RECENZE

 

Hudební recenze: The Timewriter - Resensed Part One

Německá house music se sklony k euforii, to není jen Ian Pooley nebo Terry Lee Brown Junior, mezi velké mistry žánru patří i veterán labelu Plastic City - Jean F. Cochois aka The Timewriter. Na kontě má několik alb a spoustu skvělých kompilací. Teď se dočkal i remixové kompilace svých zásadních skladeb. Kdo se podílel na remixech a jak to vlastně všechno dopadlo, se dočtete v recenzi.

 

Bijí-li vaše srdéčka pro inteligentní house music a máte to navíc rádi pořádně "deep" (žádné xxx asociace!), už jste se určitě setkali s djsko-producentskou postavičkou jménem Jean F. Cochois. Jelikož by lidé mohli mít problém s výslovností jeho jména, pořídil si přijatelnější alter ego The Timewriter (jedno z mnoha, avšak rozhodně nejznámější). S jeho pomocí pak dlouhá léta bojuje proti kvalitativnímu úpadku house music a své fanoušky masíruje nejenom vynikajícími kompilacemi (např. série Deep Train), ale také skvělými autorskými alby (Letters From The Jester, Jigsaw Pieces, Diary Of A Lonely Sailor, Paintbox). Jeho zemí zaslíbenou se stal především německý houseový label Plastic City, v jehož katalogu má přímo výsostné postavení. Není divu, že se jeho zvukově jedinečné tucky staly opravdu luxusním vývozním artiklem německé taneční hudby a právem se dočkaly i vzdání holdu v podobě remixové kompilace Resensed Part One (Plastic City).

Timewriter patří mezi absolutní špičku svého žánru, a to nejenom v rámci Německa (je rovněž výkonným remixérem, seznam jeho remixérských aktivit naleznete na jeho webu v sekci "producing"), proto i přizvaní producenti/remixéři tvoří docela slušný all-star team. Jejich verze jsou často mnohem méně deep, spoléhají se totiž na spoustu dalších, muzikálně souvisejících hudebních ingrediencí. Tak úplně se však pro Timewritera typické hudební polohy nezříkají. Hodně blízko Jeanově deep zvuku je třeba Manuel Napuri aka PQM s remixem tracku Room Of A Million Rainbows z alba Paintbox, kterému se dostalo démonického deep, techy & progressive kabátku, jenž velmi sluší mužskému sexy vokálu v pozadí. Docela slušně až překvapivě přitvrdil další německý houseový velikán Ian Pooley. Z jeho lehce funky verze skladby The Booty Song je kromě houseu a electra cítit i drobný náznak minimalu. Estonští borci The Rulers Of the Deep se s tím také zrovna nemazlili a jejich Elextronica Remix pecky Space For Lovers má kromě deep ambic také výrazné techy příznaky a místy dokonce (opravdu jen) zlehounka inklinuje k vzletnému soundu progressive-houseu. Hodně fajn zní supr breakdownem umocněné atmosférické hrátky King Britta (All I´ve Got v King Britt's Nova Dream Sequence Mixu), za jehož jméno fanoušci dost často a zcela právem dodávají hlášku "Philadelphia’s finest" (podobně jako legendární Jazzy Jeff, i on začínal na hip-hopu, a to v rámci seskupení Digable Planets, dnes se ale věnuje i najazzlým housíkům, zcela evidentně je to producent mnoha tváří). Mezi asi největší hitovky tohoto cédé by mohla patřit euforická bomba - Stryke's Sunshine State of Mind Remix tracku Here Comes The Sun. Sice se ve své podstatě jedná o docela nekomplikovanou progressive odrhovačku, avšak nádherně harmonické plochy v pozadí společně s intenzivně znějícími fragmenty ženského vokálu dělají divy i s takovým drsňákem, jako jsem já. V roli remixéra mě trochu zklamal další deep-tech veterán na seznamu a neméně zásadní osobnost labelu Plastic City – Terry Lee Brown Junior (So Much Pain Inside), překonali jej i mladší kolegové Jesse Somfay (Travellers Can't Sleep) a Dave Spoon (Reachin` Out), jejichž remixy mají silný experimentální nádech a jsou tak hodně příjemným zpestřením této kompilace.

Co dodat? Největším nepřítelem této kompilace se pravděpodobně stanou přílišná očekávání "kupujících" způsobená věhlasnými jmény na tracklistu. Obávám se, že při poslechu některých zúčastněných remixů přeci jen znovu zatoužíte spíše po originálech. Tech´n´deep-houseový Jean F. Cochois je opravdu pouze jeden! Ale i tak se jedná o příjemné a v neposlední řadě zvukově zajímavé remixové album. Pro fanoušky Timewritera dost možná povinná koupě či download, jinak si myslím, že v katalogu labelu Plastic City i Timewriterově diskografii najdete zajímavější a asi i o něco kvalitnější kousky.

Pro tuto recenzi jsem měl k dispozici pouze vinylovou verzi tohoto releasu obsahující 8 tracků, na CD jich naleznete o 2 více: So Much Pain Inside (Blood Of Eden Mix) a Guiding Light feat. Virag (Zoohacker Melankholic Breakfast Remix).

Hodnocení: 75%

Zvukové ukázky: http://www.juno.co.uk/products/254823-01.htm

Terry Lee Brown Jr. & The Timewriter @ House Ship 06: http://youtube.com/watch?v=YzE4FhuwgHU

The Timewriter - Resensed Part One
2007 – Plastic City
http://www.thetimewriter.com/
http://www.myspace.com/thetimewriter
http://www.plasticcity.de
http://www.myspace.com/plasticcity

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016