RECENZE

 

Filmová recenze: Million Dollar Baby

Oscar pro Hillary Swankovou za Rockyho v sukních? Ne tak úplně. Clint Eastwood coby zkušený trenér po boku s Morganem Freemanem pomáhá mladé, houževnaté boxerce na cestě za životním štěstím. Které je pro ni nakonec úplně vším, nepřekonatelným úspěchem i otázkou života a smrti...

 

Oscar pro Hillary Swankovou za Rockyho v sukních? Ne tak úplně. Clint Eastwood coby zkušený trenér po boku s Morganem Freemanem pomáhá mladé, houževnaté boxerce na cestě za životním štěstím. Které je pro ni nakonec úplně vším, nepřekonatelným úspěchem i otázkou života a smrti...

Maggie: "Zase mě opustíte?“
Frankie: "Nikdy.“

Frankie Dunn (Clint Eastwood) má právo mít toho plné zuby. Kromě let má už jen lehce zaplivanou a rozhodně ne příliš výnosnou boxerskou tělocvičnu a šampiona, který ho brzy opustí, protože přestal svému trenérovi věřit. No, nic moc vyhlídky. A ke všemu se kolem pořád motá ta drzá holka. Maggie (Hillary Swanková) je neodbytná, i když ji pořád dokola opakuje, že holky on netrénuje. Může za to tak trochu i Eddie (Morgan Freeman), když se ledy konečně hnou. Frankie bere Maggie pod svá ochranná křídla, nejdřív jen na čas a naoko. Pak si ale uvědomí nesmyslnost svých předsudků (nebo možná jen nechce, aby se té bláznivce něco škaredého stalo) a jde do toho naplno.

babyMaggie taky. Box je pro ni vším, protože nechce žít v přívěsu s matkou a sbírat nadváhu. Raději dře jako servírka a zbytky jídla po hostech sbírá po kouscích - "pro psa". Maggie je houževnatá v životě i v ringu. Soupeřky okamžitě knokautuje a její hvězda strmě stoupá. Pohádka, která by klidně mohla skončit nefalšovaným happy endovým vítězstvím, a divák by se na Hollywood nezlobil, dokonce by zamáčkl nostalgickou slzu při vzpomínce na trenýrky Sylvestera Stallona, se ale najednou mění. Z poměrně lehké, působivě zahrané a zrežírované podívané se lusknutím Eastwoodova prstu stává neméně působivé drama o daleko těžším boji. Maggie už nebojuje za slávu, sochu na náměstí nebo pro hrst dolarů. Bojuje za vlastní důstojnost. Teď teprve bojuje sama za sebe.

Cynik by teď mohl namítnout, že přesně takové filmy má Americká filmová akademie ráda ???. Celý ten důležitý, vážný příběh hlavní postavy obklopený dalšími důležitými vážnými příběhy postav vedlejších, palba jakoby do vlastních řad (Maggiina sobecká rodina), emoce a silná slova. Navíc od režiséra, který kdysi hrával v až dnes doopravdy ceněných spaghetti westernech, prošel akční sérií s Drsným Harrym a nakonec se sám stal uznávaným režisérem - sakra, no nebyl by z života Clinta Eastwoda taky pěkný film? To vše navíc podkresluje Eddieho vyprávění, ze kterého se až v samém závěru vyloupne dopis Frankieho "ztracené" dceři.

babyAle Million Dollar Baby je dobrý film, který si neproměněné i proměněné nominace na Oscara určitě zasloužil. Clint Eastwood je dobrý režisér i herec. Morgan Freeman je taky dobrý herec. Hillary Swanková je talentovaná, výborná herečka. (A to je pravý odznak, já jsem pravý polda a tohle je pravá pistole.) Swanková sice nebude na červeném koberci nikdy vypadat tak dobře jako Salma Hayeková, ani tak dobře jako Penelope Cruzová. V téhle soutěži ale naštěstí ještě pořád nejde o dechberoucí půvaby ale o dechberoucí herectví.

A Swanková hraje! Hraje až se pod tím promítací plátno prohýbá!!! V tom jí vydatně pomáhají oba herečtí veteráni, kteří vedle dynamického hereckého projevu Swankové působí jako klidná síla. Nakonec ani moc nezáleží na tom, že se "Rocky" tentokrát svého vítězství nedočká, a že je tenhle příběh o splnění jednoho z mnoha amerických snů vlastně docela dost smutný. Ať už se na něj díváte jakkoli, pro hlvní postavu přeci jen končí šťastně.

Radim Bartík (& detektiv Martin Riggs...)

Hodnocení: 80%

Million Dollar Baby
USA 2004, 132 min
scénář: Paul Haggis (podle povídek F. X. Toolea)
režie (a hudba): Clint Eastwood
hrají: Clint Eastwood, Hillary Swanková, Morgan Freeman
web: www.milliondollarbabymovie.warnerbros.com

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016