělá špatně, budete se slušně bavit.

Tim Deluxe ve svém remixu představí tento singl asi v nejtemnější poloze ze všech přítomných producentů a remixérů. Do strašidelného houseového beatu, vystavěného hlavně na masivním basovém spodku, napěchoval hlavní atributy z originálů, to znamená ústřední melodii a vokál a za pomocí četných gradací a útlumů nahrál slušný klubový track.

Norman Cook také dodal alternativní radio verzi nazvanou Norman´s House Mix. Jak už název napovídá, namísto bigbeatu vás čeká rovný rytmus. Jinak se vlastně vůbec nic zásadního v této skladbě nezměnilo. Jen mi teď přijde ještě divnější, že Norman nahrál track s rovným a Carl se zlomeným beatem. Přitom ještě donedávna bych řekl, že to bude přesně naopak. Holt časy se mění a z Carla Coxe je teď schopný Fatboy Slim a naopak.

Sequence II aka Sterbinzsky Remix je tou poslední verzí, která vás na maxi-singlu čeká. Opět žádný pokus o nějaký složitý nebo něčím výjimečný remix. Jenže teď už bych nic jiného ani nečekal. Naopak. Po tak slušně rozjeté atmosféře z předešlých verzí rád slyším opět něco příjemného pro uši a zábavného pro tělo. Tenhle remix už určitě koluje mezi DJi typu Loutka a jestli se tak ještě nestalo, určitě ho brzy v jejich setech uslyšíte. Skvělý euforický house laděný do tranceu bude určitě bavit nejen je, ale i vás.

That´s The Base není žádným undergroundem. Komerční záměr je z tohoto singlu cítit na kilometry daleko. Jak se k tomu postavíte je jen na vás. Carl Cox i Norman Cook však odvedli perfektní práci, která se od nich očekávala. Pět různorodých mixů jen tak neomrzí a střídat je mezi sebou můžete jak je libo. S každým se můžete skvěle bavit. Tak si tak říkám, že by z obou dvou producentských velikánů mohla být skvělá dvojka. Tak snad jim to spolu ještě do dalších singlů vydrží.

Hodnocení: 85%

Carl Cox – That’s The Base (feat. Norman Cook)
formát: CDS
čas: 29:17
label: 23rd Century Records
info: www.carlcox.com

tracklist:
01 Cox's Rock Drums Mix
02 Touché Remix
03 Tim Deluxe Remix
04 Norman´s House Mix
05 Sequence II aka Sterbinsky Remix

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016