RECENZE

 

Filmová recenze: Intermission

Černočerná irská komedie, která vám možná bude evokovat Trainspotting nebo Mělký hrob (to spíše), a ve které uvidíte, jak někdo chčije na boty samotnému Colinu Farrellovi. Co chtít víc?

 

Černočerná irská komedie, která vám možná bude evokovat Trainspotting nebo Mělký hrob (to spíše), a ve které uvidíte, jak někdo chčije na boty samotnému Colinu Farrellovi. Co chtít víc?


Lehiff: "Neměl byste mi chcát na nohy."


Třeba aby to byla fakt prča. Ale k tomu se ještě dostaneme. Intermission je povídkový film, to znamená že během hodiny a půl uvidíte spoustu různých postav, které dělají spoustu různých věcí. Je tady Lehiff, bývalý kriminálník, současný kriminálník a budoucí mrtvola.

Toho si zapamatujete především proto, že ho hraje Colin Farrell. I když reklamní kampaň jeho roli propagovala jako příležitost, kterou už sotva kdy dostane, není tomu tak. Ale k tomu se taky ještě dostaneme.

Je tady dvojice přátel. První se rozešel se svou holkou. Byla to jen zkouška, jenže ona to brala definitivně a teď chodí s nějakým starším plešounem. Jeho podváděná manželka v sobě zatím dusí oprávněný vztek, a aby na něj zapomněla, rozhodne se dokázat si, že není stará. Druhý z přátel zoufale shání holku, se kterou by mohl prožít orgasmus. Pořádně vytoužený orgasmus, protože masturbace jaksi nefunguje. A je tady svérázně drsný policajt, který čistí "své" město.

Světe div se (divák se ovšem nediví, protože ví, že jsme v povídkovém filmu a v tom se takové věci dějí pořád), ti všichni a s nimi i mnoho dalších se dříve či později potkají. Ať už jako milenci, zločinci nebo rádoby hrdinové. Teď jen zajistit, aby to byla opravdu zábava. A aby to byla opravdu zábava i pro neintelektuálně zaměřeného diváka, který se nenarodil v Irsku.

Zkuste hádat. Ano, jsem většinou liný, a tedy neintelektuálně zaměřený, divák a v Irsku jsem se (většinou) nenarodil. Intermission zas taková zábava není. Osudy všech zúčastněných se slibně proplétají, výsledkem ovšem není třeskutá podívaná.

Unylé tempo místy ozvláštňují osobité gagy. Kupříkladu jeden z hrdinů si nakrade tolik kořeněné omáčky, že ji nemůže nikdy spotřebovat. Už z principu ji ale spotřebovat chce, takže si ji dává všude - i do čaje. A ono to chutná skvěle.

Jiné gagy však působí bezúčelně (snad i hloupě?). Co si má divák vzít z žádoucí babičky svádějící jednoho z hrdinů? Co na tom, že se podle svých slov cítí sexy od té doby, co bere hormony? Co si má vzít z láskou zhrzené slečny, která si pěstuje knírek, protože ji kdysi někdo přivázal na postel a ulevil si ji na prsa? A konec konců, co si má vzít z Colina Farrella, kterému někdo chčije na boty?

Možná vás Intermission přinutí přemítat o tom, jaký život může být. Možná vás přinutí přemítat jen o tom, jestli má scénárista sexuální úchylku. A možná jen o tom, kdy jste si naposledy odskočili a jestli na to teď není správná chvíle. No nic, za rok a půl na ČT2 se to bude vyjímat dobře.

Radim Bartík

Hodnocení: 60%

Recenze vznikla díky Village Cinemas.

Intermission
Irsko 2003
scénář: Mark O'Rowe
režie: John Crowley
hrají: Colin Farrell, Kelly MacDonaldová, Colm Meaney
www.thefilmfactory.co.uk/intermission

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016