RECENZE

 

Film Klan létajících dýk

Půvabná Zhang Ziyi se už potřetí objevuje ve filmu, který si zakládá na esteticky dokonalých soubojích. Jak jde dohromady kung-fu a romantika? Chuck Norris o tom možná neví, ale naprosto skvěle.

 

Půvabná Zhang Ziyi se už potřetí objevuje ve filmu, který si zakládá na esteticky dokonalých soubojích. Jak jde dohromady kung-fu a romantika? Chuck Norris o tom možná neví, ale naprosto skvěle.

Mei: "…být volní, jako vítr."

Čínský panovník je slabý a zkorumpovaný. Není divu, že se v zemi nelegálně zformovala "robino-hoodovská" opozice. Členové Klanu létajících dýk používají shodně se svým názvem nejradši létající dýky, ale nepohrdnou ani žádnou jinou zbraní případně bojem jen s pomocí holých rukou. Oficiálně nosí zelené hábity a vtipné, proutěné klobouky na hlavách. V civilu je poznáte maximálně podle ukryté sady vrhacích dýk. Jsou tedy od ostatních lidí prakticky k nerozeznání.

Příslušníkem Klanu létajících dýk může být kdokoliv (tohle slovo si označte myší). Může k nim patřit i ta slepá dívka, která tančí v místním luxusním nevěstinci, poznamená chytře policejní kapitán Leo (Andy Lau). A s kolegou fikaně vymyslí rafinovaný plán. Jin (Takeshi Kaneshiro) se nejprve inkognito v nevěstinci s Mei (Zhang Ziyi) "seznámí", aby ji posléze jakoby zachránil před krutým mučením a vysvobodil z policejní vazby. Během dlouhé cesty, kdy na uprchlíky nejprve cvičně a později natvrdo dotírají pronásledující vojáci, má Mei prozradit pokud možno vše o tajuplném Klanu létajících dýk.

dykyFilm tak wire-fu, neboli neuvěřitelně efektivní a oku esteticky lahodné kung-fu příznačné pro žánr zvaný wu xia, mísí s romancí, a částečně dokonce i s road movie. I když ta vlastně nemá v ději téměř žádnou roli. Mnohem zřetelnější je romantická poloha, ze které čerpá tragédie ústřední zápletky.

Klan létajících dýk nakonec není o tom, jestli budou Dýky odhaleny nebo ne. Závěrečnému boji s policií vlastně není věnována vůbec žádná pozornost a divák se může jen domýšlet, jestli zvítězil klan nebo policie. Téma, které od začátku vypadá jako jediné důležité, je postupně víc a víc válcováno milostným vzplanutím mezi Jinem a Mei.

Přitom jsou plány obou zúčastněných stran tak prefíkané! Všechno to odkrývání vrstvy po vrstvě má ale jen jeden cíl - konečnou konfrontaci ne kvůli spravedlnosti, ale kvůli lásce. Zhang Yimou je velký symbolista. Jím režírované souboje musí být esteticky dokonalé (Matrix skoro hadr) stejně jako širokoúhlé záběry na překrásnou, čistou a nekomplikovanou přírodu. I když se bojuje na život a na smrt, až v úplném závěru doopravdy stříká krev kvůli zdůraznění faktu, že po tomhle boji může následovat jedině smrt.

klanKlan létajících dýk je čínský film a jako takový je pro evropského diváka daleko méně pochopitelný než do značné míry západně zaměřený Tygr a drak. Nebudete si s ním moc tykat v případě, že vám nevyhovují barevně stylizované záběry. Pokud nejste zvyklí na asijské herce, možná se vám bude zdát, že v Klanu létajících dýk veškeré osazenstvo trpí lehkým záchvatem přehrávání.

Navíc to přes všechny akční scény není vyloženě akční film. Jestli jste si ale zvykli hledat ve filmech něco více, případně rádi oceníte výbornou hudbu a talent / půvaby (označte myší dle libosti) pravděpodobně budoucí velké hvězdy Zhang Ziyi, je Klan létajících dýk chuťovkou pro vás. Hai!

Radim Bartík

Hodnocení: 80%

Shi mian mai fu
Čína / Hong Kong 2004, 119 min
režie: Zhang Yimou
scénář: Feng Li, Bin Wang, Zhang Yimou
hudba: Shigeru Umebayashi
hrají: Zhang Ziyi, Tkeshi Kaneshiro, Andy Lau
inet:  www.sonyclassics.com

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016