RECENZE

 

Slonisko a Medvídek Pú

Medvídek Pú a jeho přátelé musí čelit útoku hrozného Sloniska, které, zdá se, chce Stokorcový les zničit dočista, dočista. Malý klokánek Roo má ale taky něco za lubem, a nemusí se proto schovávat za dubem. Aneb "Roo, Slonisko a jejich velký příběh".

Všichni: "Slonisko?!!!!!!"

Stokorcový les je skvělé místo k životu. Je tady flegmatický milovník medu Pú, bojácné maličké Prasátko, hopsající ztřeštěnec Tygr, vždy pesimisticky naladěný outsider Ijáček, klokaní máma Kanga s malým Roo i mrzutý zahrádkář Králík. Ty všechny jednoho rána probudí strašlivý ryk! Že by Slonisko??? Slonisko?!! Hrozného netvora téměř všechny zvířátka podezřívají z toho, že chce jejich les srovnat se zemí. Tygr navíc z krádeže rodinného portrétu (dokud mu ho Pú nesundá z hlavy).

Je třeba jednat! Slonisko musí být polapeno. Zvířátka s sebou přinesou spoustu užitečných věcí (hodiny, sloniskojízdní kolo, síťka na motýly), které jsou pro lov na Sloniska jako stvořené. Nejvíce se vyznamená Roo se svým lasem. Ale protože je moc malý, jdou ostatní bez něj. Ambiciózní klokaní klučina to tak nechce nechat, a tak vyráží na vlastní pěst… a zjišťuje, že "sovy nejsou, čím se zdají být".

Slonisko a Medvídek Pú bohužel nedosahuje kvalit předchozího filmu ze Stokorcového lesa – Prasátko a jeho velký příběh. Možná proto, že Prasátko bylo v podstatě povídkovým filmem a dětsky naivní zápletky (určené samozřejmě hlavně dětem) vyvrcholily právě včas, aby nezačaly odrostlejšího diváka nudit. Opravdu, Slonisko má sice skromnou stopáž pouhých 65 minut, ale jednoduchý příběh prostě může stačit jedině dětem předškolního nebo ranně školního věku.

sloniskoCož není v době, kdy se většina animovaných filmů točí tak, aby zaujala minimálně i dospělý rodičovský doprovod, zrovna nejšťastnější. Navíc, nová postavička rozverného Sloníka Fufíka (Fufánka, Fufajze…) se jen těžko vyrovnává starým známým, kteří mají logicky (TM Spock) mnohem méně prostoru.

Ne, že by Slonisko a Medvídek Pú byl primárně špatný film! Svůj cíl, pobavit zmíněnou věkovou skupinu, rozhodně plní. Sekundárně to ale není vůbec nic zvláštního, takže rodičům tentokrát doporučuju ať se předem připraví a teenagerům nedoporučuju ani z recese.

Radim Bartík

Hodnocení: 60%

Pooh’s Heffalump Movie
USA 2004, 65 min
scénář: Brian Hohlfeld, Evan Spiliotopoulos
režie: Frank Nissen
hrají (v českém znění): Jiří Knot, Ota Jirák, Tomáš Juřička, Šimon Štěpán, Johana Kytičková, Dalimil Klapka
web: www.falcon.cz

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016