RECENZE

 

Hudební recenze: Wax Tailor - Hope & Sorrow

Máte rádi staré komorní horory? Melodiku Nightmares On Wax? Samplování á la Fatboy Slim či Avalanches? Beaty ve stylu třeba Amona Tobina, DJe Shadowa či DJe Krushe? Pochmurnost Portishead? A chtěli byste tohle všechno mít na jedné hudební akci u nás? No to by vás asi promotéři hnali. Přesto existuje řešení. Jmenuje se Wax Tailor, pochází z Francie a tento čtvrtek se staví v Paláci Akropolis předvést své samplerové umění.

 

Jistě byste však nechtěli kupovat zajíce v pytli a tak nejprve zkuste jeho muziku pěkně u sebe doma. Jeho poslední deska, a vyšla přesně před rokem, se jmenuje Hope & Sorrow a najdete na ní všechny lákavé ingredience, které jsem zmínil v úvodu. A nejen ty!

Jean-Christophe Le Saout, Waxovo občanské jméno, se poprvé v hudebních kuloárech začalo "drbat" v roce 2004, kdy vydal svůj první vinyl na vlastním labelu Lab'Oratoire. V té době samozřejmě už měl spoustu zkušeností s muzikou, třeba jako moderátor hip-hopové show jistého pařížského rádia anebo coby rapper ve své skupině La Formule. "Plno" ho ale všude bylo hlavně v roce 2005, kdy vyrukoval se svým debutovým albem Tales Of The Forgotten Melodies už coby Wax Tailor. Velmi příznivé kritiky a dílčí ocenění ho pasovalo na jedno z alb roku a singl "Our Dance" s vokálem Charlotte Savary byl dokonce vyhlášen jako jedním ze singlů roku třeba v takovém Playboyi :) Jeho druhé album je od jeho instrumentálního debutu mírně odlišné a to hlavně díky mnoha skladbám s hostujícími vokalistkami. Za onen rok jeho existence už stihlo být ve Francii nominováno na cenu nejlepšího elektronického alba roku a podobné pocty se mu dostalo také na některých internetových serverech.

Video: Trailer k albu Hope & Sorrow s ukázkami všech skladeb

Album Hope & Sorrow vám bude nejspíše od prvních beatů znít jako nějaký filmový příběh. Skutečně silně mi připomíná třeba hudbu Avalanches a jejich známého hitu (a klipu) "Frontier Psychiatrist". Prostě takový komediální hororový žánr. A není to pocit jen z této úvodní skladby nazvané "Once Upon A Past". Podobný budete mít i u dalších skladbách. Stejně tak vás napadne, že spoustu věcí znáte, aniž byste věděli odkud. Mistrovské samplování Waxe dělá z jeho hudby takové "best of" starých a většinou zapomenutých desek. Co je na albu Hope & Sorrow dál velmi zásadní, jsou vokály. Těmi se tu skutečně nešetřilo. A navíc jsou krásné, pečlivě vybrané. Tak třeba v "The Way We Lived" nádherně pěje funková stálice Sharon Jones, v baladické "We Be" si zarecitovala americká básnířka Ursula Rucker a samozřejmě zde nechybí ani Waxova dvorní zpěvačka Charlotte Savary nebo rapová skupina The Others.

Video: Positively Inclined

Waxovi koncerty většinou doprovází dívčí trio, které jeho elektronické umění vkusně doplňuje hrou na akustické nástroje. Mezi nimi nechybí zpěvačka Charlotte Savary, čelistka Marina Quaisse a flétnistka Helene Cervero. I na této desce je mnoho akustických vlivů, které náramně doplňují atmosféru jednotlivých skladeb, tíhnoucí tu k jazzu, tu k funku anebo soulu a nebo také k trip-hopu. Stylové hranice nemá v případě hudby Waxe Tailora cenu vymezovat. Stejně tak nálady tracků se různí a tak mimo výše zmíněné, komediálně hororové "Once Upon A Past" tu můžete narazit na gangsterskou baladu (The Games You Play) anebo na pohádkově líbeznou "Sometimes" s perfektním vyvážením beatů a melodie. Těžko vybírat skutečně tu nej skladbu z alba, ale tahle k ní má velmi blízko.

Video: To Dry Up

Tady není co řešit a i já se přiřadím k nadšeným komentářům hodnotících tuto desku. O málokterém albu, které zní, jako byste už na něm všechno znali, lze říct tolik pozitivního, ovšem Wax Tailor ví co dělá, dělá to s citem a ještě umí náramně hudebně bavit.

Hodnocení: 9/10

Video: The Games You Play

WAX TAILOR – HOPE & SORROW
formát: CD
formát: 48:31
label: Atmosphériques / Decon / Blend Corp.
kat.č.: 984 741-4 / DCN 47 DLP / 2BC
info:
www.waxtailor.com, www.myspace.com/waxtailor, www.atmospheriques.com/, www.deconmedia.com, www.blend-corp.com

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016