RECENZE

 

Film Constantine

Tohle je Constantine. John Constantine, debile. Předurčen k posmrtné rekreaci v Pekle bojuje s jeho démony ve snaze zajistit si vstupenku do mnohem vyšších pater. Ministr zdravotnictví varuje: Kouření může zabíjet.

 

Tohle je Constantine. John Constantine, debile. Předurčen k posmrtné rekreaci v Pekle bojuje s jeho démony ve snaze zajistit si vstupenku do mnohem vyšších pater. Ministr zdravotnictví varuje: Kouření může zabíjet.

Satan: "Jsi jediný, jehož duši jsem si chtěl vyzvednout osobně."
Constantine: "Slyšel jsem."

Cynik. John Constantine (Keanu Reeves) je ztělesnění všeho, co tohle slovo charakterizuje. Obdařen zvláštním darem, který mu umožňuje rozeznat v davu démony i anděly, se v mládí pokusil o sebevraždu. Nikoho se holt o tenhle speciální bonus ani trochu neprosil! Jenže sebevražda nevyšla, Constantine byl mrtvý jen pár vteřin. Ale i ty stačily k tomu, aby se do Pekla nechtěl už nikdy vrátit.

Bůh a Satan mezi sebou uzavřeli sázku o lidské duše. Když některý z pěšáků poruší křehkou rovnováhu, měl by zemřít. A zemře, o to už se Constantine postará. Aby nemusel znovu do Pekla, stal se něčím na způsob vymýtače ďábla, který neposlušné démony posílá tam, kam patří. Jenže to nestačí. Constantine to ví, ví i kam má po smrti přijít, takže chlastá a hulí, co to dá. A přichází další nechtěný bonus, tentokrát rozežírá plíce a dává Constantinovi už jen pár měsíců života.

reevesNajednou se objevuje Angela (Rachel Weisz). Tvrdí, že její sestra – dvojče, coby hluboce věřící sebevraždu navzdory všeobecnému přesvědčení spáchat nemohla. Angela samotná se stává hlavní atrakcí Zájmového kroužku démonů a Constantine začíná mít vedle neodbytného nutkání ke kašli stejně neodbytný pocit, že něco tady nehraje. Následující události ho utvrdí v jediném: Ať už se stane cokoliv, rozhodně bude vhodné před smrtí nakopat prdel úlisnému Balthazarovi (téměř k nepoznání ulíznutý zpěvák post-grungeových Bush Gavin Rossdale).

John Constantine, ve skutečnosti blonďák, je jediným hrdinou populární komiksové série Hellblazer. Filmový Constantine se v lecčems podobá jednomu z nejslavnějších booků s názvem Syn člověka. Kultovní dílko, jehož autorem je popkulturní démon Garth Ennis, by se brzy mělo objevit i na českém komiksovém trhu. Takže budeme moci sami posoudit, nakolik se podoba vyvedla.

Zatím víme jen tolik, že se celovečerní debut jinak videoklipového režiséra Francise Lawrence (na kontě má třeba video Willa Smithe Black Suits Coming) se celkem vydařil. Constantine je sice přeci jen o něco méně zábavnější než X-men a není tak mystický jako Hellboy, zato je temnější. Francis Lawrence je fanouškem noir filmů a na Constantinovi to je znát. Osudově temné je tady všechno, od "útulných" bytů hlavního i vedlejších hrdinů po hustý, převalující se kouř na ulici.

constantineLawrence šel dokonce tak daleko, že ve filmu nenechal téměř žádný jasný odstín a kamera často snímá netradiční záběry. Zase si ale nepředstavujte nic revolučního, netradiční je myšleno v souvislosti s blockbusterovým statutem filmu. Například Angelu, která mluví ke Constantinovi, kamera zabírá skrz jakousi poloprůsvitnou zástěnu a nedivil bych se, kdyby se budoucí verze pro videokazety ve stejné scéně omezila pouze na Constantina.

Keanu Reeves se celkem úspěšně zbavuje stigmatu mesiášského Nea, lepšího představitele hlavní role bych si možná ani nedokázal představit (a to i přestože se neodbarvil).  Rachel Weisz je podobně povedená volba. Je pěkná, ale ne zas moc, aby to rušilo. Což, uznejte, je pro film, ve kterém má být devadesát devět procent pozornosti neustále upřeno na one man show hlavního hrdiny, naprosto skvělé. I díky povedené hudbě je Constantine zajímavou záležitostí. Skupinový sex kvůli toho ještě pořádat nebudem, ale čárku si připsat můžem.

Radim Bartík

Hodnocení: 80%

Constantine
USA 2004, 121 min
scénář: Kevin Brodbin, Frank Cappello
režie: Francis Lawrence
hudba: Brian Tyler, Klaus Badelt
hrají: Keanu Reeves, Rachel Weisz, Peter Stormare, Pruitt Taylor Vince, Gavin Rossdale¨
http://constantinemovie.warnerbros.com

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016