RECENZE

 

Hudební recenze: Dudley Perkins - Expressions

Všechny milovníky křížení stylů jako funk, hip-hop a soul by mohlo potěšit nové album Dudleyho Perkinse, jenž vyšlo na odborníky ceněném labelu  Stones Throw Records a o jehož skvělou produkci vracející se ke kořenům se postaral specialista na kvalitní beaty a smyčky Madlib. Recenzi pro vás připravil FlyBoyEda.

 

Na hip-hopovém labelu Stones Throw Records se (nejenom) poslední dobou dějí opravdu velké věci. Jedna taková by mohla potěšit například všechny příznivce příjemné kombinace funku, soulu a hip-hopu. Tak trochu šílená ikona tohoto labelu Dudley Perkins aka Declaime totiž vydává albového následovníka svého vynikajícího debutu A Lil' Light z roku 2003. A je to jízda, jak jinak! Album dostalo název Expressions (2012 A.U.) a o produkci se i tentokrát postaral zkušený zvukový alchymista a zároveň specialista přes abstraktní hip-hop se silným vlivem jazzu a soulu - Madlib.

Dudley nedisponuje zrovna nejkrásnějším hlasem, vlastně by se dalo polemizovat i o tom, zda vůbec umí zpívat. Ale co na tom, když v lahodné symbióze s Madlibovými beaty jeho maximálně přirozený vokální projev tak skvěle funguje. Svým značně prohuleným hlasem by vám mohl připomenout třeba Andreho 3000 z Outkast, ale zároveň si zachovává silně osobitý až unikátní styl a velmi uvolněnou funky atmosféru.

Evidentně hodně přemýšlel a díky tomu i zvážněl, což se odráží především v jeho sympaticky lidských a obdivuhodně otevřených textech. Jsou nekomplikované, přesto chvílemi působí až překvapivě hluboce. I nadále v nich naleznete spoustu okouzlující (sebe)ironie, inteligentního humoru a přiměřeného nadhledu, ale tentokrát se Dudley věnuje i vážnějším tématům. Někdy v náznacích, jindy zcela otevřeně, každopádně mu tato poloha svědčí a vy si ho dost možná oblíbíte ještě o něco více. Lidé v celé své podstatě, láska, Bůh (k němu Dudley velice otevřeně promlouvá například ve skladbě Dear God, která by se klidně dala považovat za svéráznou formu modlitby či zpovědi) a věčné balancování na hranici mezi dobrem a zlem, právě taková témata se Dudleymu asi honila hlavou, když vkládal své myšlenky, pocity a z nich vyplývající rýmy do Madlibových hudebních podkladů.

"I want to get high / So when the rain comes down I won´t feel a thing / Tell me how to get by, because I try and try to get things right."

Samotný Madlib možná úplně nevyužil veškerý zvukový potenciál svých mašinek, o to víc se však ve studiu soustředil na přiblížení se jedinečné atmosféře a kouzlu starých soul-funkových nahrávek a na nich úřadujících mistrů svého řemesla. Možná chtěl navázat na jejich odkaz, možná se jen rozhodl místo svého obvyklého a mnohdy silně halucinogenního čarování se zvukem přejít přímo k samotné podstatě zúčastněných žánrů. Výsledkem je pak velmi vyvážená a kultivovaná spolupráce, kde ani jeden z umělců neexhibuje na úkor toho druhého, ale naopak se navzájem umocňují a skvěle doplňují. Z jejich společného výtvoru je pak cítit inspirace takovými jmény, jako jsou Kool & The Gang, George Clinton, Curtis Mayfield anebo nesmrtelný romantik Marvin Gaye. A ty nej skladby? Pro mě osobně to jsou Me, Testin´ Me, That's the Way It's Gonna Be, Come Here My Dear a Inside, ale vůbec bych se nedivil, pokud si i vy najdete ty svoje.

Dudley Perkins ve spolupráci se svým producentským guruem Madlibem natočil velmi osobní, upřímné, zvukově podmanivé a každopádně moc fajn album, které by vám rozhodně mohlo udělat dobře. Přinejmenším, pokud alespoň trochu cítíte funk, soul a hip-hop. Pokud by vás náhodou nechytlo za srdce tak jako mě, zkuste dát šanci některým dalším jménům z jedinečného katalogu labelu Stones Throw Records, nebudete litovat, nabízí totiž něco víc, než na co jsme běžně zvyklí.

Hodnocení: 85%


Dudley Perkins  - Expressions (2012 A.U.)
2006 - Stones Throw Records
http://www.stonesthrow.com/
http://www.stonesthrow.com/dudleyperkins/

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016