RECENZE

 

Recenze: VA – Coast 2 Coast: Kerri Chandler

Britský houseový label NRK má novou kompilační řadu. Jmenuje se Coast 2 Coast a první díl mixnul Quentin Harris. Ten druhý dostal na starost deep-houseový guru Kerri Chandler (US). Více si přečtete v recenzi, jejíž součástí jsou i zvukové ukázky, odkazy na 3 sety k bezplatnému stáhnutí, webové stránky a euforické video z party Southport Weekender.

 

Známý britský houseový label NRK Sound Division rozjíždí zbrusu novou kompilační řadu. Vysloužila si název Coast 2 Coast a zaměřuje se na house music naprosto kompatibilní s typickým zvukem této značky. Obsahuje dva disky: CD1 – mix by Kerri Chander, CD2 – samostatné tracky). Ne, že by snad na NRK vycházelo málo mixovaných i nemixovaných kompilací, to rozhodně ne! Avšak smyslem této série je prý klást mnohem větší důraz na výběr osobností, které budou mít na starost selekci tracků a následný mix. Zásadním požadavkem na tyto vyvolené bude vytříbený cit pro house music a s ní spřízněné žánry, dostatek producentsko-djských zkušeností a v neposlední řadě také vyzrálá technika. Zkrátka a dobře, dotyční by měli mít co nabídnout.

Zdá se, že v NRK neměli sebemenší problém někoho takového najít. Všechny zmiňované požadavky totiž splňují jak starý známý Quentin Harris, který namíchal úplně první díl Coast 2 Coast, tak velký veterán s dlouholetou specializací na house music a zároveň maximální záruka hudební kvality – Kerri Chandler. Kerri Chandler = house music, house music = Kerri Chandler, tak by šlo stručně vystihnout, pro co bije jeho srdce. Disponuje úctyhodnou diskografií a namixoval toho tolik, až mi běhá mráz po zádech. Kdysi dávno začal produkovat na značce Champion Records, následovaly vynikající produkce pro respektované labely typu King Street Sounds, Strictly Rhythm, Large, NRK Sound Division, Defected/Soul Heaven anebo jeho vlastní Madhouse. Za těch mnoho let si Kerri stihl vypilovat svůj jedinečný rukopis a s ním spojený zvuk, kterým pak oblažil nejeden klub či party po celém světě. Kerri to má rád deep! Deep-house v jeho podání disponuje velkým množstvím harmonických ploch, smyslnými vokály, sexy náladou a celou řadou pro něj nepostradatelných nástrojů a "pomůcek". Máte-li rádi například saxofon, klavír, vybrnkávání španělky, zvrhlé samply, latino feeling anebo hodně perkusí, dostane vás během chvilky! Kerri má ale svým hudebním cítěním blízko také k funku, soulu, us garage, jazzu a inteligentnímu discu. Často a rád využívá sílu a energii "black music". Jinými slovy: v jeho produkcích a djských setech naleznete skutečně leccos!

Na této 2CD kompilaci se moc nehraje na čerstvost nahrávek, poměr starých i nových placek je vkusně vyrovnaný a všech ingrediencí je také tak akorát. S vokály a ne-vokály to už tak vyrovnané není, ale i fanoušci vymazlených instrumentálek si přijdou na své. Nálada je spíše bezstarostná, přestože láska, o které se v použitých skladbách tak často zpívá, mnohdy bolí. Mr. Chandler to ví, a tak jeho mix není přehnaně naivní. Chvílemi se set zabarví do teskné melancholie, sem tam vás přemůže vzrušení až zvrhlost, jindy se zas díky vzletným instrumentálním pasážím spolehlivě zasníte. Těžko říct, co všechno si během tohoto 80 minut dlouhého hudebního příběhu prožijete (teď mluvím o CD1, tracky na CD2 však zní obdobně), ale zaručeně toho bude dost a zaručeně se nebudete nudit!

Ze zúčastněných producentských jmen se můžete těšit například na jeden z posledních releasů zvukově spřízněného parťáka Dennise Ferrera (Underground Is My Home), nádhernou deepinu "640" z dílny dua Jon Cutler & Matty Heilbronn, spolehlivě vás rozněžní soulful garage & house libůstka NuLife featuring Kenny Bobbien - My Joy a dočkáte se i produkce samotného autora v podobě jeho aktuálního a neuvěřitelně sexy releasu In The Morning (Final Raw Mix) s krásným vokálem Monique Bingham a supr samply mužského hlasu, yeeaaahhh! To není vše, mistr zde servíruje také svou další pecku The Promise a opět In The Morning, ale v originální verzi. Na své si přijdou také fanoušci dua Trackheadz (Nick Holder & Kevin Johnson), projektu Hardsoul z Holandska (možná si ještě pamatujete jejich dva tři roky starou bombu Back Together, s tou se sice No Man srovnávat nedá, ale procítěný vokál Shauna Escofferyho má také něco do sebe), dvojice s výmluvným názvem 2 Makes 1 (můj velký oblíbenec Mike Delgado & Anthony "Starvin T" Cordero s trackem No One Loves You Like I Do) a mnoha dalších. Kerri Chandler zkrátka ví, co je dobré a kdy pro jakou desku šáhnout!

Coast 2 Coast v režii "vládce léta" Kerriho Chandlera se hodí pro mnoho příležitostí, ať už je to tanec, party, jízda autem, bejčení ve fitku, vytváření hodnot ve fabrice nebo nespoutaný sex. Cokoliv si budete přát, Kerri Chandler vám k tomu poskytne parádní soundtrack! Nechci působit pateticky, ale house music servírovanou tímto pánem prostě miluju! Je v ní tolik síly, upřímné radosti z hudby a také spousta věcí, které se do recenze nehodí. TOP  release svého žánru! Zamrzí snad jen to, že se na této kompilaci neobjevily Kerriho poslední tři velké hity: Bar A Thym, So Let The Wind Comes a Oblivion.

Hodnocení: 85%


VA – Coast 2 Coast: Kerri Chandler
NRK – 2007
http://www.nrkrecords.co.uk
http://www.nrkmusic.com
http://www.simplycoolmusic.com/

Zvukové ukázky: http://www.juno.co.uk/ppps/products/252359-01.htm&highlight=kerri%20chandler

Kerriho sety k bezplatnému stáhnutí: http://www.simplycoolmusic.com/mixes.html

Kerri Chandler live @ Southport Weekender – nejvíc!!! http://www.youtube.com/watch?v=GoG6PgO_idU

Zajímavost na závěr: Těšit už se můžete také na další díly Coast 2 Coast -
Ront Trent (březen 07), Ame (kěten 07) a bude hůř! :)

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016