RECENZE

 

Filmová recenze: Shrek 2

"A žili šťastně až do smrti..." může někdy znamenat "Žili šťastně až do smrti... nebo do druhého dílu". Shrek a Fiona, svého času princezna, nyní hnusná zlobryně, žili šťastně až do druhého dílu. Pak totiž nastala nutnost seznámit zeťáka s tchánem a tchýní.

 

"A žili šťastně až do smrti..." může někdy znamenat "Žili šťastně až do smrti... nebo do druhého dílu". Shrek a Fiona, svého času princezna, nyní hnusná zlobryně, žili šťastně až do druhého dílu. Pak totiž nastala nutnost seznámit zeťáka s tchánem a tchýní.


Kouzelný perníček: "Nesnáším tyhle přenosy. Přepni to na Mučící kolo."


Po svatební cestě, během které se zelenému ošklivovi podařil ustát románek s malou mořskou vílou Ariel (Fiona ji prostě chytila za ocas a mrštila zpátky do moře) se vracejí domů. K jejich velké smůle (a o nic menší radosti dětí i dospělých) už v bažině ale bivakuje Oslík. Sotva se Shrekovi podaří starého dobrého ovšem pořádně otravného parťáka vystrnadit, musí se vydat do království Za sedmero horami.

Fiona totiž celým srdcem věří, že rodiče budou akceptovat jako jejího zetě třeba i velkého hnusného zeleného zlobra. Pomineme-li fakt, že zelená je tuto sezónu úplně mimo módu, je tu pořád ten zlobr. Rodiče, kteří čekají prince Krasoně, by to snad ještě ustáli (konečně rodiče musí ustát kde co), ale víla Kmotřička je jiného názoru.

Takže král najímá Kocoura v botách, aby se Shreka zbavil. Jenže Shrek je jako hemeroidy, jak je jednou tady, už se ho nezbavíte. Shrek ušetří Kocourův život a ten mu na oplátku začne pomáhat. Společně s Oslíkem se vloupou do fabriky na výrobu kouzelných nápojů a úplně noví jako ze škatulky se vrací zpátky za Fionou.

Ovšem situace se zkomplikuje, a tak Tři prasátka, Pinocchio, tři slepé myši, vlk a kouzelný mluvící perníček musí zanechat mejdanu ve Shrekově bažině, vypnout přenos princezniny svatby (nápadně připomínající Oskary), Mučící kolo i novou epizodu oblíbené reality show Rytíři v akci. Nesourodý tým vyráží na pomoc a bude to pomoc za všechny prachy!

Když jsem viděl prvního Shreka, nemohl jsem se rozhodnout, jestli sleduju pohádku pro děti nebo pohádku pro dospělé. A rozhodnout se nemohu stále. Děti se určitě budou bavit u do nejmenších detailů animovaných legračních postaviček i u toho, jak Oslík blbne. Dospělí se budou stejně bavit u toho samého a navíc lépe ocení i všechnu tu parodii.

Druhé pokračování Shreka se totiž místy tváří jako společenská satira (celé království Za sedmero horami vypadá jako umělým leskem natřený Hollywood), celou dobu protěžuje řadu známých (a u nás bohužel i neznámých) pohádkových postaviček a odkazuje na nespočet oblíbených filmů od Pána prstenů, přes Spider-mana, Zorra, Mission: Impossible až po Dobyvatele ztracené archy.

I když se některé postavičky občas pohybují nerealisticky, animace se dá označit za velmi dobrou. Velmi dobrý je i nápad poslat do akce vedlejší postavy, bez jejichž přispění by Shrek a spol. doteď hnili ve věži nebo upíjeli žal v pochybné putyce U otráveného jablka.

Shrek 2 se tu a tam lehce dotkne filmového klišé, které ale zběhlého filmového fanouška spíše potěší (když se Kocour rozhodne "obětovat život") a snad jen dvakrát a velmi krátce potrápí dospělé "veselou písničkou jako od Disneyho". Jinak jde o naprosto bezchybnou podívanou. Vsadím na to Pinocchiova tanga!

P.S. Oslík a Dračice mají malé mutantíky!

P.P.S. Film je v českých kinech s dabingem. Většina diváků si tak užije poněkud "vykastrovaného" zlobra a naopak přijde o Mika Myerse (Shrek), Cameron Diazovou (Fiona), Eddie Murphyho (Oslík), Johna Cleese (král) Rupperta Everetta (Krasoň) nebo Antonia Banderase (Kocour v botách), který se prý v jedné ze scén vžil do role natolik, že na chvíli ztratil hlas.

Radim Bartík

Hodnocení: 100%

Shrek 2
USA 2004
režie: Andrew Adamson, Kelly Asburyová, Conrad Vernon
scénář: J. David Stem, Joe Stillman, David N. Weiss
hrají (v českém znění): David Novotný, Tomáš Juřička, Kamila Špráchalová, Aleš Procházka
www.shrek2.cz

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016