ROZHOVOR

 

Young Gods - Matamar: "Určitě to chceme dotáhnout co nejdál"

Dvoučlenný DJský projekt Matamar se pohybuje na české scéně od roku 2006. Za svou krátkou kariéru toho kluci dosáhli poměrně hodně, za zmínku určitě stojí jejich populární rezidentní noc v pražském Vertigu – Language of Trance, jejíž další pokračování proběhne již tuto sobotu a hlavními hosty party budou Stoneface and Terminal. Přeji hezké čtení.

 

Ahoj kluci, úvodem rozhovoru vám položím klasickou otázku, na kterou jste odpovídali a v budoucnu určitě budete odpovídat nespočetněkrát. Takže jak jste se k djingu vlastně dostali?

Mark Airman: Začalo to tím, že jsme chodili na parties, no klasika. (smích) Pak jsem si pořídil gramofony, protože jsem si to chtěl vyzkoušet, ale určitě jsem neplánoval, že z toho něco bude. Jednou ke mně přišel Martin (Mata C), viděl gramofony a hned si to chtěl taky zkusit. Pak řekl: "Jé to je supr" a o měsíc později si pořídil taky vlastní techniku.

Takže v té době jste se vlastně už znali?

Mark Airman: No jasně, my se známe už od útrob základní školy.

Vystupujete společně od samého začátku nebo vaše společná vystoupení vyplynula až později?

Mark Airman: Ono to vlastně začalo ještě když jsme trénovali a pilovali techniku doma. Jednou jsme hráli u mě doma, podruhé pak u Martina, takže jsme byli mezi sebou v kontaktu už od samého začátku.

Jak vás vůbec napadl název Matamar?

Mata C: Původní myšlenka byla, že Matamar bude multimediální projekt.

Mark Airman: Matamar totiž prvotně být jenom název webovek. Vymýšleli jsme nějaký zajímavý název a napadali nás věci jako mama.cz a podobně (smích). No a pak jsme přišli na Matamar s tím, že na stránkách bude všechno možné. Já tam budu jako dj, Martin k tomu bude dělat nějaké vizuály a videa. Později začal hrát i Martin a rozhodli jsme se, že se tak budeme jmenovat my.

Jak jste se dostali k vašemu prvnímu vystoupení?

Mark Airman: No jak jsem řekl, trénovali jsme skoro každý den a když už jsme si byli alespoň trochu jistí, že můžeme uhrát set, který bude únosný a nebudeme se za něj stydět, což bylo asi čtyři a půl měsíce od té doby, kdy jsme začali hrát, tak jsme udělali naše stránky abychom měli nějaké vlastní promo, kde byly fotky, sety ke stažení a všechno co k tomu patří. Pak jsme obeslali kluby a čekali, kdo se ozve. (smích)

Mata C: Nesmíme ještě zapomenout na samolepky, za které nás ještě teď spousta lidí…asi moc nemusí (smích). Tehdy jsme si je udělali jen takové jednoduché, kde bylo jenom logo, Matamar – Czech dj project a webovky.

No na jednu stranu tě za ně spousta lidí seřve a zazlívá ti to, na druhou stranu zase díky tomu poznáš, že to ty lidi někde viděli a tím se dostáváš do povědomí.

Mark Airman: Přesně. Hlavně díky tomu jsme si zahráli v prvním klubu. Bylo to ještě ve starém CZ Beatu, kam jsme vylepili jednu nálepku na záchod nebo kam to bylo (smích) a ozval se nám Šmuk, který měl na starosti produkci s tím, že by s námi chtěl udělat nějakou noc.
Jmenovala se Soundspiration a hráli jsme na ní my a právě Šmuk. Zanedlouho potom, co se nám ozval CZ Beat nás kontaktovala Eva z Vertiga, která nám napsala dlouhosáhlý email o tom, jak to ve Vertigu chodí. Že tam nemají moc velkou návštěvnost, ale že to je hezký klubík v centru Prahy. V závěru toho mailu se nás zeptala, jestli i po tom všem, co nám o situaci ve Vertigu napsala, máme zájem s ní nějakým způsobem spolupracovat a pokud ano, jestli by jsme nedorazili na zkoušku.

Mata C: Zkouška ve Vertigu pro nás byla poměrně stresující a nevěděli jsme, jestli to zvládneme, protože jsme na ní šli asi 5 měsíců od té doby, co jsme s djingem začali... A tak taky proběhlo pár situací při hraní, které jsou dnes spíš k zasmání. Eva ale mixy moc nehodnotila a naše hudba se jí líbila. Ono těch stresujících situací bylo víc i později, protože když půl roku trénuješ doma a pak začneš vystupovat pravidelněji, tak je na tebe vyvíjen tlak, když si sám sebou nejsi úplně jistý, který se občas odrazí na tom, že se ti to kopne a to nás logicky stresovalo.

Bylo vám třeba někdy před hraním špatně?

Mata C: Před hraním ani ne. Spíš, že nepřijdou lidi mi bylo špatně...

Mark Airman: Taky ten tlak, který byl na nás vyvíjen...

Mata C: Ale tím, že jsme dva, tak jsme ty problémy mezi sebou mohli probrat.

Mark Airman: Když jsme dva, tak v sobě máme oporu a navzájem se podporujeme.

Vraťme se ale k Vaší spolupráci s Vertigem

Mark Airman: Evě se naše hraní líbilo a dostali jsme možnost udělat si svou vlastní noc. Napadl nás název Language of Trance. Sami jsme udělali samolepky a letáky, které jsme rozdávali na Václaváku. (smích) Evě se moc líbilo, jak jsme do toho zapálení a jak se o celou noc staráme. Akce dopadla dobře, přišla spousta lidí, co jsme vůbec nečekali. Na ten první mejdánek jsme si ani nezvali hosty. Byl to takový Matamar all exclusive dj set, hráli jsme 6 hodin v kuse. (smích) Ujalo se to a Language of Trance se stala měsíční rezidentní nocí.
Eva si nás oblíbila a začala nám taky ve spoustě věcích pomáhat. Chtěla aby se víc propagovalo Vertigo, my jsme zase chtěli více propagovat naší noc, takže nám na Language of Trance pozvala i známější jména – Michael C, Laydee Jane, Martin Gredner nebo Kamil Polner. Pak na čas Vertigo zavřelo své brány a probíhala v něm rekonstrukce. Po rekonstrukci se v prosinci minulého roku na Language of Trance představil Daniel Kandi.

Mata C: Po Kandim už jsme tak trochu začali spekulovat, koho si na Language of Trance pozveme dále, protože jsme tu party vytáhli až po vystoupení Daniela Kandiho a na naší trancové scéně není tolik dj's, na které by lidi přišli.

Mark Airman: Prostě na tracovku musíš pozvat jméno! Kolik je u nás známých tranceových dj's? Laydee Jane, Michael C, Martin Gredner a tím končíš…

Mata C: Proto jsme pozvali právě Kandiho, díky kterému se naše noc dostala na vyšší úroveň. Nechtěli jsme se vracet o krok zpět a tak jsme si řekli, že raději počkáme delší dobu nebo přesuneme celou noc do jiného, většího klubu.

Nicméně se tak zatím nestalo a Vertigo bude již tuto sobotu 14.6. hostit další pokračování Language of Trance.

Mata C: Na tento díl jsme pozvali Stoneface & Terminal, Michaela C a Petra Hauze, který je s námi v bookingu.

Co vy a produkce?

Mata C: Předně si to nějak musíme zrealizovat v životě, protože jsme před rokem skončili studia a teď je na programu hlavně práce a takové ty problémy běžného života. Já jsem designer, takže v práci dělám na věcech, které mi zadají, a po práci například grafiku pro Vertigo nebo Pekelnej Bar, zakládám si svoje vlastní studio look4vision a pak se samozřejmě starám i o náš web.

Mark Airman: Je toho teďka moc a na vlastní produkci nám v posledních dnech moc času nezbylo. Každopádně se na to chci určitě zaměřit a pokračovat v tom, co jsme načali a dozařídit si studio. Víme, že tak jak to se realizujeme teď, tak se někam dostaneme, ale pokud se chceme dostat někam výš, tak je na místě vlastní produkce.

Mata C: Na druhou stranu není kam spěchat. Máme známé, kteří nám s tím dokáží pomoci a poradit a zhodnotit naše snažení.

Je vidět, že kromě vystupování se staráte o vaše celkové promo, které je v dnešní době určitě potřeba.

Mark Airman: Přesně tak, tohle je poměrně důležité, ale hodně lidí nás za to kritizuje.

Jaké jsou vůbec odezvy na vaše vystoupení a vůbec celkově na vás? Samozřejmě nemyslím jen ty kladné.(smích)

Mata C: Někdy nás to trochu naštve, ale obecně to moc neřešíme, maximálně jen mezi sebou.

Mark Airman: V začátcích jsme to řešili více, protože nás zajímalo, jak působíme na lidi. Když poznáš, že na foórech jsou tací, kteří prudí pořád, ať uděláš cokoliv, tak to nemá cenu řešit.

Mata C: Pak už vidíš, že píšou fakt kraviny, nad kterýma se nemá cenu vůbec zabývat a řešit je. Kolikrát píší o něčem, o čem vůbec nic nevědí, ale myslí si opak. A hlavně většinu lidí, kteří to píšou, ani neznáme.

Že by skrytá závist? (smích)

Mark Airman: Vem si, že například hraješ na akci, která se povede, tvůj set se povede, lidé za tebou chodí, chválí tě a máš z toho dobrý pocit. Pak si druhý den sedneš k netu a vidíš, jak nějaký deb.. napíše: ,,No ty Matamaři, ty mají nos nahoru. A podobné řeči... Kdy nás ten člověk ani nezná a píše mnohdy uplné hlouposti a ty pak zvežejňje do éteru. Holt kritika se šíří daleko rychleji.

Je hudba, kterou hrajete jenom o tranceu?

Mata C: Faktem je, že v tranceu máme větší rozhled, ale sem tam si zahraji i něco více do electra. Chceme aby naše sety byly stylově rozmanitější.

Mark Airman: Když to není vyloženě tranceová akce jako například Mind, tak převážně hrajeme takový svižnější progressive s prvky jiných stylů.

Takže jste v rámci určitých mezí přizpůsobiví?

Mata C: Asi tak. Rádi bychom si zahráli nejen na tranceovkách, protože to tě hrozně škatulkuje.

Mark Airman: My už stejně zaškatulkovaní jsme.(smích) Ale když si poslechneš hudbu, kterou hraje Michael C, tak to také není vyloženě o tranceu. Hraje více stylů dohromady a rozhodně to je zajímavější.

Za svou krátkou kariéru toho máte docela dost za sebou. Jaký byl váš nejlepší mejdan?

Mark Airman: Mejdan jako mejdan (smích). Myslíš mejdan jako kde jsme si nejlépe zahráli nebo kde se nejlíp kalilo?

Určitě tam, kde se vám nejlíp hrálo.

Mata C: Co se týče nejlepšího hraní, ze kterého jsme měli dobrý pocit, tak to bylo určitě na Mácháči v Bluebaru – letní atmosféra atd... Z toho hraní jsem byl opravdu šťastný a spokojený. Ale hráli jsme i v Roxy a na Flédě a ty hraní byly super.

Mark Airman: Záleží na tom, jak sis užil hraní. Může to být v malém klubíku, kde se udělá super atmosféra.

Jaké máte ambice do budoucna?

Mata C: Bez produkce těžko říct. Člověk, kterým se můžeme inspirovat a který se dostal bez produkce na určitou úroveň, je Michael C. Ten to dotáhl dost daleko.

Mark Airman: Určitě to chceme dotáhnout co nejdál a dostat se na větší parties a do zahraničí. Když vyjde v budoucnu vlastní produkce, tak budeme spokojeni. Neděláme to kvůli tomu abychom si dokazovali, jak jsme slavní, ale protože nás to baví a je to skvělý pocit hrát před lidmi a na party, která má parádní atmosféru a lidi tleskají. To je prostě nádhera a v tu chvíli tě to nakopne, a proto to vlastně děláme.

Co vaše přítelkyně? Respektují to, že hrajete?

Mata C: Tak já jsem vlastně s přítelkyní začal chodit, když už jsem to dělal a od začátku do toho šla s tím, že hraji. Asi jí to občas vadí, ale snaží se to respektovat a na většinu akcí mě ráda doprovází.

Mark Airman: Moje přítelkyně začala fotit, takže občas přispívá fotoreporty pro rave.cz, ale samozřejmě z toho není kolikrát nadšená (smích).

Mata C: V tomhle směru je hodně v pohodě, že jsme dva a když chce odjet jeden nebo druhý na dovolenou, tak se můžeme navzájem zaskočit a na party může hrát jenom jeden z nás, ale z pravidla tohle neděláme.

Máte nabitý kalendář spoustou akcí. Nepřijde vám to občas náročné a vysilující?

Mark Airman: V minulosti jsme na parties zůstávali i po hraní, ale dnes už je to spíš tak, že dohrajeme a jedem domů. Hlavně když musíš druhý den vstávat do práce, to by jsi byl úplně v pr....

Mata C: V mém případě je to o prioritách a myslím, že v současnosti je důležité, aby se každý z nás realizoval ve svém životě a našel si práci, která ho baví. Pak má koníčky a tohle je koníček. Kdybychom byly v trochu jiné fázi a živili se tím, tak už je to práce a ne koníček.

Mark Airman: Pak už je to v pohodě a máš čas například na tu produkci a vše kolem.

Pojďme se trochu pobavit o vámi připravované akci Language of Trance, která proběhne tuhle sobotu ve Vertigu.

Mark Airman: Tuhle sobotu bude super mejdan Language of Trance s hosty Stoneface & Terminal a Michaelem C. Bude to velké (smích). Můžete se těšit na super dekorace, gogo tanečnice, laser:).

Mata C: Party má skvělou atmosféru. Sice parket ve Vertigu není moc velký, ale do celého klubu se vejde kolem 300 lidí. Když jsou všichni před tebou a zvednou ruce, tak je to fakt super.

Pánové mockrát díky za poskytnutý rozhovor a přeji vám mnoho štěstí v budoucnu a ať se sobotní akcička vydaří.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016