RECENZE

 

Komiksová recenze: Nitro těžkne glycerínem

V každém z nás je hnusný modrý králík a když se nase**, všechno se to pose**. "Ubíjející" filozofická pravda v českém komiksu Kopřivy a Gruse.

 

Tamara: "Vy jste podle všeho pan Hackenbruder. A jsate podle všeho momentálně dost v prdeli."

To, že český komiks vyjde současně u nás I v zahraničí je tak častý jev jako sex po devadesátce. Což platí i pro sex v devadesátce, při hekání se totiž dost blbě řídí. To, že český komiks vůbec vyjde (v celobarevném albu s pevnou vazbou a údernou kvalitou tisku i papíru navrch) se navíc děje stejně frekventovaně, jako John McClane potkává teroristy s číslem bot větším než má jeho sestra.

Jo, kdyby u nás české komiksy vycházely tak jako McClane potkává teroristy (v cvičkách, galoších, naboso – to je jedno), bylo by to jiné kapučíno. Tuzemský trh ale zachraňují v podstatě jenom vydavatelé - dobrovolníci, takže je nad sumce jasné, že Nitro těžkne glycerínem je událost s velkým UD.

Hackenbruder je na to celkem "fajn". Jistě, je švorc a žere červy prolezlé kočičí žrádlo. Ale výlečil se. Každý večer poslouchá meditační kazety, takže už nehrozí, že v záchvatu zuřivosti zmasakruje své kolegy. To bylo tak… ale ne, on o tom sám vlastně dost nerad mluví.

Hackenbruder: "Chcete říct, že mi zaplatíte za to, abych letěl za Delgadem a nechal si od něj rozbít hubu?"
Tamara: "Přesně."
Hackenbruder: "Beru."

Jenže nikdy není tak "fajn", aby nemohlo být líp. Někdy to je nakonec tak fajn, až je to úplně naprd a Hackenbruder si to za chvíli na vlastní kůži otestuje. Bývalý řidič meziplanetárních tiráků Walter Delgado totiž s bandou kompliců ukradl mega zásilku plyšových Fildů Multimlasků. Je těsně před Vánoci a situace je vážná. Hackenbruder musí doručit výkupné osobně a přitom se nevyhne nemilé improvizaci.

Scénář je dílem Štěpáína Kopřivy (komiks Jasně, že jsem ji zabil nebo film Choking Hazard) a je to řezničina. Tak nějak "splatterovitě" by to mohlo vypadat, kdyby se Leatherface z Texeaského masakru motorovou pilou stavil přeříznout pár mlčenlivých jehňátek. Hackenruder nemusí být doktor ani kanibal, i tak je to pěkná svině.

Realistická malba Jířího Gruse - jednoho z nejlepších mladých autorů u nás, výrazně dokresluje atmosféru zuřivé bitky na jatkách. Nitro těžkne glycerínem se musí zákonitě líbit všem, kdo hltají Heavy Metal (nebo s posvátnou úctou shlížejí k odtud přetištěnému dobrodružství Devlina Waugha známého ze starší CRWE). Jestli na něco takového nejste, sáhněte po Nitru stejně. Vzhledem k jeho kvalitám i situaci u nás je to povinná četba!

Hodnocení: 80%

Nitro těžkne glycerínem
CREW 2006, formát 320 x 215 mm, pevná vazba, barevný, 48 stran 
scénář: Štěpán Kopřiva
kresba: Jiří Grus
www.crew.cz

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016