RECENZE

 

Komiksová recenze: Torpedo – Sebrané spisy 01

Je to pěkně drsný borec tenhleten Luca Torelli. Vlastně jsme se nikdy pořádně neznali. Vlastně jsem se vždycky snažil, aby o mně radši neměl ani tucha. Jenže teď mu dali hoši od Netopejra šanci a Torpedo může čekat na každém zatraceném rohu.

 

Linda: "Jsem panna."
Torpedo: "To se dá vyléčit."

Dřív jsem ho vídal jen se tam. Potuloval se kolem fleku, kterému se říká CREW. Nechcu vědět proč. Teď má vlastní flek. Torpedo: Sebrané spisy 01. A řádí tam ostošest. Tuhle se postaral o pár rybářů, kteří chtěli zmalovat ciferník jistému obchodníkovi. Přišla za ním obchodníkova ženská. Nádherný kus, dokonce i po letech manželství a jednom děcku. Neměla moc peněz, navrch nabídla ryby. Torpedo chtěl za ochranu jejího manžílka ale úplně jiné naturálie. Ty, co schovávala pod sukní.

Nebylo to poprvé ani naposledy. Ale někdy taky odmítl. Třeba Nelly. Když se totiž do jeho prvních Sebraných spisů namočíte, dozvíte se i leccos o Torpedově minulosti. O tom, jak coby totální chudák s hladovou kapsou přitáhl do New Yorku z Itálie. O tom, jak sejmul svého prvního – a hned poldu. O jeho první akci a jak do ní byla kozatá Nelly zapletená. A o jejích kalhotkách, které nenosila…

Oblin je tu dost a dost často jsou odhalené. Někdy dokonce i v akci. Tím hlavním je ale vždycky krátký příběh. Většinou ostrý jako srp a důrazný jako kladivo, o to se Enrique Sánchez Abulí umí postarat. Ne vždycky je posvícení, ale když už, stojí za to. A taky stojí za to, že to „když už“ znamená většinou. Torpedo si prostě umí posvítit, protože mu přitom kryje záda muž s perem mocně na zteč – Sanchéz Abuli.

Parťák Alex Toth, který s ním byl u prvních dvou gangsterských historek ty obrázky ještě těžce nahazuje. Když se ale do akce pustí Jordi Bernett, naškrábe tam tolik detailů, že by člověk skoro čekal kadící mouchy na zdech. To je Torpedo, jakého známe z CRWE, obdivujeme ho nebo se bojíme jeho špatné nálady. V Sebraných spisech Torpedo úspěšně torpéduje labužníky noir gangsterek. Dejte mu šanci, aby vás dostal.

Hodnocení: 80%

Torpedo: Sebrané spisy 01
Netopejr 2006, formát 320x215 mm, vázaný, černobílý, 140 stran
Poprvé vyšlo jako Torpedo obra completa vol. 1
scénář: Enrique Sánchez Abulí
kresba: Jordi Bernett, Alex Toth
překlad: Petr Straka
www.netopejr.cz

Radim "torpedo-borec" Bartík     

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016