RECENZE

 

Hudební recenze: The Future Sound Of London - From The Archives

Britské duo The Future Sound Of London, krále elektroniky, hudební kouzelníky  a stvořitele fantastických virtuálních světů doufám není třeba, alespoň těm starším  z vás, nějak sáhodlouze představovat. Když v letech 1994 až 1996 vydali velice nadčasová alba ISDN, Lifeforms a Dead Cities, bylo na dlouho rozhodnuto, kam v hudebním archivu sáhnout. Teď se FSOL vrací s rozsáhlou sbírkou pozapomenutých archivních kousků.

 

Místo s disky The Future Sound Of London nebylo nikdy zaprášené a je tomu tak dodnes. Alespoň v mém případě a věřím, že v tom nejsem sám. Tato koncepční alba se dala poslouchat donekonečna a při každém novém poslechu byl člověk schopen zaznamenat nové skutečnosti a mít opakovaně silné prožitky.  Poté se FSOL na delší čas odmlčeli, aby se po šesti letech vrátili pod jménem  Amorphous Androgyous s velice náročným albem The Isness, které doslova bořilo hradby mezi hudebními styly.

Pro mnohé bylo tvrdým oříškem, avšak také jakousi smrtí těch klasických The Future Sound Of London. Už to vypadalo na konec oněch krásných výpravných příběhů, mnozí (včetně mě) jistě zamáčkli slzu v oku a FSOL chovají s úctou ve svých myslích.  Právě teď, v roce 2007, více jak deset let od jejich nejplodnějšího období, tento projekt znovu ožívá! Vstal z mrtvých! The Future Soud Of London totiž vydali album nazvané "From The Archives", rozprostírající se na třech CD pojmenovaných jednoduše "From The Archives Vol.1 až Vol.3".

Ihned po prvním poslechu se vám vnukne myšlenka, že jde o starší, tedy "šuplíkové" tracky. Dýchne na vás pozitivní nálada alba "Lifeforms" a v zápětí zchladí studený vánek z "Dead Cities". Původní, až klasické prvky tvorby FSOL té doby, jsou totiž jedinečné a nezaměnitelné. Hlavou vám zazní samply legendární "Papua New Guinea" a mysl budou často ovívat zasněné hlasy všudypřítomných ženských vokálů. Album je protkané vláčnými downtempovými  drumy, ale i ostřejší breakbeatovou rytmikou. I když "From The Archives" není už tak koncepční jako "Lifeforms" nebo "Dead Cities", funguje bezvadně jako teleport do doby, kdy byly FSOL králi experimentální elektroniky. Jejich hudba je tak umělecky bohatá a stylově nezařaditelná, že bych vám jí tady jen stěží mohl dále blíže popisovat. Výpravu do jejich světa prostě musíte podstoupit sami. Skalní fanoušci jistě slaví velký svátek a je vlastně jedno, jestli se jedná skutečně o zmrtvýchvstání projektu nebo o jen o exhibici chodící mrtvoly. Ať je to, jak chce, můžeme být všichni rádi, že jsme se alba "From The Archives" vůbec dočkali, a že obsažený materiál nezůstal uschován navždy někde na dně šuplíku! 

Hodnocení: 100% Daho 
Formát: CD, LP, MP3
Label: Jumpin & Pumpin Records
info : www.futuresoundoflondon.com          
www.fsoldigital.com  

Video:

Future Sound of London - Papua New Guinea

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016