RECENZE

 

Recenze: Fatboy Slim - That Old Pair Of Jeans

Zkraje léta to vypadalo, že tento britský rodák navštíví na konci srpna naší zem a vystoupí na jednom z posledních letních festivalů. Internet byl plný "zaručených" zpráv. Teď už je jisté, že se tak nestane. Určitě nejsem zklamaný jen já sám a tak pro všechny fandy tohoto krále samplů jsem připravil menší zmínku o jeho novém singlu, který s sebou na trh přináší i Best Of výběr jeho největších hitů.

 

Ten singl se jmenuje That Old Pair Of Jeans a mimo samotné nové skladby obsahuje řadu čerstvých remixů známých a úspěšných hitů tohoto tlustého tenkého chlapa. Singl už stačil vyjít v různých mutacích na labelech Skint Records a Astralwerks. Všechny releasy se liší jen velmi málo, ovšem na některých můžete narazit i na více tracků, než na těch dalších. Pojďme se tedy podívat na všechny, které se mohou objevit na vydání, které naleznete ve vašem record shopu.

Ve všech vydaných mutacích tohoto singlu se samozřejmě jako první představuje novinka That Old Pair Of Jeans. Nebudu vám, jak se říká, mazat med kolem huby. V podobném duchu, rytmu i stylu se neslo již hodně Fatboyových písniček z poslední doby a ani tato novinka nevybočuje z kolekce jeho retro-funky-soulových nahrávek. Prostě klasika v podání mistra svého oboru. Ač tento model není kdo ví jak originální, osobně mám pro něj slabost a tak i tato nová věc mě velmi potěšila a dobře naladila. Příjemná melodie ve funky hávu, roztomilý písničkový charakter a tradičně hodně silné vokální části. To je zbraň, kterou Fatboy Slim opět nemilosrdně útočí na vaše sluchové orgány.

Novým hudebním kabátkům se mohou těšit snad nejznámější a nejúspěšnější Fatboyovy singly vůbec: Star 69, Right Here, Right Now, Praise You a také jeho první singl vůbec, skladba Everybody Needs A 303. Začněme hitem Star 69, kterému se dostalo remixu od projektu opravdu zvučného jména – Audio Bullys. Dvojice muzikantů, která nás naposledy loni obšťastnila zvukově pestrým albem Generation, si připravila docela zábavný houseový remix. Zpočátku jsem byl mírně zklamán, ovšem s každou další půlminutkou poslechu této verze, se na mé tváři rodil čím dál širší úsměv. V této předělávce nezůstal kámen na kameni a věrně připomíná originální verzi pouze mužský vokál. Jinak jde o zábavnou houseovou odrhovačku s poměrně jednoduchým melodickým motivem, která ovšem nenudí a na parketu si jí dovedu velmi živě vybavit. Myslím, že široká škála našich DJs má zase jednou v ruce vinyl, který může bezpečně "ušoupat" do posledního zbytku vinylové hmoty.

Zdaleka ne tak dobře se asi remixuje hit Right Here, Right Now. Možná je můj horší dojem způsoben tím, že tuhle skladbu vážně zbožňuji a mám na ní proto asi mnohem přísnější kritéria. Ovšem myslím, že nebudu sám, kdo usoudí stejně jako já, že remix ze studia projektu Freemasons se vůbec nepovedl.  A ačkoliv má tento projekt na svém kontě z minulého roku poměrně velký hit Love On My Mind, tak předělat už tak dokonalou skladbu, jakou bezpochyby Right Here Right Now je, se mu nepovedlo. Lépe si vedl Andy Holt aka Redanka. Přestože i v jeho remixu je cítit po několika minutách jistá unavenost, rozhodně dal do této práce kus svého hudebního srdce a mimo toho, že si s jednotlivými samply z originálu vkusně pohrál, dodal tomuto tracku více tanečnější charakter.

Zajímavým hudebním výletem, který asi nezdolá úplně každý, je cesta společně s protagonisty Beastie Boys, Mikem D a Ad Rockem v remixu hitu Praise You. Netradiční rytmika, relativně “prázdné”místa a ostrý rap MCho ze začátku, to je jen hrubý popis, co vás v podání Beastie Boys v tomto remixu čeká. Já osobně považuji tuto verzi za odvážnou a povedenou. I experimentální přístup se může někdy vyplatit a v tomto případě to byl povedený atak na post nejoriginálnějšího remixu tohoto singlu.

Na záda Beastie Boys dýchají snad jen Plump DJs. Ti si po svém pohráli se skladbou Everybody Needs A 303. Z počátku jsou to Plump DJs jak vystřižení z breakbeatového slabikáře. Ovšem asi v páté minutě se i oni změní k nepoznání a na řadu přichází poměrně slušný zvukový teror, který se v menší míře objeví i na samotném začátku tohoto tracku. Jsem rád, že Plump DJs nezůstali jen při jemném upravení již beztak breakbeatové písničky, ale dodali do tohoto remixu nové a neokoukané prvky.

Nový release z pera Fatboy Slima je nakonec víc o remixech jeho starých tracků, než o nové skladbě That Old Pair Of Jeans. Tu máte možnost slyšet buď v krátké, ani ne tříminutové verzi, anebo pak ve verzi albové, která je delší. Na jakou budete mít štěstí, to záleží, jaký singl si pořídíte. Stejně tak narazíte také nejspíš na různý počet remixů. Mít je doma, tak za to stojí téměř všechny.

Hodnocení: 85%

Fatboy Slim - That Old Pair Of Jeans
formát: 7”, 12”, Maxi-CD
label: Skint Records, Astralwerks
info: www.fatboyslim.net

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016