RECENZE

 

Komiksová recenze: Preacher 2

Ve jménu Otce, Syna i Ducha svatého se vrací Jesse Custer, aby konečně dohonil Boha a promluvil si s ním jako chlap s… Bohem. Ale čeká ho něco horšího. Vlastní jižanská baba jaga – babička!

 

Babička: "Chlapci, kteří hovoří ošklivě, patří do rakve."

Jesse Custer je Kazatel, kterého spirituální stvoření známé jako Genesis obdařilo „božským hlasem“. Co řekne, to uděláte. Když na vás nasadí ten správný tón a požádá vás, abyste si trhli nohou, přepadne vás neodbytné nutkání vyhovět Jessemu do posledního detailu. Což je paráda. Vezměte si, že mu stačí nadhodit něco jako: "Hej Evo Mendesová, hoď po mně kalhotky, trochu se projedem." A může si s klidem lehnout na záda.

Jenže on z toho zas takovou radost nemá. S velkou silou přichází nejen velká zodpovědnost ale i kupa problémů, které se na Jesseho lepí jako kravské lejno na unavenou mouchu. A tak než stačí říct himlhergotseclaudondomevetr, padne i s bývalou přítelkyní Tulip do spárů té nejhorší možné bestie. Vlastní babičky! Tu kdyby znala Božena Němcová, vyměnila by sentimentální „šťastná to žena“ za zděšené "jaká to sviňa"!

Druhý Preacher drží laťku šíleně pokleslé komikové zábavy, která je tak vulgární a místy nechutná, že je až nemístně skvělá. Skoro až dokonalá. Scénárista Garth Ennis se tentokrát pustil do podrobného seznamování s hlavní postavou a na Jesseho vykecá i to, že když v dětství před spaním vypil moc vody, v noci se počůral. Z textu je citelně poznat, že hned několik informací Ennis bohatě zužitkuje v dalších dílech a teď si tak trochu připravuje půdu. Proto se mi první kniha zdála zábavnější.

V této druhé přesto nechybí přehršel šílených hlášek a brutálního i s patřičnou nadsázkou podaného násilí. Dokonce je tady takový zvrat, který prostě nemáte šanci uhodnout. Usuzuju z toho, že ho neuhodl ani Kevin Smith, který k druhému Preacherovi sepsal vtipnou předmluvu. Kresba Steva Dillona (Punisher), Ennisova "dvorního" spolupracovníka, je až nepěkně detailní. Ukazuje každou bradavici, každý chlup ve zpoceném podpaží.    

Konečně se dozvíte, co Jessemu udělala dvojice pošuků Jody a T.C. (můžete znát z CRWE). Teda hned potom, co T.C. znásilnil slepici. Preacher je zvrhlou esencí potrhlých myšlenek Gartha Ennise, který se nejvíc baví tím, že jeho dílka čtou (a obdivují) jiní. Sice zůstanu u standardního uctívání svého Hitmana, ale na Preachera 3 se nemůžu dočkat. To se nám to pěkně rozjelo…

Hodnocení: 80%

Preacher / Kazatel 2: Až do konce světa
BB/art & CREW 2006, formát B5, brožovaný, barevný, 128 stran
Poprvé vyšlo jako Preacher # 8 – 12.
scénář: Garth Ennis
kresba: Steve Dillon
barvy: Matt Hollingsworth, Pamela Rambová
překlad: Štěpán Kopřiva
www.bbart.cz, www.crew.cz

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016