ROZHOVOR

 

Jef K: "House Music Is A Way Of Life!"

Na House boatu U Bukanýra se jako hlavní host večírku Just Like That tento pátek představí již dlouhou dobu hrající francouzský DJ a producent Jef K. V Praze se objevuje téměř na den přesně po osmi letech a vy se tak prostřednictvím tohoto rozhovoru můžete dozvědět, co se za tu dobu u něho událo nového.

 

Zdravíme Tě, Jefe! Na elektronické hudební scéně nejsi žádný nováček, ale přesto začneme klasikou... Mohl by ses čtenářům v České republice krátce představit?

Ahoj, jmenuju se Jef a pocházím z Paříže. Jako DJ hraju už od roku 1992 a miluju house! Stačí to takhle? :)

Vyčerpávající, tak ještě jedna obligátní otázka: "S jakou muzikou jsi vyrůstal a jak tato hudba ovlivnila tvůj dnešní styl?"

Tenkrát jsem poslouchal hodně stylů, jako reggae, funk, hip-hop, disco... V zásadě všechno, co mělo masivní basovou linku. A jak mě tahle hudba ovlivnila do budoucna? Ovlivňuje mě vlastně neustále - milovníci house music budou jistě vědět...

Jef K

Jsi rodák z Paříže a svým způsobem tak reprezentuješ francouzskou scénu a její zvuk. Za poslední roky se kvůli všem těm různým sociálním sítím a nákupům hudby na internetu, globalizace nevyhnula ani hudbě a tak mám nějak pocit, že house zní všude stejně ploše. Jaká je situace v Paříži? Myslíš, že si pařížská scéna zachovala něco ze svého starého půvabného zvuku?

Sice pocházím z Paříže, ale mám pocit, že francouzský zvuk zas až tolik nereprezentuju. Jednoduše hraju hudbu, která se mi líbí a může pocházet odkudkoliv. Velká jména francouzské house music mě zásadně formovala v počátcích mé DJ a producentské kariéry, ale teď si ve větší míře beru inspiraci od producentů a DJs, kteří mají domov za hranicemi Francie. Je potřeba si říci, že většinu těchto zahraničních producentů také zásadně ovlivnil francouzský boom v house music před asi patnácti lety. A jak říkáš, všechny ty sociální sítě teď boří veškeré hranice... Je pro mě strašně těžké rozpoznat, odkud producent nebo label, jehož jméno slyším vůbec poprvé, vlastně pochází. Dřív jsi to tipnul úplně bez problémů, aniž sis o něm něco přečetl. Ale Francie není vůbec pozadu, naopak - pořád si na ni můžeš na hudební mapě ukázat!

Máš pod palcem úspěšný label Silver Network. Jak se mu v současné době daří?

Momentálně jsem hodně spokojený, ale přiznávám, že to tak nebylo pořád... Jakmile se rozpadl trh s vinyly, tak jsem nějakou dobu nevěděl, co dál a provoz labelu jsem na několik let zastavil. Tenkrát jsem byl hodně demotivovaný. Jen se zkus vžít do role producentů, kteří si dávají tu práci s novými projekty a najednou se tvoje tracky pirátsky stahují na internetu ještě před okamžikem vydání! Někteří lidé si prostě neuvědomují, že je to pro někoho zaměstnání jako každé jiné a že ti umělci taky musí platit za nájem... Po nějaké době jsem však Silver Network zase reinkarnoval a opět produkoval vlastní muziku. Začal jsem spolupracovat se jmény jako Chris Carrier, Chez Damier, Gwen Maze a díky těm úspěšným remixům pro náš projekt The Gathering, které se teď objevují ve všech možných hitparádách, můžu konečně říct, že labelu se daří velmi dobře... Těšte se tedy na nové skladby!

Silver Network

...tím jsi mi vlastně zodpověděl i můj další nachystaný dotaz, co přesně se stalo mezi roky 2007 až 2009, kdy se na Silver Network neobjevila žádná nová deska a zároveň jsi mi nahrál na další otázku. Resident Advisor ocenil tvůj remix skladby "In My System" právě od vašeho projektu The Gathering jako sedmou nejlepší skladbu loňského roku... Očekával jsi takový úspěch?

Takový ohlas jsem fakt nečekal a abych ti řekl pravdu, nikdo se o ten track ani moc nezajímal, dokud ho Ricardo Villalobos nezahrál na loňském dílu Time Warp. :) Ale i tak si myslím, že je to skvělý track - hlas Chez Damiera je v ní opravdu úžasný. Když jsme ty výsledky na RA viděli, byli jsme pochopitelně víc než nadšeni...

Skladba samotná se dočkala mnoha remixů od projektů jako např. The Revenge, I:Cube, od Cheze samotného a mnoha dalších, ale pokud vím, originál vlastně nikdy nevyšel... Máme možnost si
ho někdy poslechnout a nebo ještě lépe - dá se někde koupit?

Poopravím tě... Ten track byl vydaný na vinylu u značky The Gathering Records, což je label právě Chez Damiera, ale s tou koupí tě bohužel zklamu. Mám pocit, že vinyl už je nějakou dobu zcela vyprodaný a
ohledně opětovného vylisování nemám žádné informace. :(

Jef K

Jak už jsme se dozvěděli, spolupracuješ s mnoha dalšími lidmi z branže, za všechny můžeme jmenovat Chris Carriera nebo Gwen Maze. Jaké okolnosti jsou vlastně za vznikem projektu The Gathering, jehož
členem je právě Chez?

Potkal jsem se s Chezem, když trávil pár měsíců v Paříži... V té době se rozhodl opustit hudební byznys a chtěl se věnovat zase něčemu jinému, jenže pak se do toho hudebního kolotoče zase vrátil. Bylo to zcela spontánní, že jsme ho pozvali na večírek jako DJe a následně i do studia.

Jaké další partnerské projekty plánuješ do budoucna?

Teď si ve studiu hodně rozumím s Gwenem, nicméně jsme oba zcela otevřeni spolupráci na dalších projektech s jinými...

Jef K

Hrál jsi snad všude po světě a měl jsi mnoho rezidentních nocí - například v Německu (Robert Johnson) nebo ve Francii (Rex). Jaké místo sis mimořádně oblíbil a proč?

Existuje hned několik míst, kde jsem si to z různých důvodů užil víc, než jinde, ale vždycky je to otázka reakcí publika během hraní. Mám rád lidi, kteří se nebojí tancovat a užívají si mejdanu, nebo mají alespoň vnímavé uši. Takové vjemy jsem naštěstí zaznamenal na hodně místech po světě, přesto mám teď takový pocit, že nejlepší zážitky z hraní mám poslední dobou vždycky v Anglii, kde se ukážu  tak jednou do měsíce. Lidi jsou tam fakt úžasní!

Už je to nějaká doba, co jsi byl naposledy v Praze. Pamatuješ si ještě náladu z toho večírku z roku 2003?

Jasně, že si vzpomínám! O Praze se říká, že je to "muzejní město" a já jsem po její návštěvě byl naprosto nadšený! Pamatuji si, že se z toho tenkrát vyklubal slušný mejdan a také si vzpomínám na skvělý večírek v Brně. Tím pádem se fakt nemůžu dočkat pátku...

Jef K

Co očekáváš od své návštěvy Prahy tentokrát a co si myslíš o koncepci párty "Just Like That", kde před tebou jako hlavní hosté zahráli například Iron Curtis, Matt Flores, Ingo Sänger, Scott Ferguson nebo Herb LF?

Uf, dosavadní line-up se čte moc pěkně... Taky se nemůžu dočkat, až si zahraju s "mým člověkem" Pat Heartem. Uvidíme se v pátek na párty a pamatuj si, že: "House Music Is A Way Of Life"! :)

Díky Jefe!

foto: archiv

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016