ROZHOVOR

 

Bop & Oak: "Rusko je sice velké, není ale kde hrát..."

Poprvé u nás a poprvé mimo domovské Rusko představí v Crossu již tuto sobotu svůj pohled na elektroniku formace Microfunk, za níž stojí hudebníci Bop a Oak. Na třináctém vydání Volnýho Průběhu Crossem společně zahrají živě, každý z nich poté i jako DJ. V rozhovoru před vystoupením mimo jiné prozradili, že prorazit s vystupováním mimo rodnou zem je pro ruské hudebníky a DJs dost obtížné. Vysvětlili také, proč jednomu z nich se to podařilo, zatímco druhý zůstává i přes skvělou tvorbu neznámý...

 

Můžete se nám, prosím, představit?

Začali jsme někdy v roce 2010, tehdy jsme byli tři (Oak, Bop, Jalex). Náš první projekt Applied Minimalism si docela získal pozornost a přitáhl ji i na místní scénu. Po dalším projektu Parts & Sequences, kdy jsme hráli naživo, jsme začali vystupovat v místních klubech. Poté jsme vydali několik skladeb, které zněly na mnoha mejdanech včetně Hospitality. Následně jsme se ale rozhodli věnovat sólo projektům a Microfunk šel k ledu.

Bop & Oak

Koho napadla resuscitace?

Předloni přišel Bop s nápadem vydávat vinyly a tak nyní příběh dál pokračuje. Měli jsme hotového mnoho nikdy nezveřejněného materiálu. Nejdříve jsme na prvním Microfunk vinylu vydali skladbu "Crab Nebula" a začali jsme editovat další, abychom je mohli hrát a vydávat. Dnes se Microfunk Crew = Bop+Oak.

Hádáme, že na začátku Microfunku stál Autonomic podcast. Jak důležitý pro vás byl?

Ani ne. Tvořili jsme dlouho před ním. Když jsme se s dBridgem a Instra:mental o zamýšleném podcastu bavili, Bop akorát dodělal svoji debutovou desku "Clear Your Mind". Autonomic podcast byl pro nás oba samozřejmě velkou podporou a hodně ovlivnil náš zvuk.




Proč jste se nakonec trhli? Instra:mental s dBridgem vám nabízeli releasy...


Bop: Microfunk Crew nic nenabízeli, chtěli můj sólo materiál, tehdy jsem se ale již upsal labelu Medschool. U dBridgeova Exitu jsem ale vydal několik releasů s mým dalším projektem Abstract Elements.

Oak: Společně jsme řešili LP, ale necítil jsem se na to. Nikdy jsem nepřemýšlel o vydání alba, to pro mě byla a je velmi bolestná zkušenost. Těžko říct, jestli je to dobře, nebo špatně, ale album zatím zůstává ve světě myšlenek.

Bop patří mezi zavedená jména, ale Oak, ačkoliv dělá skvělou hudbu, zůstává relativně neznámým. Proč? Líbí se ti zůstávat ve stínu?

Díky! Pokaždé při této otázce cítím, že se kolem mě vznáší aura "umělce-divňouše", který se chce oprostit od pozemské ješitnosti. To je legrační. Ve skutečnosti je to prostě tak, že Oaka nepovažuji za svůj životní projekt a můj hudební záběr se neustále mění. Nedělám žádné self PR na sociálních sítích ani nic podobného. Zrovna teď jsem plně zaujat mým projektem Formally Unknown zaměřeným na bass mid tempo elektroniku. Poslechněte sami.



Co vás ovlivňuje?

Bop: Vždy mě inspirovalo kvalitní atmosferické IDM.

Oak: Skoro celý Warp katalog od Boards Of Canada přes Autechre až k Hudson Mohawke a Oneohtrix Point Never. Ambient ze 70. a 80. let (Eno či Michael Sterns). Samozřejmě clicks&cuts zvuk z 90. let a zkraje nového milénia jako Oval, Alva Noto... Je toho tolik.

Jakou vlastní skladbu máte nejraději a proč?

Asi tu z posledního EP "December" s Robertem Manosem. Samozřejmě kvůli krásnému vokálu, hudba nestojí za nic. :)

Opravdu se teprve v sobotu poprvé společně objevíte mimo Rusko?

Bop už hrál v Praze třikrát, ale nikdy jsme u vás nebyli jako Microfunk Crew, čili ano, to bude premiéra. Nikdy jsme také nebyli v Crossu, o němž jsme slyšeli mnoho dobrého. Moc se těšíme, až sami zkusíme...




Cestujete díky hudbě alespoň hodně po Rusku?


Bop: Neřekl bych hodně, ale semtam hraní mám. Centrum scény je samozřejmě v Petrohradu a v Moskvě.

Oak: Čas od času vystupuji, nejčastěji jako Formally Unknown.

Ruská scéna tedy není tak velká, aby vás uživila?

Není velká. V Rusku žije mnoho talentovaných hudebníků, ale co se týče večírků, zase tolik podobně smýšlejících lidí, kteří by je pořádali, u nás není. Ani v Moskvě a v Petrohradu. Nemluvím o eventech jako Pirate Station nebo World Of Drum and Bass, to jsou obří festivaly, to je jiná liga... Rusko je sice velké, ale to nic neznamená.

Bop & Oak

Co hraní venku?

Mnoho promotérů s Rusy nechce nic mít. Částečně kvůli vízům, částečně kvůli tomu, že nám nevěří. Myslí si, že jsme mafie nebo co. :) Naše tvorba je navíc dost osobitá, čili mnoho promotérů se bojí, že nepřijdou lidi.

Kam nejdál jste se tedy dostali?

Bop: Do Tokia, kde jsem hrál v roce 2009. Mám na to skvělé vzpomínky, respekt Kambě & Fumie!

Jak jste sami potvrdili, Petrohrad se chlubí mnoha skvělými producenty. Ke kterým z nich máte nejblíže?

K lidem, které vydáváme na labelu Microfunk, jako jsou Nuage, Dissident a Korsun.




Dejte nám tip na dosud neobjeveného kolegu...


Určitě sledujte Torna, velmi talentovaného a pracovitého chlapíka. Za dalších několik let o něm hodně uslyšíme.

Jak domácí publikum přijímá vaše Microfunk "klikačky"?

To záleží... Když pořádáme vlastní noci, lidé vědí, na co jdou. Ale většina lidí v klubech chce samozřejmě techno, tech-house a podobně.

Co plánujete ať už jako Microfunk, nebo sólo?

Je toho tolik... Nejblíže vydání je Bopovo EP na hybridu Microfunk/Medschool, potom další "Various Artists EP" a dále začneme vydávat epíčka jednotlivých umělců. Také plánujeme kompilace (i na kazetách) a další projekty. Zatím je ale brzo, abychom něco prozrazovali.




Už máte naplánované společné vystoupení na Volnym Průběhu Crossem? Jak bude vypadat?


To se nedá říct, ale snažíme se, aby znělo co nejlépe. Kouzlo živého vystoupení spočívá v tom, že se každé liší. Nikdy nemůže být stejné, každé publikum je jiné, reaguje na jiné skladby, při každém vystoupení stiskne Bop špatnou klávesu. :) Takže i naše pražské vystoupení bude unikátní. Naše živáky skládáme hlavně z nevydaných skladeb, což je rozhodně hodně zajímavé pro všechny Microfunk fanoušky.

Bope, jsi stále frutarián? Co ti máme připravit?

Haha, už ne. Byl jsem asi rok, ale bylo to příliš nepraktické. Před několika lety jsem se proto vrátil k veganství. V Praze je mnoho skvělých vegan/vegetarian podniků, takže to bude bez problémů.

Bop & Oak

Nějaké "shouts" pro pražské "Microfunk klikače"?

Big up každému, kdo miluje a podporuje naši hudbu, uvidíme se na večírku. (několikrát po sobě se opakující sampl klaksonu, pozn. aut.)

Ptala se VPX crew v březnu 2017.

foto: archiv

Ruští producenti a DJs Bop & Oak se historicky poprvé představí v České republice a to 18. března na akci Volnej Průběh Crossem v klubu Cross.



English version

Introduce us Microfunk Crew? Philosophy, history, who is/was behind it...

We have started around 2010 and back then there were three of us (Oak, Bop & Jalex). Our first project "Applied Minimalism" got a decent feedback and has gained some attention to the local scene. After the second project "Parts & Sequences" which we performed live, we started to play in clubs around the city. Some time later we have released a couple of tracks, played on many different gigs including Hospitality and then decided to take a break and to focus on our solo projects. In 2015 Bop came up with an idea of releasing physical products and the story of Microfunk Music has begun. At that time we've had loads of unreleased material which never have been exposed to the audience. So, in November we released "Crab Nebula" on the first Microfunk vinyl release and started to refine our tracks up to play and release it further. At the moment Microfunk Crew is Bop and Oak.

We guess, the initial point was Autonomic podcast, right? How important was it for you?


Not really, we've been making music separately long before Autonomic. In fact, when dBridge and Instra:mental was talking with us about forthcoming podcasts, Bop has already finished an album "Clear Your Mind". But of course Autonomic was a really big support for both of us and quite influential to our sound.




Why did you go on your own? We know, you were offered releases by dBridge and Instra:mental...


Bop: Actually we didn’t get any offers to Microfunk Crew, I was asked to release Bop stuff, but I was already exclusively signed to Med School, but I release several tunes on Exit at that time with my other project Abstract Elements.

Oak: I had some conversations with guys, but it was a really strong challenge to me cause I never thought in scale of albums, so putting an album to me was (and still is I think) an incredible painful experience. For better or worse it remains in the world of ideas :)

Bop is well established name, but you, Oak, are still relatively unknown, altought you are doing great music... Why? Do you like to stay in the shadow?

Oak: Thanks! Always I'm asked this question I feel some kind of "alienated artist" aura floating around my persona, who tends to stays away from the worldly vanity, that's funnily. :) I think I just do not consider my Oak project as a "lifework", musical interests change over time. So I'm not doing a self-PR on social media and all that stuff. At this moment I'm involved with my Formally Unknown project, we're making kinda bass-driven mid tempo stuff, you should check it out. :)



What are your musical influences?


Bop: Good atmospheric and IDM music was always an inspiration for me.

Oak: Almost entire WARP catalogue: from Boards of Canada and Autechre to Hudson Mo and Oneohtrix Point Never, ambient stuff from 70's and 80's like Eno, Michael Stearns etc., of course clicks & cuts stuff from late 90's - early 00's like Oval, Alva Noto... There's so many!

Your own tune, you like the most? Why?

Probably the one from the last record "December" with Robert Manos. Because of the beautiful vocal of course, music is shit there. :)

Bop & Oak

So is Prague for you two together really going to be the first appearance outside of Russia?

Bop have played 3 times in Prague, but we've been never played as Microfunk Crew live, so yeah, for Microfunk Crew it’s the first time. We also never been to Cross Club, but heard so many positive feedback, so we really looking forward to see it by ourselves.

Regarding Russia itself do you travel a lot?


Bop: I wouldn't say a lot, but I have some gigs here and there. But of course the main scene is in Saint-P and Moscow.

Oak: I do sometimes, usually with Formally Unknown.




Is Russian scene really so big you don´t need to "go west" to do your job, to earn money for living...?


I wouldn't say that there is a big scene. Yes, there are many talented producers, but regards to events, there's not as many groups of like-minded people who sometimes make parties. Mostly in big cities like Moskow or Saint-P. So it does not that easy. We do not talk about events like Pirate Station or World Of Drum and Bass of course, this is another topic. As to foreign gigs I think the problem is that many promoters just don’t want to deal with dudes from Russia. Partly because sometime it’s difficult for some countries to get a visa and stuff, or they just don’t trust us or think that we are from mafia, i don’t know. :) Also our music sounds quite unique, so may be promoters just not sure that people will feel it and will come to the party. Yes, Russia is big but it doesn’t help at all.

What was your most distance journey then?

Bop: Tokyo, Japan. I played there back in 2009. Have a really good memories about that one, big shouts to Kamba & Fumie!

St. Petersburg seems to represent pretty busy electronic scene - which local producers do you keep good relations with?

Well, all the guys we release on Microfunk Music: Nuage, Dissident, Korsun.




Give us a few private tips on next big names from St. Petersburg.


We would recommend to keep an eye on Torn, he’s a very talented and productive dude. I’m sure he will show his talent in the next few years to the audience.

How is audience there? Are people open minded enough for your music?

It depends on a party really. When we make our own Microfunk evenings/nights most people who come there ready for that kind of music. But of course, the main mass of people in clubs are more excited about techno / tech house kind of stuff.




What are your future plans (solo, Microfunk)?


So many plans, guys, so many. In the near future, Bop have a new EP forthcoming on Microfunk x Med School, then we have another "Various Artists EP" and after that I think we will start to release more solo artists EP. Also, I have some plans for compiliations (on cassettes) and other interesting projects, but it’s too early to say anything about that.

And more importantly, what is your performance gonna look like?

Well, we aren’t sure how it will looks like, but we work hard to make it sounds good! The magic of live performances is that you can’t play live exactly the same as another one, every gig is unique, every crowd feel different tracks and react differently, every event Bop plays different wrong keys. :) So this one is gonna be unique also. And we have to say that most of our live set consists of unreleased tracks, so it should be definitely interesting for Microfunk lovers.

Bop & Oak

Bop, are you still fruitarian? What food is gonna be in your Prague rider?

Haha, not anymore, I was fruitarian for about 1 year but it was very unpractical so I decided to back to my vegan routine a couple of years ago. There are many nice vegan/vegetarian places in Prague, so all should be fine :)

Any shouts to Microfunk gruppies here in Prague?

Big Up everyone who love and support our music, see you on the party! (airhorn sample few times)

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016