RECENZE

 

Komiksová recenze: Scott Pilgrim 2: Proti zbytku světa

Nemáš práci? Nevadí! Nehraješ v kapele? Vadí! Bydlíš s gayem? Nevadí! Dohráls všechny gamesy? Jó, to sakra vadí. Ale kdo jako Scott Pilgrim randí se dvěma holkami najednou, určitě se dokáže nějaký čas zabavit i bez gamepadu.

 

 

Kdo natrefil na film Scott Pilgrim proti zbytku světa, je již seznámen s prazvláštním úkolem, který leží před hlavním hrdinou. Do svého nabitého harmonogramu, který Scott povětšinou naplňuje hraním her, drnkáním na kytaru, čtením komiksů a vůbec poflakováním všemi možnými způsoby, by měl vtěsnat ještě eliminaci sedmi bývalých partnerů své přítelkyně. Je celkem jedno proč. Chceš chodit s Ramonou Flowersovou, musíš se vypořádat s jejími předešlými nápadníky. Tečka.

Je sice pravdou, že kdo na snímek Edgara Wrighta koukal a neusnul, ví už taky, jak to celé dopadne. Ale žádné spoilerování. Na tuzemský trh se nedávno dostal druhý díl komiksové předlohy. V něm ústřední povaleč obdrží ultimátum od svého homosexuálního spolubydlícího, že se musí rozejít s teenagerkou Kudlankou Čau. Ramoně i čtenářům předvede své kuchařské umění. Postaví se před dalšího soupeře. Zavolá mu bejvalka. Zjistí, že jeho sestra se zná s Ramonou. Povypráví o své minulosti. A taky se dozví o zablokovaném účtu ve videopůjčovně.

 

 

Odehraje se toho na dvou stovkách stran celkem dost, a tak, jak ostatně říká jedna z kapitol, se pořád něco děje. Scenárista i kreslíř v jedné osobě, Bryan Lee O’Malley, vyprávění staví na smršti popkulturních fórků a blbovin a zvyšujícím se toku informací. Ve druhém díle se objevuje více postav, více událostí a více odkazů na jiná díla než v jedničce. Postmoderní doba schroustá všechno, takže se dá použít v podstatě jakýkoliv sebeabsurdnější nápad, aby to celé dobře fungovalo a pobavilo.

Strohé „dobře fungovalo a pobavilo“ má svůj význam. Úvodní Vypečený život flákače patřil k osvěžujícím, ve spoustě míst originálním a přístupem od „fanouška pro fanoušky“ hrozně fajn záležitostem. Dvojka už logicky ztrácí ono prvotní nadšení, přičemž se zdá, že se O’Malley rozhodl vytvořenou mezeru zaplnit právě větší dynamikou a zvýšeným množstvím všeho. Což má zase za následek, že si k nově objevivším se figurám vytvoříte asi takový vztah jako bezdomovec k nevratné lahvi. Proti zbytku světa je velmi pohodové čtení, ale těžko si bude říkat o opáčko.

A to ani kresbou, která oproti minulému dílu neprošla žádnou změnou. Stále připomíná zjednodušenou verzi japonského stylu, přičemž je inspirace u šikmookých kolegů očividná kupříkladu deformováním Scotta dle jeho aktuálních pocitů. Manga prvky jsou občas používány v až parodickém duchu (viz nadzvednuté sukýnky). Vizuální ztvárnění má ale tentokrát nedostatky v tom, že O’Malley nepoužívá zrovna rozsáhlé spektrum obličejů. A tak nové postavy svým vzezřením často připomínají ty zavedené a leckdy je problém se v černobílých malůvkách orientovat.

Jak již ale bylo řečeno, kniha Proti zbytku světa je stále příjemnou zábavou. Podněcuje však k sledování dalších epizod i z jiných důvodů než výhradně kvůli rozjetému příběhu. Bude totiž zajímavé, zdali těch několik neduhů nabere s pokračováními na intenzitě nebo se s nimi O’Malley nějakou fintou vypořádá. Třetí pasáž s nejhezčí obálkou a podtitulem Nekonečný smutek by měla vyjít již začátkem května.

 

 

Scott Pilgrim 2: Proti zbytku světa

Scénář: Bryan Lee O’Malley

Kresba: Bryan Lee O’Malley

Překlad: Jitka Jeníková

Nakladatelství: BB art

Počet stran: 200

Cena: 199,- Kč

Info: www.bbart.cz

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016