RECENZE

 

Technická recenze: CD-player Numark Icdx

DJ Philip TBC se tentokrát důkladně podíval na profesionální CD přehrávač Numark Icdx. Malá, modře podsvícená krabička je doslova nabita funkcemi. Má na to ohrozit dominanci přehrávačů Pioneer?

 

RECENZE TECHNIKY VÁM PŘINÁŠÍ PHILIP T.B.C. A MAXISTORE.
Recenzi provedl PHILIP T.B.C. , techniku zapůjčila prodejna pro dje – Maxistore.

CD-player Numark Icdx

Tak copak to tu dneska máme? Kdopak to k nám přišel na návštěvu? A kdopak to tak pěkně modře svítí? Že by nám pan Numark nadělil nějakého pana Modrého? No abych řekl pravdu, dneska jsem vůbec nevěděl jak začít, takže proto asi takovej podivnej start. Každopádně tu máme další technickou recenzi, tentokrát na CD-player Numark Icdx.
Tahle vcelku malá krabička umí pěknou spoustu věcí, až jsem z toho byl překvapen. Nakonec jsem si ale říkal, že by člověk potřeboval tejden dovolený, kdyby se chtěl „našprtat“ všechny ty věci, aby je mohl v praxi používat. Někdy mi prostě přišel tenhle přehrávač až moc komplikovanej.

Takže kde začít? Přehrávat zde můžeme klasický cd, mp3 cd, hrát z „flešky“ nebo připojeného pevného disku a nebo použít pro ovládání computer se speciálním softwarem, ale abych řekl pravdu, to už mi přišlo trošku moc komplikované. Přehrávání z cd je zde naprosto klasické, vložím cd, nechám ho načíst, zmáčknu play a jedeme. Nastavení cue bodu je také jednoduché, prostě kde cd zastavíme, tam zmáčkneme cue a máme ho přiřazené. Použít můžeme i více cue bodů pod multifunkčními tlačítky 1,2,3. U pitche si můžeme vybrat mezi 6, 12, 25 a 100% a nebo ho úplně vypnout. Také jsou zde tlačítka pitch bend + a - pro jemné dolaďování rychlosti, ale pro to je samozřejmě jednodušší použít jog wheel. (to je ten talíř uprostřed). Funkce start time nastavuje rychlost startu a break time rychlost brzdy. U brzdy to ještě chápu, ale na co je tohle použitelné u startu mi bohužel uniklo. Samozřejmostí je páčka s označením reverse a bleep, pomocí níž uvádíme cd do zpětného chodu. Režim “bleep” přehraje cd pozpátku, ale čas se bude odpočítávat normálně, takže po uvolnění spínače se skladba začne přehrávat z místa, kde by se nacházela při normálním přehrávání. V režimu revers se odpočítává čas pozpátku. Další funkcí je tlačítko scratch a to mě bohužel trošku zklamalo. Při scratchování totiž musíme používat pouze vnitřní část jog wheel, což by nebyl problém, ale musíme jí celkem silně přitlačit, aby se aktivovala. To má bohužel za následek tužší otáčení a tudíž dost stíženou manipulaci. Tato vnitří část jog wheelu se dá v určitém režimu také používat pro vyhledávání mezi skladbami. A pomalu se dostáváme k efekové jednotce, kde máme celkem 5 efektů. Filtr, echo, chop, phaser, flanger. Musím říci že efekty se celkem povedly a dobře reagují. I modulace je celkem dobrá, bohužel až na echo, kde se nedají automaticky nastavovat ¼, ½ atd, ale musíme si je sami spočítat a nastavit ručně. Respektive stačí spočítat jednu a pak už pomocí páčky shift mužeme půlit a čtvrtit a osminkovat a... Je zde i jakýsi kratoučký fader dry/wet , kterým nastavujeme sílu efektu. Co se týče samplovací jednotky je vcelku jednoduše a prakticky vyřešena. Tlačítkem “in” nastavím začátek smyčky, “out” konec a “reloop” snad nemusím vysvětlovat. K ukončení přehrávání smyčky použijeme opět tlačítko “out”. Smyčku navíc můžeme prodlužovat nebo zkracovat pomocí tlačítka shift, podobně jako u efektů. A pomocí multifunkčních tlačítek si můžeme nastavit i druhou smyčku podobným způsobem.
Dále je tu ještě pár funkcí které bych se rád pokusil vysvětlit, ale které mi přišly trošku zbytečné či využitelné max. pro “diskotékové pouštěče”. Tak např funkce “relay”. Umožňuje dvěma stejným přehrávačům střídat přehrávání mezi sebou. Vždy po skončení jedné skladby se začne přehrávat další na druhém přehrávači. Již poměrně známá funkce “fader start” mi přijde také zbytečná. Jednoduše řečenou slouží k zapínání a vypínání cd pomocí crossfaderu. A ještě jedna funkce, tlačítko “prog”. To slouží k naprogramování pořadí přehrávaných skladeb. Naprogramujem, pak zmáčkneme tlačítko play a přehrávač nám jednotlivé skladby přehraje. Netvrdím, že je tato funkce zbytečná, když si budu chtít na chatě poslechnout svoje oblíbený skladby prosím, ale pro djs je to asi bezpředmětné.

Co se týče přehrávání z flash karty nebo disku, všechno v podstatě funguje stejně, jen se musíme přepnout do jiného přehrávacího režimu. Umí ale přehrávat pouze formáty MP3 a CD. U větších harddisků může dojít k určitým problémům, jelikož je omezen například počet adresářů a počet skladeb. Každopádně bych doporučoval vyzkoušet před koupí neboť ne všechny druhy velkokapacitních přehrávačů nebo disků musí pracovat správně a klidně se může stát, že ani nebudou rozpoznány. Ale koneckonců je to CD player, tak se asi není čemu divit, protože problémy s kompatibilitou řeší kde kdo.
Poslední věc na kterou bych chtěl upozornit a která mi přišla celkem užitečná je funkce pitch, ale ne v klasické slova smyslu. Pokud totiž podržíme tlačítko pitch můžeme měnit klíčovou rychlost skladby (rozuměj měnit stupnici) až o 40 půltónů. Takže když nějakou skladbu potřebujeme namíchat, ale je moc rychlá a mi ji musíme hodně zpomalit, takže už nám hraje moc hluboko použijeme právě tohle tlačítko.
Výstup je zde klasický chinch, jeden optický výstup, jeden výstup fader start, jeden relay (to je ten pro postupné hraní z jednoho a druhého přehrávače), jeden výstup pro ovládání z computeru a USB vstup pro flash kartu či disk.

Co říci závěrem? Myslím, že přehrávač je na velmi dobré úrovni a až na pár malých nevychytávek či “překomplikovaností” bych ho doporučil. Další věc je životnost, ke které bohužel nemůžu říct nic, ale cd player vypadá celkem bytelně a i co do velikosti a váhy mi přišel tak akorát.

CD-player Numark Icdx je možné zakoupit za 19 990,- v prodejně Maxistore .
další recenze dále najdete na
www.maxistore.cz, www.shadowbox.cz a www.techno.cz .
Uvedenou techniku je možné vyzkoušet přímo v prodejně nebo koupit (i na splátky) v Maxistore, Bořivojova 57, Praha 3.
Email:
x@maxistore.cz
Tel.: 222 722 999

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016