RECENZE

 

DVD Recenze: Richie Hawtin - De9 / Transitions

"Hudební projekt Transitions je futuristickou cestou, kde jednu roli hraje sám děj a průběh oné výpravné cesty někam za hranice naší galaxie a druhou jednotlivé segmenty, ze kterých je tato skládačka sestavena". píše DJ Daho ve své recenzi na Hawtinovo DVD, které uzavírá triologii De9 a je pravděpodobně ze všech tří titulů nejlepší.

 

Titul Transitions, uzavírající trilogii De9, by neměl ani u nás zůstat bez povšimnutí, tak proto Vám přinášíme jeho recenzi. Bezesporu je vrcholem série De9 a může se i obecně řadit na přední příčky minimalistických počinů minulosti, současnosti a věřím, že také budoucnosti. Stejně jako jeho technologicky odlišní bratříčci Decks, EFX and 909 a Closer to the Edit je De9 / Transitions dokonalou studiovou prací, v tomto případě předbíhajícím svou dobu.

Stejně jako v předchozích dvou případech jde o moderní vizi taneční hudby, provedenou a představenou velice individuálně a neopakovatelně. V případě Richie Hawtina je tento fakt už naprostou samozřejmostí. Hudební projekt Transitions je futuristickou cestou, kde jednu roli hraje sám děj a průběh oné výpravné cesty někam za hranice naší galaxie a druhou jednotlivé segmenty, ze kterých je tato skládačka sestavena. Zde musím podotknout, že na rozdíl od oněch dvou předchůdců je Transitions sestaveno naprosto originálním způsobem, kde nejde jenom o spojování hotových tracků, ale o sestavování celku z obrovského množství segmentů, které tvoří samply a loopy desítek a desítek rozličných producentů. Výsledkem je tedy často docela nepřehledná situace o to, při položení otázky, cože to právě teď hraje?

Některé samply se tedy v mixu objevují i několikrát a to dost nečekaně, tudíž se nedá Transitions považovat jen za mix, ale je logicky vyvedeným hudebním obrazem, kde v každé jeho části naleznete podobné nebo
shodné prvky. Těch, od koho si Richie Hawtin vypůjčil materiál, není málo a mezi klíčová jména patří především loňský objev Sleeparchive, nebo dávno zapomenutý Mika Vainio z Pan sonic. Dalšími zúčastněnými jsou například Jay Haze, Carl Craig, Speedy J, Ricardo Villalobos, Stewart Walker, Pan sonic, Theorem a nechybí ani residenti labelu Minus Marc Houle, False, Matthew Dear a samozřejmě sám Richie Hawtin. Částečný přehled situace poskytují synchronizované titulky, doprovázející celý audiozáznam, které upřesňují skupinu právě znějících segmentů. To je doufám pro všechny vysvětlujícím klíčem k otázce singlu The Tunel, který vlastně není ani tak singlem, ale pouze výsekem z celku Transitions

Interaktivní menu DVD disku Vám nabídne při spuštění výběr z variant 5.1 Dolby Surround, či PMC stereo sound, což je dalším nevídaným plusem a specialitou tohoto projektu. Kdo tedy má tu možnost vychutnat si zvuk 5.1, jeho zážitek z discu bude o sto procent hodnotnější! Další část menu nabízí rozhovor, nebo spíše monolog Richie Hawtina, osvětlující jednotlivé koncepty De9 a uvádí je do kontextu s posledním počinem. Jde rozhodně o zajímavé a cenné informace, které rozkrývají smysl celého projektu v kontextu se světem elektroniky globálně.
    
Vedle videa The Tunnel zde najdete ještě jeden videoklip nazvaný We (all) search, který Vás zaujme stejně jako předešlý materiál. Posledním bonusem je záznam z dj-setu Hawtinova vystoupení na akci Time Warp. Video o délce zhruba čtyřicet minut reálně poukazuje na více než úspěšnou aplikaci minimalmusic na živoucí publikum i na větších parties a je také super doplňkem celého projektu.
    
Na závěr je nutno říci, že tento projekt je vlasně dokonalý! Balení je doplněno bonusovým audiodiskem, který si můžete vychutnat například při noční jízdě Vašim autem, nebo ho vrazit do discmana a vydat se do temných ulic velkoměsta. Ucelený projekt Transitions nepostrádá vůbec nic a je jasným ukazatelem, kudy se bude ona větev elektroniky ubírat několik dalších let. Už dnes má vlastně Transitions, jako prvotina svého druhu nevyčíslitelnou hudební hodnotu!

Hodnocení: 100%

Richie Hawtin - De9 / Transitions
NovaMute 150
www.m-nus.com
www.novamute.com

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016