RECENZE

 

Hudební recenze: The Brandt Brauer Frick Ensemble - Mr. Machine

Ačkoliv to berlínští producenti nemají k nám do Prahy daleko, pořadatelé volí opatrnější taktiku a nezvou je sem tak často, protože české publikum většinou není na tyhle instrumentální experimenty zvyklé. Tudíž jejich náhle zjevení na Red Bull Music Academy v Praze pokládejme za svátek!

 

Celý ansámbl tvoří dohromady deset lidí, tři z nich jsou zakladatelé – Daniel Brandt, Jan Brauer a Paul Frick. Léta měli pocit, že k něčemu takovému směřuji, ale prvotní nápad založit si kapelu, vzniknul zhruba před čtyřmi lety, pak vydali první album You Make Me Real a už se o nich začalo mluvit...

Všechny pokusy ztvárnit elektronickou hudbu pomocí hudebních nástrojů většinou znějí surově a jsou těžké na poslech. Občas se ani neubráním pocitu, že se některé nástroje velmi intenzivně mlátí o sebe a ve výsledku to celé vůbec nepochopím a přijdu si hudebně nevyspělá. Nicméně Brandt Brauer Frick se od svých prvních počinů vcelku polidštili. Na LP s pěkně znějícím názvem Mr. Machine se rýsuje dohromady osm skladeb a tvoří jedinečnou atmosféru, která se tak akorát hodí k cigáru a pivu v nějaké zatemněné komoře. Je snad i zbytečné dodávat, že mačkat tlačítko "STOP" po každé skladbě se silně nedoporučuje. Největším tahounem a zároveň nejpropagovanější skladbou celého alba je Pretend, kterou svým vokálem doplnila naše česká, mladá Emika. Up and Down melodie pod silou jízlivých housliček se stupňuje a vytváří dramatickou atmosféru s každým zásahem zpěvačky. Nemůžu se zbavit dojmu, že pokud si odmyslím vokálovku, bude mi to silně připomínat staré dobré The Cinematic Orchestra.

Emika

U všech možných akustických ztvárnění techna občas hrozí přehnaná hranatost a prázdná instrumentální nuda, kterou se vždycky snaží utáhnout již zmiňované vokálovky. Není to ale případ ani Daniela Brandta, ani Jana Brauera a ani Paula Fricka. Taková 606 'N' Rock 'N' Roll mě baví především tím, jak se po celých šest minut mění do absolutně jiné podoby, přičemž na konci už to zní jako slušně rozjetý mejdan. Stejnojmennost skladby s předešlou deskou You Make Me Real je nejspíš odvozená od její vnitřní podobnosti a vyrovnanosti. Rozhodně ne tak průbojná a rytmická jako On Powdered Ground (Mixed Lines)...

Brandt Brauer Frick

Sečteno a podtrženo, tohle album je zhruba na pět hvězdiček z pěti, přičemž čtyři by byly už jenom za originalitu a naprostou jedinečnost. Ostatně Daniel Brandt už se o svých nástrojích, inspiraci a albech podělil v exkluzivním rozhovoru pro techno.cz zde.

interpret / album: The Brandt Brauer Frick Ensemble / Mr. Machine
label: Studio !K7
URL: http://www.brandtbrauerfrick.de/, http://www.k7.com
styl: tech house, minimal, experimental

Hodnocení: 90%

mamba

foto: archiv

The Brandt Brauer Frick Ensemble se historicky poprvé představí 23. března v rámci Red Bull Music Academy Prague Session v Paláci Akropolis!

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016