RECENZE

 

Filmová recenze: Prázdniny

Zlomená srdce, nechuť řešit problémy stylem Bridget Jonesové a Vánoce za dveřmi. Aby utekly před chlapama, vymění si Amanda a Iris domy... a tam za mořem narazí na muže svých snů.

 

Amanda: "Zrovna jsem se s někým rozešla a objevil ses ty a vypadáš šíleně dobře a zítra už si mě stejně asi nebudeš pamatovat... Myslím, že bychom se spolu měli vyspat... Jestli chceš."
Graham: "To je nějaký chyták?"

Amanda (Cameron Diazová) má opravdu velký dům, vlastní úspěšnou firmu na výrobu filmových trailerů, dlouhé nohy a vzhled kalifornské surfařky. Přesto není šťatsná. Ten její totiž spal s jinou (protože sex už nebyl, co býval), a tak ho vyhodila na chodník (protože s takovým chlapem se nedá bydlet).

Iris (Kate Winsletová) je typická Angličanka, jen s tím rozdílem, že je asi tak stokrát milejší a půvabnější, než většina typických Angličanek. Bridget jí nesahá po kotníky a královna vedle ní ztrácí svůj majestát. I tak ale řeší stejný problém. Ten "její" už sice není dost dlouho její, nečekaně však oznámil, že se bude ženit.

A je to! Domy jsou rychle a bezproblémově po internetu vyměněny, dívky jsou dočasně přestěhovány, a tak byly kostky i natáčky vrženy. Amanda se octne v útulném domečku na zasněženém britském venkově, zatímco Iris šílí nadšením z prosluněného kalifornského paláce poblíž Hollywoodu.

Poklidně pesimistické trávění vánočních svátků však znovu naruší muži. Za nejbližším sněhulákem už se totiž potácí nyní opilý ale jinak nebezpečně elegantní Graham (Jude Law) a ve stínu palmy postává neodolatelně zábavný Miles (Jack Black)...

Arthur Abbott: "Ten chlápek Hugo Boss se mi líbí, šije pěkné obleky."

Prázdniny se odehrávají v období Vánoc a ve stejné chvíli vyrazily i do kin. Proto dost možná připomenou podobně laděnou Lásku nebeskou, přestože rovnat se jí nemůžou. Většinou sice platí, že méně je více, tentokrát je to ale přesně naopak.

Láska nebeská vyprávěla příběhy několika různých párů, jejichž osudy se nenásilně protly v závěrečné scéně na letišti. V Prázdninách je podobně velkolepý, i když komornější, happy end, který ale působí trochu křečovitě a nedomyšleně. Dobře, je to jen komedie a jen romantika, hlavně že to skončí šťastně. Po smířlivých ale ne moc optimistických vyústěních jako byl ten v Prime je to docela příjemný návrat ke "klasice".

Jen by to nemuselo trvat celých 138 minut, na veselí a lásku to je přeci jen dost záhul. Zvlášť, když poskakující Cameron Diazová není ani zdaleka vtipná a pokus o roztěkaného "diblíka" jí jednoduše nevyšel. Zbytek herecké party je ovšem skvělý (včetně záletného Rufuse Sewella a hereckého veterána Eliho Wallacha coby scénáristy Arthura Abbotta pamatujícího zlaté časy Hollywoodu).

V kombinaci s řadou filmových vtípků a odkazů  - jako jsou vtipné imaginární filmové trailery v Amandině hlavě, Indiana Jones Theme, hádání filmových názvů podle odzpívané melodie nebo cameo Dustina Hoffmana v dobře zásobené videopůjčovně, nakonec Prázdniny přeci jen fungují, i když jen jako sympatická oddychovka na jedno podívání.

Hodnocení: 80%

The Holiday
USA 2006, 138 minut
režie a scénář: Nancy Meyers
hudba: Hans Zimmer
hrají: Cameron Diazová, Kate Winsletová, Jude Law, Jack Black
www.sonypictures.com/movies/theholiday

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016