RECENZE

 

Hudební recenze: AFX – Chosen Lords

Šílený, romantický, experimentální, muzikální, disharmonický, sexy, divný… u hudby Aphexe Twina má český jazyk obrovskou výhodu, protože s jeho bohatou slovní zásobou můžete tvorbu tohoto hudebního velikána popisovat třeba i několik hodin. A košatá slovní zásoba se vám bude hodit i pro popis jeho staro-nové desky Chosen Lords, která vyšla teprve před několika dny na jeho vlastní značce Rephlex.

 

Kdyby jste jen chtěli seznámit se detailně se vším, na čem se kdy Richard D. James aka Aphex Twin aka AFX aka Polygon Windows aka Caustic Windows a mnoho dalších podílel, nejspíš by na to jedno odpoledne nestačilo a doporučil bych vám dvou-semestrový kurz na některé z vysokých škol  s hudebním zaměření. Ovšem kdyby takový kurz existoval.. Jestli ale teď může být obdobný kurz věnován velikánům jako Mozart či Beethoven, tak bych se vůbec nedivil tomu, kdyby za pár desítek let byl totožný kurz věnován právě Aphexu Twinovi. Dost možná teprve tam by lidé zjistili, co všechno tenhle výstřední chlápek pro hudbu znamenal, 
znamená a doufejme že znamenat bude. Vlastně ještě jeden efekt by to mělo – konečně by mě bavilo chodit na praktické části přednášek. Tam by se pouštěla jeho skvělá muzika a neméně úžasné videoklipy k jeho singlům.

Dost ale snění. 10. dubna vyšel Aphexovi další z řady longplayerů, tentokrát pod svým druhým nejpoužívanějším pseudonymem AFX. Deska Chosen Lords navazuje na mnohadílnou sérii vinylů Analord a vybírá z ní deset tracků. Jestli jste měli šanci alespoň některé z těchto prací slyšet a líbily se vám, pak budete s jeho výběrem spokojeni. Pokud ale vlastníte unikátní kolekci všech Analordů včetně speciálního plastikového boxu, pak pro vás toto album, pokud nejste ortodoxní sběratelé, nemá příliš co nového nabídnout. Vlastně vůbec nic.

Problém může také nastat těm z vás, kteří Aphexe sledujete už delší dobu a mimo například několika Analordů detailně znáte i jeho předešlé desky jako Druqs a další. To pak totiž, byť je Aphexova hudba stále hodně originální, ve vás může vyvolat pocit, že se mistr tak trochu začíná opakovat v tom, co již sám dávno objevil. Přesně takový pocit mám z jeho nové desky, resp. z jeho série Analord já. A nedivil bych se, kdybyste tento pocit pociťovali už delší dobu.

Co naplat, že na desce najdete širokou škálu zajímavých a originálně-zvukových skladeb. Od typicky Aphexovských, víc než jen drum´n´bassových tracků, po typicky Aphexovské, acid-electro tracky. Nechybí romantické a melancholické práce, stejně jako drsné a šokující taneční aranže. Tohle všechno přeci u Aphexe Twina milujeme. Vlastně jsem nečekal nic jiného. Snad jsem jen tajně doufal, že mě překvapí opět něčím novým. Něčím, co mě posadí na zadek tak, že se mi obtiskne do podlahy, stejně jako tomu bylo dávno, při vydání alba Druqs. Nestalo se tak. A tak najdete na albu deset tracků, které mimo rámec Aphexe Twina zní naprosto úchvatně a co se týče originality, není v řadě za nimi dlouho žádný jiný odvážlivec. Bohužel to neznamená, že by se Aphex Twin nějak zvlášť vytáhl. Všechny ty staro-nové tracky má dávno v malíku z předchozích let a když k tomu ještě připočtu celkem stále stejné zvuky v jednotlivých skladbách, pak vám to hodí výsledek, že se u alba (a u Analordů) příliš dlouho nepotil. Jenže je to ikona a stále dozrávají noví a noví clubbeři lační právě po takovéto muzice. Navíc k jeho starším deskám už není tak snadný přístup. V tomto ohledu je Aphexova tvorba stále něčím výjimečným.

Takže si to přeberte podle svého. Aphex Twin prostě ví co dělá a nakonec se bude tahle deska, stejně jako série Analord, stále považovat za vrchol elektronické hudby. Já osobně si ale pro příště budu na Aphexe dávat o něco větší pozor.

Hodnocení: 75% (zvuk a aranže – 100%; originalita – 50%)

AFX – Chosen Lords
formát: CD
čas: 56:43
label: Rephlex
kat.č.: CAT 173 CD
info: www.replex.com

tracklist:
01 Denix Funk 5 (aka Aphex Twin)
02 Reunion 2
03 Pitcard
04 Crying In Your Face
05 Klopjob
06 Boxing Day
07 Batine Acid
08 Cilonen
09 PWSteal.Ldpinch.D
10 XMD 5a (aka Aphex Twin)

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016