RECENZE

 

Filmová recenze: Dokud nás smrt nerozdělí

Milý čtenáři Techno.cz, berete si akční komedii Andrew Fleminga dobrovolně a budete ji milovat, v nemoci i ve zdraví, dokud vás smrt nerozdělí. Ne, neodpovídejte. Ještě by na vás druhý den zvonil Douglas a chtěl vám podstrčit Catherine Zetu Jonesovou i se zbytkem rodiny. Raději popřemýšlejte, kolik lidí jste už zabili.

 

Milý čtenáři Techno.cz, berete si akční komedii Andrew Fleminga dobrovolně a budete ji milovat, v nemoci i ve zdraví, dokud vás smrt nerozdělí. Ne, neodpovídejte. Ještě by na vás druhý den zvonil Douglas a chtěl vám podstrčit Catherine Zetu Jonesovou i se zbytkem rodiny. Raději popřemýšlejte, kolik lidí jste už zabili.


Thibodoux: "Tak… Kolik lidí už jste zabil, Kobro?"
Peyser (aka Kobra): "Deset…"
Thibodoux: "Jen deset???"
Peyser (aka Kobra): "Myslim od Vánoc."


Steve Tobias (Michael Douglas) je stárnoucí James Bond ve službách CIA. Balancování na ostří nože jen krůček od smrti je pro něj každodenní rutinou. Zvládá ji s přehledem a elegancí. A zřejmě proto patří mezi nejlepší. Problém je v tom, že zachraňování světa úplně převálcovalo jeho osobní život, což si nepřipouští. V neděli má ale šanci vše napravit, protože jeho jediný syn se žení.

Zní to krásně a člověk by hned chtěl někoho obejmout, byť by to byla Barbara Streisandová. Má to však háček. Mafiáni nechtějí čekat a je jasné, že na svatbu je Tobias nepozve. Zbývá mu tedy jediné: Zvládnout obojí naráz. Čas je neúprosný, tak si Tobias bere práci i domů. Přesněji řečeno, neformální setkání s nevěstinými rodiči přesune do čínské restaurace na předměstí, kde na něj čeká kontakt.

Skoro by to i vyšlo. Švagr se švagrovou si mohli myslet, že Tobias je maximálně hodně podivný prodejce kopírek se zálibou v záchodkovém sexu a bitkách situovaných na stejné místo. Kdyby se do toho švagr Peyser (Albert Brooks) ovšem radikálně nepřipletl a Tobias ho nemusel unést. Lékař, specialista na nohy, který v celém svém životě bojoval na život a na smrt jedině s plísní, se stává obávaným vrahem s krycím jménem Kobra.

A máme tady akční komedii, respektive její subžánr "buddy movie". V něm jde především o to, sloučit dohromady dvě naprosto rozdílné osobnosti, prohnat je extrémními situacemi, usilovat jim o život a nakonec je nechat skamarádit a případ vyřešit. Vzpomeňte si na jakoukoliv SMRTONOSNOU ZBRAŇ, 48 HODIN nebo KŘIŽOVATKU SMRTI a další.

Většina humorných situací pramení z rozdílů mezi hrdiny. V případě filmu DOKUD NÁS SMRT NEROZDĚLÍ tvůrci  těží také z toho, že se domácí poseroutka doktor Peyser ocitl v pro něj vpravdě extrémně nečekané situaci.

Nejzábavnější jsou tedy scény, kdy Peyser doprovází Tobiase do honosného sídla úchylného mafiána. Přitom je vydáván za legendárního zabijáka a okolí se k němu podle toho chová. A to včetně vyznání náklonnosti i bublinkové koupele v sexy spodním prádle. K zahození není ani scéna, ve které majitel čínské restaurace vysvětluje Tobiasovým hostům, že mu vděčí za záchranu života a Tobias všechno překrucuje do úplně jiné historky.

I přes všechny povedené vtipy, se ale vtírá fakt, že v porovnání s jinými tenhle buddy movie nestojí za mnoho. Určitě by vůbec nevadilo, že se DOKUD NÁS SMRT NEROZDĚLÍ tváří, jakoby měl vyšší rozpočet, než doopravdy měl. Vadí ale, že to je poznat. Trikové scény jsou vůbec diletantsky provedené a některé by nakonec ve filmu ani nechyběly (seskok s padákem ze střechy mrakodrapu už zvládla mnohem lépe lady Croftová).

DOKUD NÁS SMRT NEROZDĚLÍ se vám bude fakt hodně líbit asi jedině tehdy, máte li rádi filmy, ve kterých se hlavní hrdina aspoň na chvíli prohání Prahou, čeští policisté na něj z rychle jedoucích aut střílejí samopaly a do podivné směsice ruštiny vykřikují tvrďácky znějící věty jako: "Tam je! Tam je!" "Zastav! Zastav!" Mějte však na paměti, že elegantně stárnoucí Michael Douglas není Xander Cage.

Radim Bartík

Hodnocení: 40%

The In-Laws
USA/SRN/Kanada 2003
režie: Andrew Fleming
hrají: Michael Douglas, Albert Brooks, David Suchet

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016