RECENZE

 

Recenze kompilace Back To The Underground

Přinášíme Dahovu recenzi na dubstepovou kompilaci Back To The Underground, namíchanou od Quiet Storm a Search &  Destroy.

 

Docela často si v poslední době pokládám otázku, jestli v našich zeměpisných šířkách existuje někdo, kdo vůbec zaregistroval právě vzniklou vlnu grime a dubstepu, který asi nějaký ten pátek ještě bude válcovat anglický underground? Najde se někdo, kromě lidí z Machine Funk, komu učaroval temto styl vzniklý mutací D'n'B, breakbeatu a ragga? 
Pokud ne, určitě se tomu stane po poslechu mix-kompilace Back To The Underground, která  vznikla  spoluprácí  labelů  Storming Productions a Destructive Records. Na svědomí ji mají přední tahouni komunity, o které je tu řeč. Za gramofony se vystřídali Search & Destroy s Quiet Storm ze zmiňovaných stájí. Brilantně namíchané CD obsahuje samozřejmě mnoho jejich vlastních prací, tak i kompozice příbuzných Vex´D, Dub Child, Mark One, DJ Distance, či Slaughter Mob, nebo Toastyboy.

Set působí po celou dobu zábavně a i přez složitou formu tracků, kompaktně a dynamicky. Deska je vynikajícím přehledem snad všemožných druhů hudby příbuzných breakbeatu a dubstepu. Osobně mi vyhovuje spíše indutriálnější pojetí kompilace, kterému dali autoři přednost před často raga-samply přecpaným grime. I tato větev je na CD ale řádně zastoupena  a její fandové si v jistých úsecích přijdou na své. Více tu ale skutečně dominují těžké DnB basslines a breaky nazdobené surovými samply, což dělá tuto hudbu velmi taneční a často i dost agresivní. Dubstep celkově není nic pro slabé povahy, takže nějaké pozitivní stop-timey, nebo efekty raději nečekejte.

Zaručeně se bude při poslechu této kompilačky každý bavit a často s překvapením vítat nově příchozí tracky a pasáže. Pozorný posluchač může touto ostrou šedesátiminutovkou bez újmy proplout a to ještě obohacen o zcela nové zážitky. Asi jen stěží se právě nastoupivší vlna dubstepu a grime vyrovná nástupu jungle a DnB na taneční scénu, ale co se týče vývoje a hudebního posunu, tak ten zde jistě mnozí naleznete stejně velký a významný. Bude to asi dnešním uspěchaným světem a pohodlností, že tak fantastická a pokroková  hudba má tak malou podporu, tedy alespoň v naší republice. 

Pokud jsem Vás touto recenzí alespoň trošičku "načal" a máte chuť slyšet něco nového, máte v ruce to nejsnadnější startovací tlačítko k letu do jiné dimenze, takže 3, 2, 1, start!


Various Artists - Back To The Underground
Storming Productions + Destrucive Records
http://www.destructiveuk.com
http://www.stormingproductions.com/







Recenzovaný titul zakoupíte v prodejně Nula2.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016