ROZHOVOR

 

Honza Prach: "Ještě, že je Stardust Night jen jednou za měsíc..."

Pokud v Praze existuje pravidelná klubová noc, kterou zná téměř každý fanoušek elektronické hudby, pak je jednou z nich zcela určitě Stardust Night. Ta se měsíc co měsíc koná v Paláci Akropolis... Jak to s touto klubovou nocí bylo dřív a jak to s ní vypadá v současné době, jsme si na začátku klubové sezony popovídali s jejím organizátorem Honzou Prachem.

 

Honzo, než začneme, tak jak se ti daří?

Ahoj, díky za optání, daří se v pohodě... :)

Stojíš za dnes již legendární klubovou nocí Stardust Night, která se koná každý měsíc v Paláci Akropolis. Jak vůbec vznikl nápad pořádat pravidelnou akci?

Kdysi za námi přišel DJ Funky Machine, v té době hlavní produkční klubu, že se mu líbí, co s Greendustem hrajeme a zda bychom nechtěli dělat pravidelnou akci v Akráči. Po pár pivech jsme si plácli. :) Na začátku jsme byli tři organizátoři...

Honza Prach
Kolikátý díl nyní připravuješ?

Nějak těch osm let utrklo... :) Je to až neuvěřitelné, ale v říjnu 2016 proběhne 89. Stardust.

Pořádáš Stardust od začátku v Akráči, nebo jsi to zkoušel i v jiných klubech?

Jsme věrni značce. :) Jinak proběhlo pár open-airů a jedna "winter edition" ve Špindlu.

es léto si vždycky dáváš s párty pauzu, jelikož do klubů v létě moc lidí nechodí... Říkáš, že jste zkoušeli i open air?

Zkoušeli jsme, jsou to ale hrozný nervy. Obdivuji lidi, kteří jsou schopni úspěšně "odpromovat" festival. Znám jich pár a taky vím, že jich spousta prodělává, nebo rovnou zkrachovala. Stačí špatné počasí a jsi v háji...

Stardust Night

Teď pojďme k dramaturgii... Většinou děláš dvě pódia pro house a drum´n´bass. Nedávno jsi ale místo drum´n´bassu zkoušel i hip hop. Po kterém žánru je podle tvého názoru větší poptávka?

Je prima, že se na to ptáš... Upřímně mi přijde pražská scéna už trochu "předrumandbassovaná". Hraje se to všude, hraje to každý a návštěvnost je prostě rozdrobená na spoustě míst. Letos jsme zkusili změnu a sedí to perfektně! Na rap stage teď chodí víc lidí a funguje tam synergie s house music. Můj dojem je, že na emoční rovině má k sobě blíž house a rap, než house a D´n´B. Takže asi zůstaneme u rapu a D´n´B stage bude jen příležitostně...

Jak to máš s výběrem účinkujících? Vybíráš je ty sám, nebo ti i chodí nabídky od DJů na vystoupení?

Obojí. Je to taková velká rodina. Myslím, že na Stardustu hrál snad už úplně každý. :) Přijde mi dobrý prokládat klasický DJ set s nějakým live actem, aby to nebyla prostě jen další "ordinary party". V tom je Stardust maličko odlišný a to od samého počátku. Čili na house stage dáváme k DJs i trumpetistu, nebo saxík a na rap stage MC, nebo zpěvačku / MC do "drumce". :)

Stardust Night
Většiny DJs se ptám na nějaký kuriozní zážitek z jejich vystoupení. I ty, coby pořadatel, jsi ale za ta léta musel být svědkem nejrůznějších vtipných momentů. Vypíchl bys nějaký?

Radši ne... :)

Jak bys charakterizoval Stardust Night pro lidi, kteří ji třeba nikdy nenavštívili? V čem se podle tebe liší od jiných klubových nocí?

Máme ty live acty a jiné artisty než jen DJe, takže je to i fajn akce pro ty návštěvníky, kteří prostě nechodí jen na reprodukovanou hudbu. Je to hodně o přátelské atmosféře a obvykle se tančí a paří, co to jen jde... :)

Stardust Night

Slyšel jsem, že také spolupracujete s nadací Život dětem...

Je to o tom, že na Stardust se přijde ročně několik tisíc lidí pobavit. Přijde mi logické a i správné z toho koláče zábavy kus odkrojit a aspoň trochu nějak pomoci lidem, kteří si třeba něco podobného nemůžou dovolit, protože mají nějaké omezení, které se jim v životě prostě přihodilo... Z každého vstupu tedy posílám část nadaci Život dětem. Není to moc, ale ročně už je to částka, za kterou se dá třeba financovat vozík nebo něco podobného. Každý jeden návštěvník svým vstupem přispěje automaticky na dobrou věc a upřímně nechápu, proč to nedělá každý promotér. A lidi z nadace Život dětem jsou skvělí, rozumí své práci a jsou vděčni za každou kačku, kterou pak nasměrují nemocným dětem.

Za dobu pořádání této klubovky si na ní zahrála celá řada interpretů. Ze kterého jména máš největší radost, že se ti ho podařilo dotáhnout?

Hodně mě potěšil moment, když se před pár lety vrátil z USA Pavel Bidlo a jeden ze svých prvních setů v ČR po X letech zahrál právě na Stardustu. Já jsem na Pavlových setech tak nějak vyrostl, konečně jsme se poznali a výborně pokecali. No a jinak klasika - Chris Sadler, Loutka, Subgate, Volume Plus, Jimi Falconer, Promenade, One Way, IM Cyber, Babe LN... Všichni jsou skvělí! :)

Stardust Night

Momentálně chystáš další vydání Stardustu, které bude věnované labelu BNC. Bude v něčem speciální?

Na D´n´B stage se představí italský producent a majitel labelu BNC - DJ Promenade, a doplní ho polské DJ duo One Way, dále zahraje P.No a taky naživo zazpívá nadějná česká zpěvačka MC Witty. A na house stage to bude opět mazec - Studio54 residenti Jumper, P-Jay, Wulky a Zendi. Slaví se tam narozky, bude se pařit až do rána... Ještě, že je to jen jednou za měsíc :)

Co bys vzkázal našim čtenářům na závěr?

Rozhodně přijďte 7. října. Bude sranda! :)

Díky za rozhovor a ať se daří.

Taky díky moc!


Ptal se stanjah v září 2016.

foto: archiv

Další díl párty Stardust Night se koná 7. října v Paláci Akropolis.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016