ROZHOVOR

 

Delta Heavy: "Je skvělé mít vedle sebe další uši..."

Britské duo Delta Heavy je u nás jako doma a tou další zastávkou, nejen s představením nového alba "Only In Dreams", bude Ostrava, konkrétně open-air Beats for Love. Ještě než se tak stane, nám Ben a Simon dali díky exkluzivnímu rozhovoru tak trošku nahlédnout do studia. Teď už tedy víme, jak a na čem jejich skladby vznikají, co poslouchají, jak to všechno začalo, i jak to aktuálně v Londýně vypadá. Samozřejmě co se muziky týče, politika šla tentokrát stranou... Hezké čtení!

 

Nejdříve ze všeho se nám, prosím, představte a prozraďte, jak jste se poznali...

My jsme Simon & Ben a poprvé jsme se potkali v roce 2003 na univerzitě v Nottinghamu.

Všechny vaše releasy najdeme v katalogu RAM Records... Proč preferujete zrovna tenhle label?

Na muzice RAM Records jsme vyrostli, byli jsme velcí fanoušci Andyho C, takže pro nás to byl vždycky sen být pod tímto labelem... Chvíli jsme tam posílali naši produkci, než se ozvali, a stáli o schůzku s námi. Vzali jsme s sebou prvotní verze skladeb "Space Time" a "Take The Stairs" a zbytek už je historie... :)

Delta Heavy

V březnu jste vydali nové album "Only in Dreams" a oceňuji tu různorodost, protože v ní můžeme najít dubstep, glitch hop i D’n’B. Můžete nám prozradit, jak tohle album vznikalo, co vás obecně ovlivňuje při tvorbě, a odkud berete inspiraci?

Pro toto album byl proces poměrně jednoduchý s cílem vytvořit co nejvíce hudby a na konci zjistit, jak na tom vlastně jsme. Nešli jsme do toho s nějakým konkrétním plánem, jen jsme chtěli udělat desku s tracky, které budou fakt fungovat! Od našeho posledního alba "Paradise Lost" jsme vydali spoustu dalšího materiálu, takže jsme byli už poměrně rozjetí a taky měli jasnou představu o tom, jak by mělo album vypadat. Jen jsme potřebovali tu tolik důležitou pestrost, aby z desky sálaly nejrůznější energie. Inspiraci nacházíme všude kolem nás, ať už se jedná o muziku od jiných autorů, filmy nebo klidně i zajímavý zvuk. Najednou se nám v hlavě vytvoří nějaká smyčka a my musíme tu pasáž okamžitě hodit do sequenceru, nebo si ji nahrát těsně před tím, než se nám z té hlavy zase vytratí...

Pokud jeden z vás dostane nápad na nový track, pracujete na něm vyváženě, nebo ten, kdo s ním přišel, má vždy hlavní slovo?

Vždycky pracujeme spolu a je úplně jedno, kdo přišel s prvotním nápadem. Strašně důležitá je totiž i ta zpětná vazba toho druhého. Někdy ten nápad prostě nefunguje, tak určité elementy v něm zahodíme, a společně to posuneme zas o kousek dál... Za každým novým trackem je poměrně komplikovaný proces ve studiu, takže je skvělé mít vedle sebe další uši, které ti mohou pomoct docílit dokonalosti nové skladby. Hodiny a hodiny trávíš ve studiu, musíš být ve střehu, aby ti něco neuteklo, takže komunikuješ s parťákem a takto společně docílíte toho, že se z původně dobře myšlené skladby postupně nestane obyčejný hudební odpad...

Delta Heavy 

Při tvorbě hudby používáte jen software, nebo se ke slovu dostane i hardware?

Software u nás vede, ale třeba všechny ty kytarové vyhrávky jsou živé a příležitostně využíváme i zvuk klasického syntezátoru. Tohle všechno mícháme dohromady a pak už je to jen o té inspiraci, co s tím provedeme dál...

A povíte nám více o vašem studiovém vybavení?

MacBooky Pro, na nichž je spuštěn Logic a Ableton, tvoří základ našeho studia. Jako hlavní syntezátory používáme Omnisphere a Serum s mnoha pluginy typu Soundtoys, UAD, Fabfilter, Waves, Valhalla Reverbs se spoustou dalších produktů od různých firem. Na trhu už je dneska spousta software mašinek. Oba při tom používáme sluchátka Audeze, zvláště pro výsledný mix jsou prima!

Delta Heavy


Vím, že vaše vystoupení jsou o CD přehrávačích... Uvažovali jste někdy o skutečném živáku?


Rozhodně bychom to rádi uskutečnili, ale popravdě stále ještě nevíme, jak přesně to uchopit... Chceme totiž, aby to bylo něco opravdu speciálního, takže si dáme ještě na čas.

Aktuálně žiju v Londýně, ve vašem rodném městě. Pocházím však z Prahy a vím, že naše hlavní město navštěvujete velice často... Jaké to je hrát pro naše posluchače a jaký rozdíl cítíte při hraní v britských a českých klubech?

Oba jsme vyrůstali v okolí Londýna, takže jsme hrávali v místních klubech a v Čechách, zvláště pak v Praze, také řadu let. Nadšení českého publika pro drum and bass je opravdu mohutné a pokud je mi známo, tak ve srovnání s ostatními žánry má u vás drum´n´bass až neuvěřitelnou fanouškovskou základnu a je skvělé, jak rychle a s jakou energií to šlo u vás nahoru! S tím samozřejmě souvisí i oddanost fanoušků, a vždycky, když u vás hrajeme, si ten zájem moc užíváme. Londýn a vlastně celá Británie také D´n´B miluje, což je hluboce provázáno s hudební scénou, která tu má dlouhou historii. To je asi ten hlavní důvod, proč mnoho producentů pochází právě od nás. Publikum u nás doma je opravdu šílené, my prostě milujeme dobré párty! :) Jinak MCs jsou velkou součástí naší scény a drží ji tu při životě...




Co si vlastně myslíte o aktuální D´n´B scéně v Británii? Myslíte, že se mění nebo přináší něco nového?


Hlavně jump up oživá a objevuje se v něm spousta nováčků, což je opravdu skvělé... Tenhle žánr určitě potřebuje novou mladou krev!

Zajímají vás i jiné hudební žánry?

Jsme hodně otevření, co se týče hudby, a opravdu neradi bychom se uzavírali do nějaké konkrétní škatulky. Naše místo je primárně v bass scéně, kterou tvoří subžánry jako D´n´B, dubstep a trap, protože tohle je ten pravý sound Delta Heavy! Ale jinak máme rádi house, techno, hip hop, future bass, pop, rock i klasiku, což se neustále mění… Pokud je tedy aktuálně nějaká skladba, kterou bychom rozhodně měli slyšet, můžeš si být jistý, že se do našich uší nějakým kanálem dostane. :)


Ptal se Miky Rizek v červnu 2019.

foto: archiv

Britské duo Delta Heavy se znovu představí v České republice a to 5. července na festivalu Beats for Love v Ostravě.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016